op eiqen eRf Het gist in Amsterdam webben en ratten de verdere entourage zouden moe ten vormen. In plaats daarvan worden zij met een suizende lift omhoog gebracht naar grote, lichte, smetteloos betegelde ruimten, waar niet de roman tiek heerst van oudheid, stof en duisternis, maar de nuchtere, koude schoonheid van de moderne tech niek. Het Amsterdamse kelderhuis werd gebouwd door Ir. Ouëndag, architect, voltooid in 1935 en beheerst volkomen het drukke stadsbeeld op het kruispunt StadhouderskadeFerd. Bolstraat. Sommige criticas ters en nieuw-zakelijken noemen het een kruising tussen een pakhuis en een kerk, doch niemand zal ontkennen, dat het moeilijke probleem van het geven van een aesthetische vorm aan enorme, vensterloze muurvlakten hier bijzonder knap is opgelost. In het hoogste deel van het gebouw, ca. 30 m. boven de begane grond, bevinden zich de koelbak ken, die lijken op twee stalen monsterbillards, elk 17% m lang, 7% m breed en 45 cm diep. Op deze bakken wordt de wort gepompt, de vloeistof dus, die wij in het brouwhuis hebben bereid. Bij het op pompen is de temperatuur daarvan ca. 100°, doch door de buitenlucht, die er door jalouzieën van alle kanten overheen kan blazen, wordt de temperatuur in ongeveer 2 uur tot ca. 45° teruggebracht. Door deze afkoeling treedt er een uitvlokking op van eiwit- „En nu, dames en heren, wordt de wort, d.i. de moutoplossing, vanuit deze bierketel opgepompt via deze leiding, langs dit gebouw, langs die brug kunt u 't volgen? naar een van de hoogste punten van het bedrijf, nl. de gistkelder, waar we nu eens een kijkje zullen gaan nemen." 25 a 30 paar ogen kijken in de grauwe wolken massa, alsof zich daar de koelbakken van onze brouwerij bevinden. Ze kijken een beetje huiverig tegen de hoogte op, want de excursiegangers zijn juist de eindeloze trappen naar het hoogste punt van het silogebouw opgeklommen en weer afgeklauterd en waren al blij, dat de lange uiteenzetting van het brouwproces in het brouwhuis hun vermoeide knieën tenminste enige rust gaf. Het bezichtigen van de gistkelders is altijd een van de grootste verrassingen voor onze bezoekers. Zij stellen zich voor, dat het geheimzinnige gistingspro ces zich afspeelt in romantisch donkere, ondergrond se kelders, waar bleke schimmen met flakkerende kaarsen in de hand ronddwalen en eigenlijk spinne- Luchtfoto van onze fabriek in Amsterdam

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1950 | | pagina 2