c
L
Nieuws uit 'Ludlowville N.Y.
12
HET BROUWERSWAPEN.
Iedereen kent natuurlijk de bierglazen met de af
beelding van het brouwerswapen.
Het Centraal Brouwerij kantoor heeft in een folder
een beschrijving van dit brouwerswapen gegeven,
welke wij hieronder laten volgen.
Op deze bierglazen ziet U het eeuwenoude brou
werswapen afgebeeld, omkranst door gerstenaren en
hopranken. In alle landen ter wereld is dit teken het
symbool van het bierbrouwen.
De verschillende voorwerpen, in dit wapen aange
bracht, bestonden reeds lang, voordat de moderne
bierbrouwerij met zijn machinale bewerking ontstond.
De verklaring van het gebruik van deze gereed
schappen moet men dus vinden in oude werken over
de bierbrouwerij, uit de tijd, dat de moderne tech
niek haar intrede nog niet had gedaan.
Het blijkt dan, dat de houten kuip in het midden
is: óf de werkkuip (tegenwoordig beslagkuip), waar
in het moutmeel met heet water werd vermengd, óf
de zgn. geilkuip, waarin het moutextract (de wort),
nadat het met hop gekookt en gekoeld was, werd
vergist.
In de kuip links zien wij een houten schop, die ge
bruikt werd voor het omzetten van de kiemende
gerst, en welke men tegenwoordig ook nog wel ziet
gebruiken.
In het midden vinden wij de gaffel. Hiermede werd
in de zgn. werkkuip het moutmeel intens met heet
water gemengd.
Rechts ziet men een koperen schepemmer, die werd
gebruikt om de hete wort, nadat deze met de hop ge
kookt was, in de houten goot te scheppen, waardoor
deze vloeistof naar de koelbak liep.
Welk een verschil met de hygiënische, wetenschap
pelijke bierbereiding zoals deze in onze moderne
brouwerijen plaats vindt. Maar wat ook mocht ver
anderen, de populariteit van deze gezonde, stimu
lerende drank is door alle eeuwen heen blijven be
staan.
Onze oud-collega Piet v. d. Velde schrijft ter gele
genheid van Jhr. Feith's jubileum een hartelijke
brief om geluk te wensen.
Bij deze gelegenheid vertelt de heer v. d. Velde
enige interessante bijzonderheden over zijn carrière.
Hier volgen zij:
In het kort kan ik U vertellen, dat ik circa negen maan
den op de farm gewerkt heb, dat werk was te zwaar en ik
kon het niet volhouden. Daarna heb ik een paar weken in
de Lamidry als extractor-man gewerkt, dat was de natte
wash uit de wash wheels halen en dan in de extractor doen.
De directeur is een Hollander. Hij zond me toen als ma
nager naar een branch-office in een militair kamp, hetgeen
we na een paar maanden hebben moeten opheffen, omdat
we er geen dollars konden maken. Hij bood me toen de
betrekking als super-intendant aan in zijn plant, hetgeen
ik natuurlijk met beide handen aannam. Ik ben nu een
jaar als zodanig werkzaam en tot zijn volle tevredenheid.
Het is wel niet een groot bedrijf (we hebben ca. 85 perso
neelsleden), maar het is toch een aardig bedrijf. Eerst is
de directeur drie weken naar Holland geweest en daarna
nog eens drie weken met vacantie, zodat ik het gehele be-
drijf geleid heb. Beide keren, nadat hij terugkwam, sprak
hij zijn grote tevredenheid over mijn leiding uit en nu 's
het zo dat hij mij en de foremen en de fore-ladies vertelde,
dat het zo zou blijven, zodat ik de gehele leiding blijf be
houden. U kunt zich wel indenken, dat ik me een beetje
trots voel op dat succes. Ik mag U wel verklappen dat de
business vooruitgaat. Nu wil ik niet zeggen, dat dit uit
sluitend door mij komt, maar ik heb er wel aan mee ge
holpen. Tot so far is het niet ongelukkig gegaan. Het is
wel hard werken en weinig vrije tijd, maar dit geeft niets
als ik er maar kom.
De heer v. d. Velde eindigt:
Van een oud-H.B.M.-er (die in zijn hart nog een echte
H.B.M.-er is). Good luck.
Yours PIET VAN DE VELDE.
UIT EEN RECEPTEN-BOEK.
WARM BIER.
1 Liter jong bier; 100 gram suiker; 1 pijp ka
neel; schil van een citroen; 1 eierdooier, 5 gram
sago.
De eierdooier roeren met de suiker en de
sago tot hij dik en schuimig is. Het bier ver
warmen en de pijp kaneel en de citroenschil er
een half uur in laten trekken. Vervolgens het
bier bij de eierdooier voegen en 't mengsel
onder voortdurend roeren aan de kook brengen.
Redactioneel naschrift.
Wie na het drinken van dit mengsel nog trek heeft
in boerenkool met worst mag met recht zeggen dat hij
over een ijzersterke maag beschikt.