Bl! ONZE ORGANISATIE i I I i I I I I i 1 i i Centraal laboratorium Een van de belangrijke voorwaar den om een goede biersoort te brouwen is onder andere dat de daarbij te gebruiken grondstoffen aan de gestelde eisen voldoen. Bij het bepalen hiervan verleent het Centraal laboratorium te Rot terdam haar diensten aan de pro ductiegroep. De grondstoffen als gerst, mout en hop worden voor de drie Nederlandse brouwerijen, alsook dikwijls voor de overzeese brouwerijen, centraal in Rotter dam ingekocht door de Centrale Inkoopafdeling. Het centraal La boratorium ontvangt regelmatig offerte- en aankoopmonsters, die dan grondig geanaliseerd worden. Wanneer eenmaal het bier ge brouwen en gebotteld is, is de houdbaarheid en de stabiliteit van dat bier natuurlijk van groot belang. De zogenaamde eind controle vormt dan ook een van de onderdelen van de werkzaam heden van het centraal laborato rium. Zo vormde in vroegere jaren de „zeewaardigheid", om het zo maar te noemen, van het bier voor de Export een groot probleem. Het centraal laboratorium heeft in de loop der jaren nauwkeurige onderzoekingen verricht om dit probleem op te lossen en is daarin bevredigend geslaagd. Nog steeds wordt hieraan de nodige aandacht besteed hetgeen te zien is, wanneer we de machine bekijken in het laboratorium, waarin flessen bier gedurende een bepaalde periode aan een schommeling onderhevig zijn, precies zoals dat in een schip gebeurt. Ook de overzeese brouwerijen stu ren maandelijks een assortiment van hun bieren, die in Rotterdam een zeer uitvoerige chemische ana lyse ondergaan. Bovendien wordt er ook altijd een smaaktest ge daan. Deze analyse wordt daar op schrift gesteld en van commentaar voorzien teruggestuurd aan de be treffende brouwerij. „Het geheim van Heineken bier", zoals dat genoemd wordt, is ook in het centraal laboratorium te vinden. Daar is namelijk de Rein cultuurafdeling ondergebracht, waar dezelfde giststammen die Dr. Elion in 1886 selecteerde nog altijd worden doorgekweekt en een essentieel onderdeel vormen van het brouwerijproces. Ook de bedrijfsgist wordt dus vanuit één centraal punt verdeeld. De brouwerijen in Rotterdam, Amsterdam en 's-Hertogenbosch ontvangen deze in een dikke vloei bare vorm in tanks. Voor de bui tenlandse brouwerijen wordt de gist speciaal gewassen en gezeefd, daarna geperst en vervolgens in geïsoleerde kisten verpakt en per vliegtuig verzonden naar de plaats van bestemming. Natuurlijk houdt men zich in het centraal laboratorium eveneens bezig met het ontwikkelen van nieuwe analyse-methodes. Wanneer bepaalde methodes na veel ge- experimenteer beter of doelmatiger blijken te zijn dan de bestaande, worden deze voorgeschreven aan de laboratoria. Een deel van de opleidingen, namelijk de laboratoriumscholing, vindt plaats in het centraal labo ratorium. Naast de bekende gezichten zult u er altijd weer nieuwe gezichten zien, die na een tijdje weer ver dwijnen en plaats maken voor weer andere. Bedrijfsleiders, bazen en labora torium-medewerkers, die naar het buitenland worden uitgezonden krijgen in het centraal labora torium hun chemisch-biologische opleiding. Bovendien komen er ook dik wijls uit buitenlandse brouwe rijen medewerkers voor een korte tijd over om de werkzaamheden 6

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1960 | | pagina 8