c L Nieuws uit 'Ludlowville N.Y. 12 HET BROUWERSWAPEN. Iedereen kent natuurlijk de bierglazen met de af beelding van het brouwerswapen. Het Centraal Brouwerij kantoor heeft in een folder een beschrijving van dit brouwerswapen gegeven, welke wij hieronder laten volgen. Op deze bierglazen ziet U het eeuwenoude brou werswapen afgebeeld, omkranst door gerstenaren en hopranken. In alle landen ter wereld is dit teken het symbool van het bierbrouwen. De verschillende voorwerpen, in dit wapen aange bracht, bestonden reeds lang, voordat de moderne bierbrouwerij met zijn machinale bewerking ontstond. De verklaring van het gebruik van deze gereed schappen moet men dus vinden in oude werken over de bierbrouwerij, uit de tijd, dat de moderne tech niek haar intrede nog niet had gedaan. Het blijkt dan, dat de houten kuip in het midden is: óf de werkkuip (tegenwoordig beslagkuip), waar in het moutmeel met heet water werd vermengd, óf de zgn. geilkuip, waarin het moutextract (de wort), nadat het met hop gekookt en gekoeld was, werd vergist. In de kuip links zien wij een houten schop, die ge bruikt werd voor het omzetten van de kiemende gerst, en welke men tegenwoordig ook nog wel ziet gebruiken. In het midden vinden wij de gaffel. Hiermede werd in de zgn. werkkuip het moutmeel intens met heet water gemengd. Rechts ziet men een koperen schepemmer, die werd gebruikt om de hete wort, nadat deze met de hop ge kookt was, in de houten goot te scheppen, waardoor deze vloeistof naar de koelbak liep. Welk een verschil met de hygiënische, wetenschap pelijke bierbereiding zoals deze in onze moderne brouwerijen plaats vindt. Maar wat ook mocht ver anderen, de populariteit van deze gezonde, stimu lerende drank is door alle eeuwen heen blijven be staan. Onze oud-collega Piet v. d. Velde schrijft ter gele genheid van Jhr. Feith's jubileum een hartelijke brief om geluk te wensen. Bij deze gelegenheid vertelt de heer v. d. Velde enige interessante bijzonderheden over zijn carrière. Hier volgen zij: In het kort kan ik U vertellen, dat ik circa negen maan den op de farm gewerkt heb, dat werk was te zwaar en ik kon het niet volhouden. Daarna heb ik een paar weken in de Lamidry als extractor-man gewerkt, dat was de natte wash uit de wash wheels halen en dan in de extractor doen. De directeur is een Hollander. Hij zond me toen als ma nager naar een branch-office in een militair kamp, hetgeen we na een paar maanden hebben moeten opheffen, omdat we er geen dollars konden maken. Hij bood me toen de betrekking als super-intendant aan in zijn plant, hetgeen ik natuurlijk met beide handen aannam. Ik ben nu een jaar als zodanig werkzaam en tot zijn volle tevredenheid. Het is wel niet een groot bedrijf (we hebben ca. 85 perso neelsleden), maar het is toch een aardig bedrijf. Eerst is de directeur drie weken naar Holland geweest en daarna nog eens drie weken met vacantie, zodat ik het gehele be- drijf geleid heb. Beide keren, nadat hij terugkwam, sprak hij zijn grote tevredenheid over mijn leiding uit en nu 's het zo dat hij mij en de foremen en de fore-ladies vertelde, dat het zo zou blijven, zodat ik de gehele leiding blijf be houden. U kunt zich wel indenken, dat ik me een beetje trots voel op dat succes. Ik mag U wel verklappen dat de business vooruitgaat. Nu wil ik niet zeggen, dat dit uit sluitend door mij komt, maar ik heb er wel aan mee ge holpen. Tot so far is het niet ongelukkig gegaan. Het is wel hard werken en weinig vrije tijd, maar dit geeft niets als ik er maar kom. De heer v. d. Velde eindigt: Van een oud-H.B.M.-er (die in zijn hart nog een echte H.B.M.-er is). Good luck. Yours PIET VAN DE VELDE. UIT EEN RECEPTEN-BOEK. WARM BIER. 1 Liter jong bier; 100 gram suiker; 1 pijp ka neel; schil van een citroen; 1 eierdooier, 5 gram sago. De eierdooier roeren met de suiker en de sago tot hij dik en schuimig is. Het bier ver warmen en de pijp kaneel en de citroenschil er een half uur in laten trekken. Vervolgens het bier bij de eierdooier voegen en 't mengsel onder voortdurend roeren aan de kook brengen. Redactioneel naschrift. Wie na het drinken van dit mengsel nog trek heeft in boerenkool met worst mag met recht zeggen dat hij over een ijzersterke maag beschikt.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1952 | | pagina 12