op eiqen eRf
Het gist in Amsterdam
webben en ratten de verdere entourage zouden moe
ten vormen. In plaats daarvan worden zij met een
suizende lift omhoog gebracht naar grote, lichte,
smetteloos betegelde ruimten, waar niet de roman
tiek heerst van oudheid, stof en duisternis, maar de
nuchtere, koude schoonheid van de moderne tech
niek.
Het Amsterdamse kelderhuis werd gebouwd door
Ir. Ouëndag, architect, voltooid in 1935 en beheerst
volkomen het drukke stadsbeeld op het kruispunt
StadhouderskadeFerd. Bolstraat. Sommige criticas
ters en nieuw-zakelijken noemen het een kruising
tussen een pakhuis en een kerk, doch niemand zal
ontkennen, dat het moeilijke probleem van het geven
van een aesthetische vorm aan enorme, vensterloze
muurvlakten hier bijzonder knap is opgelost.
In het hoogste deel van het gebouw, ca. 30 m.
boven de begane grond, bevinden zich de koelbak
ken, die lijken op twee stalen monsterbillards, elk
17% m lang, 7% m breed en 45 cm diep. Op deze
bakken wordt de wort gepompt, de vloeistof dus,
die wij in het brouwhuis hebben bereid. Bij het op
pompen is de temperatuur daarvan ca. 100°, doch
door de buitenlucht, die er door jalouzieën van alle
kanten overheen kan blazen, wordt de temperatuur in
ongeveer 2 uur tot ca. 45° teruggebracht. Door deze
afkoeling treedt er een uitvlokking op van eiwit-
„En nu, dames en heren, wordt de wort, d.i. de
moutoplossing, vanuit deze bierketel opgepompt via
deze leiding, langs dit gebouw, langs die brug kunt
u 't volgen? naar een van de hoogste punten van
het bedrijf, nl. de gistkelder, waar we nu eens een
kijkje zullen gaan nemen."
25 a 30 paar ogen kijken in de grauwe wolken
massa, alsof zich daar de koelbakken van onze
brouwerij bevinden. Ze kijken een beetje huiverig
tegen de hoogte op, want de excursiegangers zijn
juist de eindeloze trappen naar het hoogste punt van
het silogebouw opgeklommen en weer afgeklauterd
en waren al blij, dat de lange uiteenzetting van het
brouwproces in het brouwhuis hun vermoeide knieën
tenminste enige rust gaf.
Het bezichtigen van de gistkelders is altijd een van
de grootste verrassingen voor onze bezoekers. Zij
stellen zich voor, dat het geheimzinnige gistingspro
ces zich afspeelt in romantisch donkere, ondergrond
se kelders, waar bleke schimmen met flakkerende
kaarsen in de hand ronddwalen en eigenlijk spinne-
Luchtfoto van onze fabriek in Amsterdam