Op excursie bij de HEINEKEN'S BROUWERIJ In het Personeelsblad van Van der Meer if Schoep N.V. te Rotterdam broodbakkerijtrof fen wij de volgende ontboezeming aan: Bier is een kostelijke drank, in d'oudheid reeds bekend; maar ook de mens van deze eeuw is aan dit vocht gewend. Doch wie nooit op excursie ging bij Heineken's gewis, die heeft nog maar een vaag idee wat bier in wezen is. Dinsdag 3 Juli kwamen wij met twintig man bijeen om die fabriek te gaan bezien, geleid door de Heer Deen. Hij bracht ons in de „Raadskelder", en gaf daar grondig les, met illustraties tonend ons het ganse bier-proces. En hoe maakt men bij Heineken's dan wel dit vloeibaar brood? Uit prima gerst van eend're korrel, hier aangevoerd per boot. Dit graan, gezuiverd van het vuil, wordt, als men het behoeft, in grote „weekbakken" gestort waarin 't twee dagen toeft. D'in water dus geweekte gerst men naar „kiembakken" leidt, alwaar het kiemproces begint, dit neemt zes dagen tijd. D'ontkiemde gerst, „groenmout" genaamd, wordt op de „eest" vergaard, en daar gedroogd met hete lucht die er doorhenen vaart. Om bier te makên wordt dit mout gemalen eerst, en dan maakt men in de „beslagketel" met water „beslag" er van. Het eigenlijke brouw-proces begint nu tot en mèt; het zetmeel wordt geleidelijk in „suiker" omgezet. Die massa wordt per „klaringskuip" schoon afgefiltreerd, en 't held're vocht naar 't volgende bassin gedirigeerd. Dit vat, de „bierketel" genaamd, kookt deze vloeistof op, tezaamvermengd terwille van de bitt're smaak, met „hop." Wat hier tenslotte resulteert wordt „bier" genoemd, en gaat na koeling in de „gistkelder," waar men het gisten laat. Na deze gisting, die wel zes a zeven dagen duurt, wordt 't bier weer van de gist gepompt en kelderwaarts gestuurd. Hier gist het na in grote tanks, drie maanden, soms ook zes, dan, na filtratie, wordt 't verkocht per vat en ook per fles. U ziet, hoe vaard'ge brouwerskunst haar krachten heeft getoond aleer het schuimend gerstenat ons door zijn smaak beloont. Techniek, vernuft en wetenschap gaan hierbij hand in hand tot heil van dorst'ge kelen en de schatkist van het land. De fiscus is als overal ook hier de man die wint, en bij die hele brouwerij de meeste zijde spint. Als 't bier nog in de ketel zit is d'ambtenaar present voor 't heffen van accijns, dat scheelt per glas ons vijftien cent. Doch hoe dit zij, één ding staat vast: het bier dat is weer best! Zodat mij nu tenslotte nog één waarschuwing slechts rest: Drink vrij Uw biertje op zijn tijd, doch ken U zelf! Houd maat! Bier is gezonde medicijn, maar overdrijving schaadt! J. GELTON.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1951 | | pagina 4