Bl!
ONZE ORGANISATIE
i
I I i
I
I
I
I
i 1
i
i
Centraal laboratorium
Een van de belangrijke voorwaar
den om een goede biersoort te
brouwen is onder andere dat de
daarbij te gebruiken grondstoffen
aan de gestelde eisen voldoen.
Bij het bepalen hiervan verleent
het Centraal laboratorium te Rot
terdam haar diensten aan de pro
ductiegroep. De grondstoffen als
gerst, mout en hop worden voor
de drie Nederlandse brouwerijen,
alsook dikwijls voor de overzeese
brouwerijen, centraal in Rotter
dam ingekocht door de Centrale
Inkoopafdeling. Het centraal La
boratorium ontvangt regelmatig
offerte- en aankoopmonsters, die
dan grondig geanaliseerd worden.
Wanneer eenmaal het bier ge
brouwen en gebotteld is, is de
houdbaarheid en de stabiliteit
van dat bier natuurlijk van
groot belang. De zogenaamde eind
controle vormt dan ook een van
de onderdelen van de werkzaam
heden van het centraal laborato
rium. Zo vormde in vroegere jaren
de „zeewaardigheid", om het zo
maar te noemen, van het bier voor
de Export een groot probleem.
Het centraal laboratorium heeft
in de loop der jaren nauwkeurige
onderzoekingen verricht om dit
probleem op te lossen en is daarin
bevredigend geslaagd. Nog steeds
wordt hieraan de nodige aandacht
besteed hetgeen te zien is, wanneer
we de machine bekijken in het
laboratorium, waarin flessen bier
gedurende een bepaalde periode
aan een schommeling onderhevig
zijn, precies zoals dat in een schip
gebeurt.
Ook de overzeese brouwerijen stu
ren maandelijks een assortiment
van hun bieren, die in Rotterdam
een zeer uitvoerige chemische ana
lyse ondergaan. Bovendien wordt
er ook altijd een smaaktest ge
daan. Deze analyse wordt daar op
schrift gesteld en van commentaar
voorzien teruggestuurd aan de be
treffende brouwerij.
„Het geheim van Heineken bier",
zoals dat genoemd wordt, is ook
in het centraal laboratorium te
vinden. Daar is namelijk de Rein
cultuurafdeling ondergebracht,
waar dezelfde giststammen die
Dr. Elion in 1886 selecteerde nog
altijd worden doorgekweekt en een
essentieel onderdeel vormen van
het brouwerijproces.
Ook de bedrijfsgist wordt dus
vanuit één centraal punt verdeeld.
De brouwerijen in Rotterdam,
Amsterdam en 's-Hertogenbosch
ontvangen deze in een dikke vloei
bare vorm in tanks. Voor de bui
tenlandse brouwerijen wordt de
gist speciaal gewassen en gezeefd,
daarna geperst en vervolgens in
geïsoleerde kisten verpakt en per
vliegtuig verzonden naar de plaats
van bestemming.
Natuurlijk houdt men zich in het
centraal laboratorium eveneens
bezig met het ontwikkelen van
nieuwe analyse-methodes. Wanneer
bepaalde methodes na veel ge-
experimenteer beter of doelmatiger
blijken te zijn dan de bestaande,
worden deze voorgeschreven aan
de laboratoria.
Een deel van de opleidingen,
namelijk de laboratoriumscholing,
vindt plaats in het centraal labo
ratorium.
Naast de bekende gezichten zult
u er altijd weer nieuwe gezichten
zien, die na een tijdje weer ver
dwijnen en plaats maken voor
weer andere.
Bedrijfsleiders, bazen en labora
torium-medewerkers, die naar het
buitenland worden uitgezonden
krijgen in het centraal labora
torium hun chemisch-biologische
opleiding.
Bovendien komen er ook dik
wijls uit buitenlandse brouwe
rijen medewerkers voor een korte
tijd over om de werkzaamheden
6