DE GESCHIEDENIS VAN DE HOP 3 Vol interesse luistert de presi dent naar de explicatie van de heer Gomhert Zoals men weet is hop een der belang rijkste grondstoffen van ons onvolprezen bier en het lijkt wel aardig er hier eens iets meer over te vertellen. Hop behoort tot de familie der klimplanten en gaat als plant ongeveer dertig jaar mee. Een maal geplant stoelt hij ieder jaar op nieuw uit, loopt in linkse windingen om de staak of draad omhoog en gaat bloeien. In de meeste gevallen, zoals bijv. bij bo nen, gaat de plant bloeien, er volgt be stuiving, waarna de bloemblaadjes af vallen en het vruchtbeginsel zich verder ontwikkelt tot vrucht. Bij de hop is dit echter niet het geval. De hopbellen ont wikkelen zich van dichtgesloten knop pen, welke groen van kleur zijn, tot een eivormige bloem, die naarmate haar rijp heid nadert, witter van kleur wordt. Het is in deze teelt om de zg. hopbel te doen, die als regel in de maand septem ber wordt afgeplukt, gesorteerd en ge droogd en dan verhuist naar de brou werij ten behoeve van de bierbereiding. Zoals thee en tabak een zekere hoe danigheid bezitten, waardoor ze in ons leven als het ware onmisbaar zijn ge worden, bezit de hop een bepaalde bitterheid of aroma, waaraan het bier zijn pikante pittige smaak ontleent. De Hopcultuur is zeer oud. In de „Be- schrijvinghe van het land van Heusden en Altena" verhaalt dominee Groen over het dorpje Vlijmen: ,,De Inwoonders van dit dorp generen haar meest met de landbouwerijen en het setten en teele van hoppe, waardoor jaarlijks een goede som gelds in voornoemd dorp gebragt werd." En elders: „Dat in het land van Heusden de hop overvloedig groeit sinds vele ja ren" en hier noemt hij het jaartal 1400), met een geldopbrengst van meer dan f 200.000,— per jaar, wat voor ruim 150 jaar geleden inderdaad een zeer aanzien lijk bedrag mag worden genoemd, en niet zonder trots voegt hij hieraan toe: „Hierop is de hop van Heusden en ook derselven koopluyden vermaert gewor den in gans Nederland, alsook in Enge land en Denemarken." (De stad Heusden bezat een tweetal brouwerijen, die de eigen hop verwerk ten). Aldus geciteerd uit het Reglement voor de Heerlijckheit van Nieuwecuyck, gedateerd 1726. Ook in Schijndel werd hop geteeld, reeds voor 1645, vermeld door Philip, baron van Leefdael, in zijn beschrijving van de Meierij: „Schijndel is een groot welgelegen dorp, daar vele koffie (be doeld zal wel zijn cichorei) valt met hop, die daar zeer wel wast." Een typisch verschijnsel is wel, dat de hopcultuur en griendcultuur annex man denmakerij juist op die twee plaatsen in Nederland samengingen, maar ner gens anders, tezamen of afzonderlijk, voorkwamen. De hopcultuur heeft zowel in Vlijmen als in Schijndel tot een dertig jaar geleden zich kunnen handhaven, waarna ze successievelijk van het toneel is verdwenen. Hoewel het zeer interes sant zou zijn, om de oorzaken van dit verdwijnen sociologisch te gaan ont leden, waag ik me echter hier liever niet aan. In het kort komt het echter hier op neer, dat „derselver vermaerde koopluyden" door hun unfaire praktijken de hop uit deze streken hebben „uitgewoekerd". Er werd hop „geteeld" en hop „verhandeld" zonder meer. Het is voor een ieder, die op het gebied van land- en tuinbouw enigszins thuis is, volkomen begrijpelijk, dat door degeneratie de kwaliteit van de hop sterk achteruit moest gaan. Er was niemand, die eraan dacht, om uitgaande van datgene, wat we sinds honderden jaren hadden gekend door selectie de kwaliteit weer op te voeren. In het buitenland echter, met name in België en in Duitsland, deed men dit wel en het resultaat was, dat we thans alle hop moeten importeren, aangezien in Nederland helemaal geen hop meer wordt verbouwd. Het zou zeer interessant zijn, om dit eens in cijfers uitgedrukt te zien. In 1935 kwam echter weer iemand op het idee, om de hopcultuur te gaan in voeren, maar aangezien de redactie toch al genoeg moet passen en meten om „Vers van 't Vat" goed in 't Vat te krij gen, bewaren wij dit voor een volgende keer. J. H. Verboord

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1956 | | pagina 3