Het Bedrijfsbureau De interne dienst Hoewel de opzet van de diverse afdelingen en dienst verlenende instanties in ons bedrijf in principe voor alle drie van onze brouwerijen gelijk is, zijn er in enkele details soms onderlinge ver schillen, doordat deze aan de plaatselijke sitatie en om standigheden zijn aangepast. Wij vestigen uw aandacht op het feit dat wij in deze arti kelenserie over onze organi satie slechts in grote lijnen een indruk trachten te geven hoe deze groepen in 't alge meen functioneren. Wanneer we tijdens de schafttijd of lunchpauze een lekker kopje koffie willen drinken of even rustig een paar boterhammen wil len opeten dan is daarvoor de kantine. Het is o.a. de taak van de Interne dienst er voor te zorgen dat deze kantine goed loopt, dat er altijd een lekker kopje koffie of glaasje bier te krijgen is; kort om dat een ieder naar tevreden heid in een gezellige omgeving even kan uitblazen. Dan valt eveneens onder de In terne dienst de zogenaamde huis vesting. Evenals bij u thuis komt het ook in de brouwerij geregeld voor dat er iets aan het huisraad (meubilair, verlichting etc.) ge repareerd, veranderd of vernieuwd moet worden. Dan moet de Interne dienst ervan in kennis worden gesteld en deze zorgt er voor dat de boel weer keurig netjes in orde wordt gemaakt. Ook de portiers maken deel uit van deze dienst, evenals de andere afdelingen in het bedrijf, die er zijn om ons in verschillende (nood)- gevallen te helpen of te beveiligen. Dat zijn de B(edrijfs) Z(elf) Be scherming), de brandweerploeg en de E.H.B.O. Laten wij, voordat wij u gaan ver tellen wat het Bedrijfsbureau doet, eerst eens gaan bekijken hoe het eigenlijk ontstaan is. Zoals elk arbeidsproces, speelt ook het bierproduktieproces zich in drie achtereenvolgende fasen af: de voorbereiding, de uitvoering en de controle op de uitvoering. Vroeger, toen vergeleken met van daag alles nog in 't klein gebeurde, was het de bedrijfsleider, met zijn assistenten en bazen, die het ge hele brouw- en bottelproces, dus alle drie fasen daarvan, ten uitvoer brachten. Soms verliep dit vlot, soms wat minder vlot, maar met een beetje improvisatie werd het dan toch tot een goed einde gebracht. Naarmate echter de produktie toenam en er ook wijzigingen in de marktsituatie waarneembaar werden, kon men zich het snel improviseren steeds minder per mitteren, wilde men een doelma tige produktie verkrijgen. Men moest de produktie steeds meer en beter gaan voorbereiden en regelen. Aangezien echter door de snelle produktietoeneming de tweede fase van het proces, de uitvoering, steeds meer aandacht en tijd ging eisen van de bedrijfsleiding, bleef er juist voor de eerste en derde fase, de voorbereidingen en de controle op de uitvoering, steeds minder tijd over. Hulpverlening bij twee fasen Het Bedrijfsbureau nu, waarin verschillende specialisten verenigd zijn, staat bij deze twee fasen de bedrijfsleiding ter zijde. Het houdt zich voornamelijk bezig met de kwantitatieve resultaten, in tegen stelling tot de kwaliteitsdienst, die zich met de kwaliteitscontrole be last. U begrijpt dat bijvoorbeeld aan het maken van een aantal brouw sels per dag heel wat voorberei dend werk vooraf moet gaan, wil men een doelmatige produktie verkrijgen. Wanneer door de afdeling Plan ning samen met de bedrijfsleiding een produktieprogramma wordt opgesteld, begint de dienstverle nende taak van het Bedrijfsbureau met het verzorgen van een goede werkvoorbereiding. In de eerste plaats wordt, uitgaan de van het programma, de hoe veelheid werk bepaald welke iedere afdeling moet verrichten om de geplande produktie te halen. Er wordt een berekening gemaakt hoeveel man er nodig zullen zijn, waarbij overleg wordt gepleegd met de Personeelsdienst. Dan is natuurlijk van groot belang dat de benodigde hoeveelheid grondstof fen, hulpstoffen, emballage etc. die nodig zullen zijn, aanwezig zijn. Er wordt bijvoorbeeld uitge rekend hoeveel spoelmiddelen nodig zullen zijn. Dan wordt de gene, die hiermee belast is in kennis gesteld opdat de benodigde hoe veelheid tijdig ter beschikking staat. Is de voorraad echter niet meer groot genoeg dan wordt de Inkoop ingeschakeld, waarvan een groot gedeelte deel uitmaakt van het Bedrijfsbureau. Er moet ook rekening worden ge houden met het feit dat er dikwijls enkele machines aan revisie en onderhoud onderhevig zijn en een van de taken van het Bedrijfsbu reau in verband hiermee is het vaststellen van de beschikbare capaciteit. Wanneer het Bedrijfsbureau deze werkvoorbereiding heeft gemaakt voor een komende periode, licht 5

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1960 | | pagina 7