Heineken introduceert wereldprimeur Magnetronische oven in Euromast Heeft u al een bezoek gebracht aan de „Floriade" te Rotterdam? Zo ja, dan heeft u zeker al kennis gemaakt met de wereldprimeur, waaraan de Heine- ken's Brouwerij heeft meegewerkt: de magnetronische doorloopoven in het Restaurant Iglo in de voet van de Euromast. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zg. diëlektri- sche verhitting, d.w.z. verhitting zonder gebruik making van vuur. Deze verhitting wordt tot stand gebracht door moleculaire wijziging die optreedt indien materiaal aan de invloed van een snel wisselend elektrisch veld wordt onderworpen, waarbij de warmte-ontwikkeling uitsluitend in het te verhitten materiaal plaatsvindt. Tot voor kort was de toe te passen frequentie nog onvoldoende om deze diëlektrische verhitting op voedsel te kunnen toepassen en eer<t de ontwikkeling van het magnetron heeft de mogelijkheid geopend voor het gebruik bij voedselverhitting. Door samenwerking van drie grote Nederlandse be drijven, t.w.: Vita, Philips en Heineken is men erin geslaagd een wereldprimeur te introduceren op het gebied van de voedselbereiding. De maaltijden, in een groot aantal variaties, worden in de Vitafabrieken kant en klaar bereid en op plasticborden „geserveerd" en in een plastic hoes verpakt snel diepgevroren tot een temperatuur van 25° C. Deze maaltijden worden met duizenden in een con servator (diepvrieskast) in het restaurant opgeslagen en wanneer de klant zijn bestelling doet wordt de maaltijd in de door Philips ontworpen magnetronische doorloopoven gestopt. Tijdens het transport door de oven wordt in enkele minuten het voedsel op de juiste temperatuur 85° C) gebracht. U begrijpt natuurlijk dat deze nieuwe moderne methode enorme voordelen biedt. In de eerste plaats is het probleem van het verlies 8

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1960 | | pagina 10