KOSTENBESEF Op de laatste ondernemingsraadsvergade ring is over bovenstaand onderwerp nogal uitvoerig van gedachten gewisseld. Het lijkt daarom gewenst om, ook in ons personeelsorgaan, eens wat aandacht aan dit punt te besteden. Velen zullen het woord kostenbesef wel eens in tijdschriften en periodieken zijn tegengekomen zonder erbij stil te staan en zonder zich af te vragen of het ook voor ons bedrijf zijn nut had hier wat dieper op in te gaan. De bedoeling van het woord is duidelijk nl., besef van de kosten. In een zich snel ontwikkelend bedrijf als van Heineken met zijn jarenlang" op topcapaciteit wer kend geheel van mensen en machines, kan niet altijd met volstrekte zuinigheid worden gewerkt. (Daar ontbreekt wel eens de tijd om van tevoren goed te overwegen of iets mis schien goedkoper en toch evengoed had kunnen gebeuren. Dat is jammer want later blijkt dan soms dat er geld, een enkele maal zelfs veel geld, is uitgegeven terwijl dat niet strikt noodzakelijk was. Hier is dan zij het door omstandig heden waar niet aan te ontkomen was. want de klant in Amerika of Afrika of waar ook ter wereld vraagt bier, en wij willen dat graag leveren het kosten besef in het gedrang gekomen!) Dil geforceerde werken zal, naarmate ons bedrijf in Den Bosch verder gereed komt. in onze brouwerijen minder worden; wij kunnen dan alles weer wat beter overzien en meer op de kleintjes gaan passen. Zoals in de tegenwoordige tijd bij vele bedrijven het geval is. Aan alle kanten horen we op het ogen blik over bestedingsbeperkingen spreken omdat we boven onze stand geleefd zou den hebben in 1956. Welnu, wij kunnen in ons bedrijf, zonder tot werkelijke beperkingen over te gaan wel de nodige bestedingen verminderen als het kosten besef een levend begrip wordt voor ons allen. Niemand is gebaat met het ver loren gaan van materialen die nog kun nen worden gebruikt. Dit doen we niet opzettelijk, maar dikwijls door niet te denken bij wat we doen en automatisch te handelen. Wanneer we thuis in een kamer of keuken komen waar het donker is, draaien we de schakelaar van het licht aan. Gaan we weg dan doen we het automatisch weer uit. Want het branden van licht kost geld. Hier speelt dus het kostenbesef een rol. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor ons werk. Alleen krijgen we de rekening niet persoonlijk, maar betaald moet die rekening worden. Als er op het kantoor schrijf-, reken- en/of telmachines niet op de juiste wijze worden gebruikt en voor tijdig moeten worden gerepareerd, als de auto's niet juist worden behandeld, als er water of bier wegloopt, slangen en borstels niet vakkundig worden gebruikt, dan is dat allemaal geld verknoeien waar niemand iets aan heeft. Geen redelijk mens zal deze dingen opzettelijk doen maar toch gebeurt het dagelijks, omdat... we te automatisch handelen en omdat we dikwijls niet weten hoeveel het kost als iets moet worden vervangen. ls onze honderden medewerkers op allerlei weinig opvallende fouten attent zijn, kunnen grote bedragen worden bespaard zonder dat dit extra moeite kost. Willen we eens proberen om ook op deze manier onze bijdrage te leveren aan het bedrijf? Hoe brengen we de mensen kostenbesef bij? Platen ophan gen met: Wees zuinig met (vul maar in). Zo op de manier van de platen van het veiligheidsmuseum? Heeft iemand een idee, laat hij dan contact opnemen met zijn directe chef of baas om te onderzoeken of het voor uitvoering vatbaar is. Zonder veel extra moeite of inspanning kunnen we met elkaar zorgen dat Heineken, dat zeker een goed bedrijf is. ook op dit punt een best bedrijf wordt in het belang van ons allen. SM. Drie oude, al grijzende heren zag men altijd discussiëren. Ze kenden elkaar uit het plantsoen en waren al ruime tijd uit hun doen. Ze hoorden bij de leeftijd der sterken, zodat zij niet meer mochten werken. Eerst leefden ze van Drees, nu van Staatspensioen; het was net genoeg, maar het werd nooit een miljoen. Doch steeds maar dat zitten op een bankje bezorgde hun van de dokter een drankje. Ze hoestten en proestten en kuchten en de dameslief ach die zuchtten, want de mannetjes, aldoor uit huis, bezorgden hun vrouwtjes een kruis. Dat snap je, voor deze drie kleuters oud was buiten de temperatuur veel te koud. Toen kreeg een der dames een reuze idee en stuurde het trio naar een café. Eerst dronken ze uitsluitend koffie met room: op zekere dag hielp men hen uit de droom. Als oplossing bood de eigenaar Zwaan de mannetjes hun eerste glas Heineken aan. Van koffie met room zijn ze afgestapt; Het werd nog slechts ..Heineken, het meest getapt." En waar de oude heertjes het dan van doen? Wel van hun verkregen Staatspensioen. ps 13

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1957 | | pagina 13