9 Copie voor het volgend nummer van Vers van 't Vat dient uiterlijk 1 Juli bij de redactie te zijn ingediend. Mogen wij het gehele personeel zowel in Am sterdam als Rotterdam nog eens vragen ons op de hoogte te stellen van feestelijke en onverhoopt ook minder prettige familieomstandigheden? Berichten aan de afdelingen personeelszaken of rechtstreeks aan de redactie. uzzleAoefeje" In het personeelsorgaan van het scheepvaartbedrijf Van Ommeren in Rotterdam troffen we onder boven staand opschrift de volgende opgave: Stel het op het Hoofdkantoor werkende personeel op 250 personen. Indien iemand nu een „strikt ver trouwelijke" mededeling ontvangt en deze nog „strikt vertrouwelijker" in 2 minuten aan 2 collega's door geeft en ieder in vertrouwen genomen persoon ver volgens hetzelfde doet, in hoeveel minuten is ieder personeelslid dan (onder geheimhouding natuurlijk) van dit bericht op de hoogte gebracht? Over de oplossing van deze puzzle hoeft iemand van Heineken zich het hoofd niet te breken. Want wij hoorden onlangs van geachte zijde de opmerking, dat wanneer iemand kennis genomen hebbende van een strikt vertrouwelijke boodschap zich met stijf gesloten lippen midden op de binnenplaats van onze brouwerij (Amsterdam of Rotterdam, dat is om het even) zou opstellen, binnen een half uur ons gehele kantoor- en fabriekspersoneel in totaal in Rotter dam bijna 800 man en in Amsterdam 500 man tel lende van deze vertrouwelijke mededeling op de hoogte zou zijn, ondanks de stijf gesloten lippen. Tja, zo gaat het in onze gemoedelijke brouwerij- wereld UIT „DE HEDENDAAGSCHE KOOKKUNST" Hoe Maria Haezebroek zich voorstelde bedorven vlees weer fris te maken, lazen wij in ons vorig num mer. Uit dit boekje, dat wij van één onzer Amster damse personeelsleden ter inzage ontvingen, nemen wij allereerst nog een „bier-recept" over. „Om troebel bier weder helder te maken. Men voegt er wat keukenzout en wijnsteen of een afgietsel van eikenbast of gal noten en l>otasch of een ander looistof houdend lichaam bij, of men klaart het met vischlijm, eiwit enz. Klaart men met eiwitdan is het goed er wat zwavelzuur bij te doen." Wij zouden dit recept van meer dan een eeuw ge leden niet gaarne toepassen, maar men moet beden ken dat troebel bier in die dagen iets was, dat zeer veel voorkwam. Men had daar zo geen erg in want het werd uit kruiken geconsumeerd, maar af en toe liep het blijkbaar zo de spuigaten uit, dat men het nodig vond maatregelen te nemen. In bedoeld boekje vonden wij overigens nog enkele aanwijzingen, die de moeite van het vermelden waard zijn al hebben zij geen betrekking op bier: „Opgave van eenige hoeveelheden voor een grooter en klei ner getal personen: „Visch: Wanneer het gezelschap grootendeels uit heeren be staat, en visch met aardappelen den hoofdschotel vormt, kan men per hoofd 3% ons rekenen voor vischsoorten, als: snoek, karper, forellen, baars, bot, versche zalm, schelvisch en kabeljauw." „Soepvleesch: Bij kalfssoep rekent men per persoon op 2 ons kalfsvleesch." „Groenten: Voor asperges rekent men per persoon op een een halve bos; voor snijbonen, erwten, tuinbonen, jonge wor telen, bij een gewoon maal per hoofd op een glad gestreken soepbord vol." „Gebraden vleesch: Vormt dit den hoofdschotel, dan rekent men per hoofd 5 ons (het gewicht der beenderen daarin be grepen), hetzij dan rund-, kalfs-, schapen- of lamsvleesch. Heeft men vleesch zonder beenderen, dan kan de hoeveel heid iets minder zijn." „Biefstuk: De hoeveelheid van dit vleesch wordt per per soon berekend op 2% i 1 ons." En dan te weten dat wij tegenwoordig al héél tevreden zijn als wij 's avonds één onsje biefstuk op ons bord krijgen VOORLICHTING VAN EMIGRANTEN. Bij de Stichting voor Huishoudelijke Voorlichting ten Plattelande, Koninginnegracht 42 te Den Haag, is verkrijgbaar „het kleine doktersboek voor emigran ten", bevattende wenken van medisch hygiënische aard ter voorlichting van de huisvrouw. Dit boekje geeft op zeer eenvoudige wijze aan wat de emigrant op medisch gebied moet doen voor zijn vertrek, tijdens de reis en bij aankomst in het nieuwe vaderland. Tevens is in dit boekje een hoofdstuk „eerste hulp bij ongelukken" opgenomen en wordt in een apart hoofdstuk aangegeven hoe de emigrant bij verschil lende ziekten moet handelen. Aan het eind is een woordenlijst opgenomen met een Engelse en Franse vertaling. De prijs bedraagt 0,75 en het boekje is verkrijg baar bij bovengenoemde Stichting. Door dezelfde Stichting wordt uitgegeven een mapje „De voeding in Canada". Dit mapje bevat de volgende vouwbladen: „bij de groenteman" „bij de Canadese slager" „vleesbereiding" „bakken in de Canadese keuken" „het twaalfuurtje op school" „Canadese voedingsvoorschriften" „boodschappen doen in Canda" „maten en gewichten". De artikelen zijn geschreven in drie talen, nl. Ne derlands, Engels en Frans. De prijs bedraagt 1,25 en het mapje kan eveneens bij genoemde Stichting worden besteld.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1953 | | pagina 9