Op excursie bij de HEINEKEN'S BROUWERIJ
In het Personeelsblad van Van der Meer if
Schoep N.V. te Rotterdam broodbakkerijtrof
fen wij de volgende ontboezeming aan:
Bier is een kostelijke drank,
in d'oudheid reeds bekend;
maar ook de mens van deze eeuw
is aan dit vocht gewend.
Doch wie nooit op excursie ging
bij Heineken's gewis,
die heeft nog maar een vaag idee
wat bier in wezen is.
Dinsdag 3 Juli kwamen wij
met twintig man bijeen
om die fabriek te gaan bezien,
geleid door de Heer Deen.
Hij bracht ons in de „Raadskelder",
en gaf daar grondig les,
met illustraties tonend ons
het ganse bier-proces.
En hoe maakt men bij Heineken's
dan wel dit vloeibaar brood?
Uit prima gerst van eend're korrel,
hier aangevoerd per boot.
Dit graan, gezuiverd van het vuil,
wordt, als men het behoeft,
in grote „weekbakken" gestort
waarin 't twee dagen toeft.
D'in water dus geweekte gerst
men naar „kiembakken" leidt,
alwaar het kiemproces begint,
dit neemt zes dagen tijd.
D'ontkiemde gerst, „groenmout" genaamd,
wordt op de „eest" vergaard,
en daar gedroogd met hete lucht
die er doorhenen vaart.
Om bier te makên wordt dit mout
gemalen eerst, en dan
maakt men in de „beslagketel"
met water „beslag" er van.
Het eigenlijke brouw-proces
begint nu tot en mèt;
het zetmeel wordt geleidelijk
in „suiker" omgezet.
Die massa wordt per „klaringskuip"
schoon afgefiltreerd,
en 't held're vocht naar 't volgende
bassin gedirigeerd.
Dit vat, de „bierketel" genaamd,
kookt deze vloeistof op,
tezaamvermengd terwille van
de bitt're smaak, met „hop."
Wat hier tenslotte resulteert
wordt „bier" genoemd, en gaat
na koeling in de „gistkelder,"
waar men het gisten laat.
Na deze gisting, die wel zes
a zeven dagen duurt,
wordt 't bier weer van de gist gepompt
en kelderwaarts gestuurd.
Hier gist het na in grote tanks,
drie maanden, soms ook zes,
dan, na filtratie, wordt 't verkocht
per vat en ook per fles.
U ziet, hoe vaard'ge brouwerskunst
haar krachten heeft getoond
aleer het schuimend gerstenat
ons door zijn smaak beloont.
Techniek, vernuft en wetenschap
gaan hierbij hand in hand
tot heil van dorst'ge kelen en
de schatkist van het land.
De fiscus is als overal
ook hier de man die wint,
en bij die hele brouwerij
de meeste zijde spint.
Als 't bier nog in de ketel zit
is d'ambtenaar present
voor 't heffen van accijns, dat scheelt
per glas ons vijftien cent.
Doch hoe dit zij, één ding staat vast:
het bier dat is weer best!
Zodat mij nu tenslotte nog
één waarschuwing slechts rest:
Drink vrij Uw biertje op zijn tijd,
doch ken U zelf! Houd maat!
Bier is gezonde medicijn,
maar overdrijving schaadt!
J. GELTON.