r J rozte^ De Tennisclub Rotterdam n i draagt van Brasserie-Restaurant Heine- ken, maar dit neemt niet weg, dat voor ons Nederlanders, naast het voortreffe lijke bier van Heineken de biefstukken a la Port van Cleve de grote aantrekke lijkheid zijn. Eens heb ik er ook Hol landse garnalen gegeten, keurig, op z'n Hollands gepeld, en werkelijk, na zulk een maaltijd voelt men iets van de vol doening van een Simeon! Het zou dwaas wezen, af te dingen op de voortreffelijk heid der franse keuken. Aaltje, de trouwe en zuinige keukenmeid, moge ene Hol landse wezen, Frankrijk is het land van Vatel. Op de tentoonstelling nu zijn ver scheidene beroemde kokshuizen van Parijs vertegenwoordigd. Bovendien kan men er tal van vreemde gerechten proe ven, echte Russische caviaar, Hongaarse goulash, Tunesische ik-weet-niet-wat, Javaanse rijsthutspot, enz. enz., te veel om genoemd te worden, voldoende om levenslang de maag te bederven. Op het stuk van vlees zijn de franse fijnproevers zeer lastig; sommige slagers beweren, dat ons Hollandse vlees te taai is, wat niet wegneemt, dat ook de in deze maand ge houden veetentoonstelling een Zwolle naar met dertien polderbeesten zeven prijzen haalde, dus meer dan vijftig pro cent bekroning. In elk geval ondervindt men naast de schone theorie der slagers maar al te gemakkelijk de grauwe en gauwe praktijk der restaurateurs, bij wie het zo vaak ,,de saus" is, die de vis moet doen eten". Voor de biefstuk nu is geen andere saus nodig dan de botor, waarin hij gebakken wordt. En opdat dit bakken geheel zal geschieden als in de vermaarde keukens te Amsterdam hebben de eigenaars van Heineken's Res taurant gedaan gekregen, dat hun archi tect van de Amsterdamse fornuizen en de verdere inrichting op zijn gemak het model mocht nemen. Overigens is het restaurant hoogst eenvoudig gebouwd, veel versiering is er niet aangebracht, maar het is voortreffelijk gelegen aan de schaduwkant dier drievoudige gaan derij, welke, met de Eiffeitoren, de mooie tuin van het Champ de Mars afsluit. Vlak ervoor is een muziektent, waar militairen elke namiddag plaatsnemen, terwijl de stoeltjes rondom de tent en die onder de veranda bij Heineken en bij zijn buurman een wedstrijd van behendigheid onder het mensdom doen ontstaan. Tot nu heb ik alleen van de biefstukjes ge sproken, doch ik behoef U niet te zeg gen, dat het restaurant er een volledig menu op nahoudt. De beroemde Neder landse likeuren vinden ook aftrek, maar voornamelijk het bier. Trouwens, v ie een enkele maal aanschouwt wat er omgaat in Heineken's ijskelders achter het Noor derstation, komt tot de gevolgtrekking, dat het edele vocht op „de plaats van Parijs" term van het vak! veel wordt gedronken. Verscheidene, om niet te zeggen de meeste grote cafés van „de Boulevard" hebben hun bier van Heine ken en wetend, hoe gaarne sommige Hollanders hun landaard in den vreemde verbergen de meneer, die te Emmerik bestelde: „Kellner gebe Sie mir wenn's beliebt ein Stiicksche Kipff" is een tvpe heb ik mij wel eens verkneuterd bij het zien van Amsterdamse of Haagse klanten van het Grand Hotel, die 's mid dags of 's avonds in Paix of Américain of Riche zaten achter hun bock, hun ballon, met het duidelijke gevoel van een „vol maakt parijzenaar" en die dadelijk een absinth of een fine zouden gevraagd heb ben, indien ik hun had medegedeeld: dat „toch niet kwade" Franse bier heeft evengoed Roosendaal aangedaan als gij- zelf. U, mijn vriendelijke lezer, kan zulk een mededeling slechts genoegen doen. U stelt het op prijs, wanneer niet alleen de Hollandse kust en de koloniale waren, maar ook de nijverheidsvoortbrengselen uit het Vaderland de vreemdeling een goede dunk van Nederland geven. Daar om hield ik u zo lang bij Heineken aan de praat. Daarom beveel ik u, wanneer ge voorbij de Jenabrug komt de Hol landse wafels aan, daarom mag u ook de Hollandse bakkerij aan de Orsaykade niet vergeten en dient u vooral een kopje chocolade te gaan drinken in het mooie „proeflokaal" der firma Van Houten. Parijs 31 juli Overgenomen uit .EIGEN HAARD", geïllustreerd volkstijdschrift ge schreven in 1889, uitgevers H. D. Tjeenk Wil link Haarlem. Ik ontmoelle de zon Op strand, onder een varen. Hij zal te kijken Hoe bruin de mensen waren. We. lopen rechtop Met onze voeten tegen de Hemel. Door de spiegel om te draaien Sta je nog niet op je kop. Een dijk zonder hoofd Blijft een dijk. Een mens zonder hoofd wordt een lijk. Goed dat we niet allemaal Napoleon of Stalin heten. Haar op je tanden Moet zo lastig zijn met eten. De bladeren zien blauw Van de kou. Ik huiver en ril In mijn zonnebril. Het winterseizoen hebben wij besloten met een paddle-tenniswedstrijd tegen de K.L.M. in het kantoorgebouw dezer maatschappij in Den Haag. Hier bleek wel duidelijk, dat de te kleine ruimte, waarmee wij ons de gehele winter heb ben moeten behelpen, een grote han dicap is geweest. Pas tegen het eind van de serie korte partijen, welke ge speeld werden, kwamen wij „er in" en eerst na zes nederlagen zagen wij kans twee sets te winnen. Het was een heel prettig uitstapje, dat zeker aanmoedigt tot overdoen. Als het mag lukken voor de volgende winter de beschikking te krijgen over een ruimte, welke groot genoeg is om dit spel naar behoren te spelen, zal er zeker weer voldoende animo zijn om met paddle-tennis verder te gaan. Het buiten-tennisseizoen is intussen be gonnen. De eerste weken waren nog niet succesvol door het nogal koude weer, doch wanneer dit blad verschijnt wordt er volop gespeeld. De club is intussen nog verder gegroeid tot 39 leden, waarvoor we 9 speeltijden heb ben gereserveerd. Nooit eerder was onze tennisclub zo groot. Naast deze groei in aantal is er zeker ook vooruit gang in het spel te constateren. We hopen spoedig te starten met onder linge wedstrijden in gem.-dubbel en eventueel dames- en herendubbel. Voor wedstrijden enkelspel zal nog wel geen tijd kunnen worden vrijgemaakt. De vraag rijst of het niet noodzakelijk is in de toekomst de financiële kracht van de club te gaan vergroten, teneinde de mogelijkheden voor wedstrijden te ver ruimen. Al met al gaat het beter dan ooit met de Rotterdamse tennisclub. In ons vorige bericht hebben wij oud leden gevraagd ons gegevens te willen verstrekken over de geschiedenis van de vereniging. Mogen wij hieraan nog even herinneren? Onze secretaresse, mejuffrouw W. van Kranenburg, boek houding 3e etage, zal gaarne gegevens noteren. Bij voorbaat hartelijk dank ADR. KATS

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1956 | | pagina 13