EINDHOVEN is een zich snel uitbreidende stad, waar ons bier VAN DORDTSE BODEM 7 sterk vertegenwoordigd is. Er rijden daarom in Eindhoven nogal wat Heineken's auto's en het was dus niet hele maal toevallig, dat twee onzer chauffeurs (uit Amsterdam) bij de kop gepakt werden, toen een redacteur van de Philips Koerier een interview wilde houden met enige willekeurige weggebrui kers om hun mening te horen over de belangrijke verbetering, welke in Eindhoven heeft plaatsgevonden door het in gebruik nemen van het „Hoogspoor". Het desbetreffende berichtje uit de Philips Koerier laten wij hieronder volgen: „Schrijf maar in je krant, dat we blij toe zijn, nu die ver schrikking is afgelopen en zet er dan maar bij, dat ze het tien jaar geleden al hadden moeten doen", zegt Johan Marinus uit Amsterdam. Hij is chauffeur op een zes- tientons motorwagen met aan hangwagen van Heineken's Bieren en met zijn maat, Jan Borne passeert hij dagelijks de Woenselse overweg. „Het is een hele opluchting, meneer hoor, straks met dat hoogspoor. Dan kun je ten minste recht toe recht an rijen. Laat ik je zeggen, meneer, 't is toch zeker barMoet je die file zien, meneer, die file Man, we staan hier al twintig minuten of so sowat. Dat noe men ze nou atoomtijdperk. Kom kijken, meneer, Soals ik seg, waardeloos, hoor, goed waardeloos." Onderwijl zit Jan Borne te luisteren, maar aan zijn gezicht „Het bier is weer best kun je zien, dat elk woord hem roept hij, als de zestientonner uit het hart is gegrepen. Nu en heftig ja-knikkend over de dan doet ook hij een duit in het spoorbommels rijdt. zakje bij het gemopper van zijn Zet dat maar boven je kameraad. stukkie!" Hinde der Noniaden Zoals men weet waren onze vroegste voorouders nomaden. De ontwikkeling van landbouwmethoden maakte het hen mogelijk nederzettingen met blijvend karakter te stichten. Tot dusver nam men aan, dat het de behoefte aan brood graan was, die de nomaden er toe dreef zich met de landbouw te bemoeien, maar in het tijdschrift van de Amerikaanse vereniging van anthropologcn oppert de botanicus Sauer, dat de behoefte aan bier hen van de jacht en visvangst deed afzien. Op een goed mo ment ontdekten de mensen, dat een mengsel van gegist graan een aangenaam sma kende en voedzame drank opleverde: het bier. Deze hypothese maakt het luaar- schijnlijk, dat de mensen niet eerst vaste huizen bouwden, maar vaste café's, ethnologisch aangeduid als Mam"-kroegen! (Alg. H'blad) In de onmiddellijke nabijheid van die mooie kathedraal mei haar markante stoere toren, welke laatste de omgeving van Dordrecht beheerst, staat aan de Varkenmarkt een complex zeer oude gebouwen, waarin sinds 1433 is gevestigd de Brouwerij ,J3e Sleutel". Het is misschien wel interessant iets over de benamingen van het bier uit die lang vervlogen tijden te mogen vertellen, althans van wat uit de archieven is te putten van de meer dan 5 eeuwen bestaande brouwerij, die nu tot de grote Heineken's familie is gaan behoren. In die grijze middeleeuwen, werd bij gebrek aan goed zui ver drinkwater, bier gedronken. Zelfs werd bier aan de gevan genen verstrekt, onder de naam van „gezoden water". Onder de benaming van de biersoorten in die tijd, welke zowel plaatselijk als daarbuiten een goede naam had, was het Dordtse „mom", waarschijnlijk een enigszins zwaar bier. Maar er werd ook „dun" bier gebrouwen, zogenaamd „kuit". Verder treft men ?iog aan in de annalen de namen „pharao", „israël", „moeselaer"Dit wijst erop dat ook onze voorouders gevoelig waren om hun product door een of andere attrac tieve naamsaanduiding aan de man te brengen. Nu December, de maand waarin de verkoop van het BOK- BIER is aangebroken, ons speciaal activeert, moeten wij allen krachtig streven dit edele product van hoge waarde in het teken der algemene belangstelling te plaatsen, maar deze aanbeveling zou onvolledig zijn indien men toch verzuimt daarbij te zeggen dat het Heineken's Bokbier Moet zijn. Een volgend maal hoop ik over „De Sleutel" wat meer te vertellen. DORDTENAAR

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1954 | | pagina 7