RECTIFICATIE
brouwen tot bottelen kan hier
plaatsvinden; er is namelijk een
brouwhuis, wortkoeling, gistkel-
der, lagerkelder, filterkamer en
een bottelarij op een schaal van
1 20 t.o.v. een normale brou
werij.
Een nieuw type bier bijvoorbeeld
vindt in deze proefziederij zijn
oorsprong.
Laboratorium
en kwaliteitsdienst
Onze Amsterdamse en Bossche
brouwerij hebben elk een bedrijfs-
laboratorium, waarin ook de Kwa
liteitsdienst is ondergebracht.
In Rotterdam worden de werk
zaamheden van het Bedrijfslabora-
torium echter door het Centraal
Laboratorium uitgevoerd.
Rotterdam heeft twee kwaliteits
diensten, welke resp. ressorteren
onder de ass.-bedrijfsleider „brou
wen" en de ass.-bedrijfsleider
„verpakken".
Bovendien bestaat er in Rotter
dam nog een Centrale kwaliteits
dienst, welke evenals het Centraal
laboratorium direct onder de
Onderdirecteur Produktie staat.
Evenals het Centraal laboratorium
verleent deze Centrale kwaliteits
dienst behalve aan de Nederlandse
brouwerijen ook aan de overzeese
regelmatig diensten.
Vanzelfsprekend staan de plaatse
lijke Bedrijfslaboratoria en Kwali-
teitsdiensten in nauw contact met
deze Centrale diensten.
Het Bedrijfslaboratorium volgt het
produktieproces op de voet en ver
richt tussentijdse proefnemingen en
waarnemingen. Zij neemt een aan
tal malen monsters op bepaalde
plaatsen en in verschillende stadia,
zoals brouwketel, lagerkelder, hel-
derbierkelder, etc.
Deze monsters zijn in twee soor
ten te onderscheiden; monsters die
chemisch en/of fysisch worden
onderzocht en monsters die aan
een biologisch onderzoek worden
onderworpen (het aantal kiemen,
bacteriën etc.).
Ook wordt de biologische toestand
van de gist steeds onderzocht. Er
wordt o.a. gekeken naar het gis
tingsvermogen en eventuele infec
tiegevaren.
U begrijpt dat er zich tijdens
het produktieproces geen infecties
voor mogen doen. Daarom wordt
de biologische toestand steeds ge
controleerd.
Zo wordt er bijvoorbeeld nage
keken of op iedere afdeling de
nodige desinfectiemiddelen in
juiste sterkte gereed staan voor
het schoonmaken van de instal
laties en apparaten. Eenmaal per
week (op maandag) worden zeer
uitvoerig monsters genomen om te
kijken of de grote schoonmaak
beurt het afgelopen weekeind vol
gens de eisen is verlopen. Er wordt
dan water door alle installaties en
leidingen gepompt en weer opge
vangen, waarna door het labora
torium het kiemgehalte per cm3
wordt bepaald.
U weet natuurlijk dat de samen
stelling van het brouwwater
uitermate belangrijk is voor het
brouwsel. Vandaar dat het labora
torium voortdurend chemisch-
biologische wateronderzoekingen
verricht.
Ook worden er oplossingen ver
vaardigd die bij het produktie
proces nodig zijn; denk maar eens
aan de zoetstof, die bij het Oud
Bruin gevoegd wordt.
De Kwaliteitsdienst voert onder
andere de bedrijfscontrole uit;
d.w.z. er wordt op gelet of de
produktievoorschriften die door
de Bedrijfsleiding met het labora
torium zijn gemaakt, ook inder
daad worden opgevolgd.
Deze hebben betrekking op bij
voorbeeld temperaturen, kooktij
den, doseringshoeveelheden etc.
tijdens het produktieproces. Boven
dien vindt er regelmatige controle
plaats van instrumenten zoals
registreerthermometers in ziederij
en bottelarij, koolzuurbepalings-
apparaten, helderheidsthermome
ters in filterkamer, de bascule in
de ziederij, waarmee moutstortin-
gen worden gemeten.
Het ijken van nieuw materiaal
als tanks in lager- en gistkel-
der en het vervaardigen van ijk-
stokken voor gistkuipen behoort
tot de werkzaamheden van de
Kwaliteitsdienst. Zo ook het on
derzoeken van zogenaamde klach
ten-bier. De Kwaliteitsdienst doet
met behulp van het Laboratorium
bepalingen en tracht daardoor de
oorzaak van de klachten op te
sporen.
Een belangrijk onderdeel van de
taak van de Kwaliteitsdienst, als
ook van de Centrale Kwaliteits
dienst is de controle van binnen
komende, nieuwe emballage, zoals
kisten, dozen, flessen, kroonkurken
en etiketten; ook hulpstoffen zo
als lijm, reinigingsmiddelen etc.,
behoren hierbij.
Bovendien maken vele buitenland
se vestigingen gebruik van de mo
gelijkheid om hun emballage te
laten controleren door de Centrale
kwaliteitsdienst.
Verder doen bovenstaande dien
sten proeven met nieuwe of ver
beterde verpakkingsmaterialen,
omdat natuurlijk ook op dat ge
bied gestreefd wordt naar per
fectionering.
U weet dat veel van ons bier in
5 en 22 hl tanks naar Engeland
wordt vervoerd en daar door
plaatselijke bottelaars wordt ge
botteld. Deze bottelaars sturen
eveneens regelmatig monsters van
het gebottelde bier op en deze
worden door de Kwaliteitsdienst
gecontroleerd.
Deze controle geschiedt dikwijls
bij de Engelse bottelaars ter
plaatse.
Ten slotte worden er allerlei kwa-
liteitsgegevens statistisch verwerkt
en ter beschikking gesteld van
belanghebbenden.
In ons vorig artikel over onze
organisatie is een (haast onver
geeflijke) fout geslopen.
Bij de opsomming van de hulp
verlenende diensten is in dit
rijtje de Technische Dienst
abusievelijk wegvallen, het
geen begrijpelijkerwijs heel wat
opschudding heeft veroorzaakt.
Onze excuses hiervoor bieden
wij de Technische Dienst aan,
welke instantie natuurlijk even
als de overige t.z.t. uitvoerig
behandeld zal worden.
8