Het bier was weer best in de Asser I .T .-nacbt Eén miljoen glazen lesten de dorst Eén miljoen glazen bier waren er in de nacht voor de T.T. in Assen nodig om de enorme dorst te lessen van al degenen, die jaarlijks voor de T.T.-nacht naar Assen komen en daarna vaak de races niet meer bezoeken. En van dit miljoen was zeker driekwart Heineken's, gezien de veelheid van de Asser cafés die dit merk schenken. Het deftige kleinsteedse ambtena- renstadje Assen verandert één week per jaar in een schier onaf zienbaar vermaakscentrum, als van een wereldstad. De Assenaren ken nen zichzelf niet meer en huppelen vrolijk mee met al die mensen, die de enorme verandering van hun woonplaats bewerkstelligen, de mensen, die op de een of andere wijze wat met het T.T.-circus te maken hebben. Het scherpe oog van de Assenaar, dat de rest van het jaar zo onfeilbaar over de medemens weet te oordelen is nu verflauwd om niet te zeggen vertroebeld en de drinkebroer, die nu één der notabelen vrien delijk op de schouder klopt, kan erop rekenen een pilsje aangeboden te krijgen, inplaats van een scherpe terechtwijzing. Sfeer Al een week van tevoren begint die ondefinieerbare sfeer over Assen te komen, die de T.T.-op- winding met zich meebrengt. Benzinemaatschappijen maken van de stad een groot reclamedoolhof en de middenstand heeft het druk met toepasselijke etalages in te richten en op straat een feestver lichting aan te brengen. Tot het moment waarop wij bijgaand artikel ontvingen waren wij ons er niet van be wust dat wij in Assen een eigen correspondent hadden zitten, die ons een verslag en wel met het oog van een bierliefhebber gezien zou maken over de T.T.-races in Assen. Hiernaast vindt u zijn bevindingen over de nacht die aan dit evenement pleegt vooraf te gaan. Een groep van mensen, die het bijzonder druk heeft, is die der caféhouders. Al weken van tevoren maken zij afspraken met personeel uit andere plaatsen, om enige avonden in Assen te komen wer ken en als dat voor elkaar is, hebben ze te zorgen dat hun kel ders goed gevuld zijn. Achter de buffetten staan torenhoog de krat ten met alle mogelijke verfrissende drankjes opgesteld, maar de be langrijkste voorraad Heineken's bier ligt in lange tonnenrijen en stapels kisten in de kelder te wach ten tot het aangeslagen wordt. Vervolgens gaat men aan het werk om naast een zo groot mogelijke omzet tot een zo klein mogelijke schadepost te komen. De tafeltjes gaan het café uit. Er komt een tweede bar, de krukken worden opgeborgen en de stoelen worden vervangen door stevige houten klapgevallen. Als dan de vloer kleden de zaak uit zijn, gaat de caféhouder tevreden zitten wach ten op de dingen die zonder enige twijfel komen gaan; zo mogelijk probeert hij vast wat in 't voren te slapen. De dagen vlak voor de races draait hij immers continue dienst. De renners De Asser jeugd beijvert zich in tussen met door de stad te rijden met grote nummerborden en knet- tergeluidmachientjes op de fietsen. Iedere Asser schooljongen is deze dagen een groot coureur. Tot plotseling het startsein door de stad gaat van een algemene bedrijvigheid: de renners zijn aan gekomen! Hun komst betekent ook dat het straatbeeld wordt op gefleurd door hun, meestal heel mooie, vriendinnen; dat op de baan de training begint en dat de stad volstroomt met motorenthou siasten. Zo gaat het langzaam op de grote climax aan. Niet, zoals men ver wachten zou, de races van zater dag, maar de T.T.-nacht van vrijdag op zaterdag. Dan is het Drentse Haagje een mengsel van de Hamburgse Reper- baan, de Parijse Montmartre, New Yorks Broadway en de Am sterdamse Zeedijk. Er is maar één groot verschil. Overal in deze vermaakscentra houdt men een bepaalde sluitingstijd aan, hier vier uur en daar vijf uur in de nacht, maar niet in Assen, daar sluit men pas als de T.T. begint. Alleen schenkt men na half negen 's mor gens alleen maar koffie. 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1958 | | pagina 12