Heineken introduceert wereldprimeur
Magnetronische oven in Euromast
Heeft u al een bezoek gebracht aan de „Floriade"
te Rotterdam? Zo ja, dan heeft u zeker al kennis
gemaakt met de wereldprimeur, waaraan de Heine-
ken's Brouwerij heeft meegewerkt: de magnetronische
doorloopoven in het Restaurant Iglo in de voet van
de Euromast.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zg. diëlektri-
sche verhitting, d.w.z. verhitting zonder gebruik
making van vuur. Deze verhitting wordt tot stand
gebracht door moleculaire wijziging die optreedt
indien materiaal aan de invloed van een snel wisselend
elektrisch veld wordt onderworpen, waarbij de
warmte-ontwikkeling uitsluitend in het te verhitten
materiaal plaatsvindt.
Tot voor kort was de toe te passen frequentie nog
onvoldoende om deze diëlektrische verhitting op
voedsel te kunnen toepassen en eer<t de ontwikkeling
van het magnetron heeft de mogelijkheid geopend
voor het gebruik bij voedselverhitting.
Door samenwerking van drie grote Nederlandse be
drijven, t.w.: Vita, Philips en Heineken is men erin
geslaagd een wereldprimeur te introduceren op het
gebied van de voedselbereiding. De maaltijden, in een
groot aantal variaties, worden in de Vitafabrieken
kant en klaar bereid en op plasticborden „geserveerd"
en in een plastic hoes verpakt snel diepgevroren tot
een temperatuur van 25° C.
Deze maaltijden worden met duizenden in een con
servator (diepvrieskast) in het restaurant opgeslagen
en wanneer de klant zijn bestelling doet wordt de
maaltijd in de door Philips ontworpen magnetronische
doorloopoven gestopt. Tijdens het transport door de
oven wordt in enkele minuten het voedsel op de
juiste temperatuur 85° C) gebracht.
U begrijpt natuurlijk dat deze nieuwe moderne
methode enorme voordelen biedt.
In de eerste plaats is het probleem van het verlies
8