Het bier was weer best in de Asser I .T .-nacbt
Eén miljoen glazen
lesten de dorst
Eén miljoen glazen bier waren er
in de nacht voor de T.T. in Assen
nodig om de enorme dorst te lessen
van al degenen, die jaarlijks voor
de T.T.-nacht naar Assen komen
en daarna vaak de races niet meer
bezoeken. En van dit miljoen was
zeker driekwart Heineken's, gezien
de veelheid van de Asser cafés
die dit merk schenken.
Het deftige kleinsteedse ambtena-
renstadje Assen verandert één
week per jaar in een schier onaf
zienbaar vermaakscentrum, als van
een wereldstad. De Assenaren ken
nen zichzelf niet meer en huppelen
vrolijk mee met al die mensen, die
de enorme verandering van hun
woonplaats bewerkstelligen, de
mensen, die op de een of andere
wijze wat met het T.T.-circus te
maken hebben. Het scherpe oog
van de Assenaar, dat de rest van
het jaar zo onfeilbaar over de
medemens weet te oordelen is nu
verflauwd om niet te zeggen
vertroebeld en de drinkebroer,
die nu één der notabelen vrien
delijk op de schouder klopt, kan
erop rekenen een pilsje aangeboden
te krijgen, inplaats van een scherpe
terechtwijzing.
Sfeer
Al een week van tevoren begint
die ondefinieerbare sfeer over
Assen te komen, die de T.T.-op-
winding met zich meebrengt.
Benzinemaatschappijen maken van
de stad een groot reclamedoolhof
en de middenstand heeft het druk
met toepasselijke etalages in te
richten en op straat een feestver
lichting aan te brengen.
Tot het moment waarop wij
bijgaand artikel ontvingen
waren wij ons er niet van be
wust dat wij in Assen een
eigen correspondent hadden
zitten, die ons een verslag
en wel met het oog van een
bierliefhebber gezien zou
maken over de T.T.-races in
Assen. Hiernaast vindt u zijn
bevindingen over de nacht
die aan dit evenement pleegt
vooraf te gaan.
Een groep van mensen, die het
bijzonder druk heeft, is die der
caféhouders. Al weken van tevoren
maken zij afspraken met personeel
uit andere plaatsen, om enige
avonden in Assen te komen wer
ken en als dat voor elkaar is,
hebben ze te zorgen dat hun kel
ders goed gevuld zijn. Achter de
buffetten staan torenhoog de krat
ten met alle mogelijke verfrissende
drankjes opgesteld, maar de be
langrijkste voorraad Heineken's
bier ligt in lange tonnenrijen en
stapels kisten in de kelder te wach
ten tot het aangeslagen wordt.
Vervolgens gaat men aan het werk
om naast een zo groot mogelijke
omzet tot een zo klein mogelijke
schadepost te komen. De tafeltjes
gaan het café uit. Er komt een
tweede bar, de krukken worden
opgeborgen en de stoelen worden
vervangen door stevige houten
klapgevallen. Als dan de vloer
kleden de zaak uit zijn, gaat de
caféhouder tevreden zitten wach
ten op de dingen die zonder enige
twijfel komen gaan; zo mogelijk
probeert hij vast wat in 't voren
te slapen. De dagen vlak voor de
races draait hij immers continue
dienst.
De renners
De Asser jeugd beijvert zich in
tussen met door de stad te rijden
met grote nummerborden en knet-
tergeluidmachientjes op de fietsen.
Iedere Asser schooljongen is deze
dagen een groot coureur.
Tot plotseling het startsein door
de stad gaat van een algemene
bedrijvigheid: de renners zijn aan
gekomen! Hun komst betekent
ook dat het straatbeeld wordt op
gefleurd door hun, meestal heel
mooie, vriendinnen; dat op de
baan de training begint en dat de
stad volstroomt met motorenthou
siasten.
Zo gaat het langzaam op de grote
climax aan. Niet, zoals men ver
wachten zou, de races van zater
dag, maar de T.T.-nacht van
vrijdag op zaterdag.
Dan is het Drentse Haagje een
mengsel van de Hamburgse Reper-
baan, de Parijse Montmartre,
New Yorks Broadway en de Am
sterdamse Zeedijk. Er is maar één
groot verschil. Overal in deze
vermaakscentra houdt men een
bepaalde sluitingstijd aan, hier vier
uur en daar vijf uur in de nacht,
maar niet in Assen, daar sluit men
pas als de T.T. begint. Alleen
schenkt men na half negen 's mor
gens alleen maar koffie.
10