Welke invloed heelt de vrouw op de brouwkunst? „Bier is niks voor vrouwen" wordt er maar al te vaak uitgeroepen. En op deze plaats willen wij dat nu eens tegenspreken, en het tegen deel bewijzen. Bierbrouwen is een van de oudste beroepen van de mensheid en was zeker meer dan vierduizend jaar geleden in het oude Babylonië een zeer hoog ontwikkeld en erkend handwerk, waarin vrouwen de rol vervulden vanbrouwmeester. Inderdaad blijkt uit een 2.400 jaar oud kleitablet uit het oude Meso- potamië, dat enkele jaren geleden in Amerika vertaald werd, dat vrouwen in die dagen een grote rol speelden bij het bierbrouwen. Het tablet, uit rood-bruinachtige in vuur gebakken klei, is beschre ven in het Sumeriaans en Akka- diaans, ongeveer de vierde of vijf de eeuw voor Christus en is een kopie van een veel oudere tekst, die toen misschien al vijftienhon derd jaar oud was. Ook op een andere wijze blijkt hoe belangrijk de invloed van de vrouw op de brouwkunst in Baby lonië, de bakermat van de be schaving, was. Vermeld wordt nl. dat het in die dagen het enige beroep was, dat een maatschappelijke en goddelijke bescherming genoot. De oude Babvloniërs beschouwden het ma ken van bier als zo'n belangrijk deel van hun economisch en maat schappelijk leven, dat zij twee godinnen benoemden om erover te waken. Zij werden Nin Kasi en Sirns genoemd. Bovendien had het bierbrouwen dat „Kas" werd ge noemd zo'n religieuze erkenning, dat brouwers deelnamen aan rituele diensten in de tempel. Modern? Welnee! Wij denken modern te doen door dranken door een rietje te drin ken, maar ook deze gewoonte is ons niet als eigentijds gegund. Want het geschrift vertelt hoe het in die dagen al gewoonte was bier door rietpijpjes of buisjes te drin ken. Er bestaan talrijke afbeeldin gen, waarop het bier, meestal door adellijke of vorstelijke personen, door holle buisjes uit grote potten wordt gedronken. Bovendien wisten de Babyloniërs al precies hoe ze mout van gerst moesten maken en ze voegden er gist aan toe om de drank te laten gisten!!!! Zij cultiveerden zelfs bepaalde gistrassen om een be stendige kwaliteit te garanderen. Heren technici Ja, heren technici, wij moeten ook u teleurstellen, want dit verrader lijke kleitablet onthult ook dat de brouwers van vierduizend jaar geleden al wisten dat sommige bijprodukten van het brouwproces een grote voedingswaarde hadden. En wat deden ze ermee? Ze ge bruikten ze als veevoeder!!!! Maar dit eigenlijk alleen terzijde. Edele poging Wanneer wij ons nu rekenschap geven van deze belangrijke invloed van de vrouw op de brouwkunst, dan begrijpen wij hoe natuurlijk ons tegenwoordige streven is om de vrouw steeds meer te stimule ren tot het drinken van het edele produkt dat zijzelf duizenden jaren geleden begonnen is te ver vaardigen. In deze geest voeren wij dan ook dit jaar onze zomercampagne, in de vorm van foto-advertenties van charmante bierdrinkende vrouwen. Een edele poging om de vrouw „op het goede pad" terug te brengen.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1958 | | pagina 5