RECTIFICATIE brouwen tot bottelen kan hier plaatsvinden; er is namelijk een brouwhuis, wortkoeling, gistkel- der, lagerkelder, filterkamer en een bottelarij op een schaal van 1 20 t.o.v. een normale brou werij. Een nieuw type bier bijvoorbeeld vindt in deze proefziederij zijn oorsprong. Laboratorium en kwaliteitsdienst Onze Amsterdamse en Bossche brouwerij hebben elk een bedrijfs- laboratorium, waarin ook de Kwa liteitsdienst is ondergebracht. In Rotterdam worden de werk zaamheden van het Bedrijfslabora- torium echter door het Centraal Laboratorium uitgevoerd. Rotterdam heeft twee kwaliteits diensten, welke resp. ressorteren onder de ass.-bedrijfsleider „brou wen" en de ass.-bedrijfsleider „verpakken". Bovendien bestaat er in Rotter dam nog een Centrale kwaliteits dienst, welke evenals het Centraal laboratorium direct onder de Onderdirecteur Produktie staat. Evenals het Centraal laboratorium verleent deze Centrale kwaliteits dienst behalve aan de Nederlandse brouwerijen ook aan de overzeese regelmatig diensten. Vanzelfsprekend staan de plaatse lijke Bedrijfslaboratoria en Kwali- teitsdiensten in nauw contact met deze Centrale diensten. Het Bedrijfslaboratorium volgt het produktieproces op de voet en ver richt tussentijdse proefnemingen en waarnemingen. Zij neemt een aan tal malen monsters op bepaalde plaatsen en in verschillende stadia, zoals brouwketel, lagerkelder, hel- derbierkelder, etc. Deze monsters zijn in twee soor ten te onderscheiden; monsters die chemisch en/of fysisch worden onderzocht en monsters die aan een biologisch onderzoek worden onderworpen (het aantal kiemen, bacteriën etc.). Ook wordt de biologische toestand van de gist steeds onderzocht. Er wordt o.a. gekeken naar het gis tingsvermogen en eventuele infec tiegevaren. U begrijpt dat er zich tijdens het produktieproces geen infecties voor mogen doen. Daarom wordt de biologische toestand steeds ge controleerd. Zo wordt er bijvoorbeeld nage keken of op iedere afdeling de nodige desinfectiemiddelen in juiste sterkte gereed staan voor het schoonmaken van de instal laties en apparaten. Eenmaal per week (op maandag) worden zeer uitvoerig monsters genomen om te kijken of de grote schoonmaak beurt het afgelopen weekeind vol gens de eisen is verlopen. Er wordt dan water door alle installaties en leidingen gepompt en weer opge vangen, waarna door het labora torium het kiemgehalte per cm3 wordt bepaald. U weet natuurlijk dat de samen stelling van het brouwwater uitermate belangrijk is voor het brouwsel. Vandaar dat het labora torium voortdurend chemisch- biologische wateronderzoekingen verricht. Ook worden er oplossingen ver vaardigd die bij het produktie proces nodig zijn; denk maar eens aan de zoetstof, die bij het Oud Bruin gevoegd wordt. De Kwaliteitsdienst voert onder andere de bedrijfscontrole uit; d.w.z. er wordt op gelet of de produktievoorschriften die door de Bedrijfsleiding met het labora torium zijn gemaakt, ook inder daad worden opgevolgd. Deze hebben betrekking op bij voorbeeld temperaturen, kooktij den, doseringshoeveelheden etc. tijdens het produktieproces. Boven dien vindt er regelmatige controle plaats van instrumenten zoals registreerthermometers in ziederij en bottelarij, koolzuurbepalings- apparaten, helderheidsthermome ters in filterkamer, de bascule in de ziederij, waarmee moutstortin- gen worden gemeten. Het ijken van nieuw materiaal als tanks in lager- en gistkel- der en het vervaardigen van ijk- stokken voor gistkuipen behoort tot de werkzaamheden van de Kwaliteitsdienst. Zo ook het on derzoeken van zogenaamde klach ten-bier. De Kwaliteitsdienst doet met behulp van het Laboratorium bepalingen en tracht daardoor de oorzaak van de klachten op te sporen. Een belangrijk onderdeel van de taak van de Kwaliteitsdienst, als ook van de Centrale Kwaliteits dienst is de controle van binnen komende, nieuwe emballage, zoals kisten, dozen, flessen, kroonkurken en etiketten; ook hulpstoffen zo als lijm, reinigingsmiddelen etc., behoren hierbij. Bovendien maken vele buitenland se vestigingen gebruik van de mo gelijkheid om hun emballage te laten controleren door de Centrale kwaliteitsdienst. Verder doen bovenstaande dien sten proeven met nieuwe of ver beterde verpakkingsmaterialen, omdat natuurlijk ook op dat ge bied gestreefd wordt naar per fectionering. U weet dat veel van ons bier in 5 en 22 hl tanks naar Engeland wordt vervoerd en daar door plaatselijke bottelaars wordt ge botteld. Deze bottelaars sturen eveneens regelmatig monsters van het gebottelde bier op en deze worden door de Kwaliteitsdienst gecontroleerd. Deze controle geschiedt dikwijls bij de Engelse bottelaars ter plaatse. Ten slotte worden er allerlei kwa- liteitsgegevens statistisch verwerkt en ter beschikking gesteld van belanghebbenden. In ons vorig artikel over onze organisatie is een (haast onver geeflijke) fout geslopen. Bij de opsomming van de hulp verlenende diensten is in dit rijtje de Technische Dienst abusievelijk wegvallen, het geen begrijpelijkerwijs heel wat opschudding heeft veroorzaakt. Onze excuses hiervoor bieden wij de Technische Dienst aan, welke instantie natuurlijk even als de overige t.z.t. uitvoerig behandeld zal worden. 8

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1960 | | pagina 10