BEZOEK
AAN
MARCANDING
TE
BIAK
op zichzelf en voor de chemici onder
u de moeite van het aanschouwen
waard; voor ons verzamelaars te
moeilijk en dus dompelen we onze
bierpullen maar snel in de verkregen
glazuurpap. Nu komt de schilder
eraan te pas met zijn penselen, ge
maakt van haar uit koeieoren. Hij
brengt nu eerst de contouren aan met
trekverf en met een dun penseel, de
trekker, dan kleur na kleur met de
dieper, een breed penseel; de zwaar
dere schaduwkanten met dikke en de
halftinten met meer verdunde kleur
stof.
Nu volgt het tweede bakproces; in
een tijd van 30 uur stoken tot een
temperatuur van ca. 1000 graden
Celsius wordt alles gebakken en na
enkele dagen koelen kan de oven
geleegd en opnieuw gevuld worden.
Decoratie
Blauw is hoofdkleur, al komt man-
gaanpaars, vooral bij de tegels en bij
het 19-eeuwse aardewerk veelvuldig
voor. Men gebruikt als onderwerp
bijbelse voorstellingen, toneeltjes uit
het dagelijks leven, zich meestal af
spelend in een landschap, soms in een
interieur; verder landschappen en
zeegezichten. Deze landschappen,
vaak bestaande uit enige huizen aan
de waterkant, spelen een grote rol
in de decoratie van het Friese aarde
werk. Bloemen, vruchten en bladeren
worden als hoofd- en als bijdecoratie
toegepast; op de randen vindt men
ze in grote verscheidenheid. Ook
voluten, gestyleerde palmetten en
geometrische ornamenten, zoals cir
kelsegmenten, treffen wij veelvuldig
aan voor band- en randversiering.
Soms worden al deze decoratievormen
in een zelfde stuk verwerkt.
De bloeiperiode van het blauw ligt
in de 18e eeuw, in welke periode
stukken van uitzonderlijke kwaliteit
zijn vervaardigd. De initialen van
de eigenaar zijn vaak op de produk-
ten vermeld, waardoor men echter
geen naam van de schilder-decorateur
kan achterhalen. Op één van de
tentoongestelde schotels uit 1779
staat echter duidelijk: „Jan: door mi
gemaakt: Eelkes".
De gehele tentoonstelling geeft een
bijzonder duidelijk beeld over het
hele Friese oeuvre en na de rondgang
konden we met recht zeggen te weten,
wat Friese gleiers bakten.
G. W. HARDEVELD KLEUVER Jr.
Op zijn reis door het Verre Oosten
bracht onze brouwtechnische onder
directeur, de heer J. Gombert, o.a.
ook een bezoek aan de Marcanding
(Marine Cantine Dienst Nieuw-Gui-
nea) te Biak. U ziet op de foto
van links naar rechts: LtZee 1e klas
Schaap, hoofd van de Marcanding;
de heer R. Raase van de Nigimy,
onze agent voor Nieuw-Guinea en
de heer J. Gombert. Op de an
dere foto wordt een kijkje genomen
in de voorraadruimte van de Mar
canding, die de marine in Nieuw-
Guinea van ons bier voorziet.