Het Bedrijfsbureau
De interne dienst
Hoewel de opzet van de
diverse afdelingen en dienst
verlenende instanties in ons
bedrijf in principe voor alle
drie van onze brouwerijen
gelijk is, zijn er in enkele
details soms onderlinge ver
schillen, doordat deze aan de
plaatselijke sitatie en om
standigheden zijn aangepast.
Wij vestigen uw aandacht op
het feit dat wij in deze arti
kelenserie over onze organi
satie slechts in grote lijnen
een indruk trachten te geven
hoe deze groepen in 't alge
meen functioneren.
Wanneer we tijdens de schafttijd
of lunchpauze een lekker kopje
koffie willen drinken of even
rustig een paar boterhammen wil
len opeten dan is daarvoor de
kantine. Het is o.a. de taak van
de Interne dienst er voor te zorgen
dat deze kantine goed loopt, dat
er altijd een lekker kopje koffie
of glaasje bier te krijgen is; kort
om dat een ieder naar tevreden
heid in een gezellige omgeving
even kan uitblazen.
Dan valt eveneens onder de In
terne dienst de zogenaamde huis
vesting. Evenals bij u thuis komt
het ook in de brouwerij geregeld
voor dat er iets aan het huisraad
(meubilair, verlichting etc.) ge
repareerd, veranderd of vernieuwd
moet worden. Dan moet de Interne
dienst ervan in kennis worden
gesteld en deze zorgt er voor dat
de boel weer keurig netjes in orde
wordt gemaakt.
Ook de portiers maken deel uit
van deze dienst, evenals de andere
afdelingen in het bedrijf, die er zijn
om ons in verschillende (nood)-
gevallen te helpen of te beveiligen.
Dat zijn de B(edrijfs) Z(elf) Be
scherming), de brandweerploeg en
de E.H.B.O.
Laten wij, voordat wij u gaan ver
tellen wat het Bedrijfsbureau doet,
eerst eens gaan bekijken hoe het
eigenlijk ontstaan is. Zoals elk
arbeidsproces, speelt ook het
bierproduktieproces zich in drie
achtereenvolgende fasen af: de
voorbereiding, de uitvoering en de
controle op de uitvoering.
Vroeger, toen vergeleken met van
daag alles nog in 't klein gebeurde,
was het de bedrijfsleider, met zijn
assistenten en bazen, die het ge
hele brouw- en bottelproces, dus
alle drie fasen daarvan, ten uitvoer
brachten.
Soms verliep dit vlot, soms wat
minder vlot, maar met een beetje
improvisatie werd het dan toch
tot een goed einde gebracht.
Naarmate echter de produktie
toenam en er ook wijzigingen in
de marktsituatie waarneembaar
werden, kon men zich het snel
improviseren steeds minder per
mitteren, wilde men een doelma
tige produktie verkrijgen.
Men moest de produktie steeds
meer en beter gaan voorbereiden
en regelen.
Aangezien echter door de snelle
produktietoeneming de tweede fase
van het proces, de uitvoering,
steeds meer aandacht en tijd ging
eisen van de bedrijfsleiding, bleef
er juist voor de eerste en derde
fase, de voorbereidingen en de
controle op de uitvoering, steeds
minder tijd over.
Hulpverlening bij twee fasen
Het Bedrijfsbureau nu, waarin
verschillende specialisten verenigd
zijn, staat bij deze twee fasen de
bedrijfsleiding ter zijde. Het houdt
zich voornamelijk bezig met de
kwantitatieve resultaten, in tegen
stelling tot de kwaliteitsdienst, die
zich met de kwaliteitscontrole be
last.
U begrijpt dat bijvoorbeeld aan
het maken van een aantal brouw
sels per dag heel wat voorberei
dend werk vooraf moet gaan, wil
men een doelmatige produktie
verkrijgen.
Wanneer door de afdeling Plan
ning samen met de bedrijfsleiding
een produktieprogramma wordt
opgesteld, begint de dienstverle
nende taak van het Bedrijfsbureau
met het verzorgen van een goede
werkvoorbereiding.
In de eerste plaats wordt, uitgaan
de van het programma, de hoe
veelheid werk bepaald welke iedere
afdeling moet verrichten om de
geplande produktie te halen.
Er wordt een berekening gemaakt
hoeveel man er nodig zullen zijn,
waarbij overleg wordt gepleegd
met de Personeelsdienst. Dan is
natuurlijk van groot belang dat de
benodigde hoeveelheid grondstof
fen, hulpstoffen, emballage etc.
die nodig zullen zijn, aanwezig
zijn. Er wordt bijvoorbeeld uitge
rekend hoeveel spoelmiddelen
nodig zullen zijn. Dan wordt de
gene, die hiermee belast is in kennis
gesteld opdat de benodigde hoe
veelheid tijdig ter beschikking
staat. Is de voorraad echter niet
meer groot genoeg dan wordt de
Inkoop ingeschakeld, waarvan een
groot gedeelte deel uitmaakt van
het Bedrijfsbureau.
Er moet ook rekening worden ge
houden met het feit dat er dikwijls
enkele machines aan revisie en
onderhoud onderhevig zijn en een
van de taken van het Bedrijfsbu
reau in verband hiermee is het
vaststellen van de beschikbare
capaciteit.
Wanneer het Bedrijfsbureau deze
werkvoorbereiding heeft gemaakt
voor een komende periode, licht
5