op eigen eRf
De Bottelarij
2
Het vullen
der bierflessen
Als de ziederij de „salon" van een brouwerij
genoemd mag worden, dan kunnen wij de bot
telarij misschien in deze na-oorlogse periode de
„werkplaats" van een brouwerij noemen. Niet
alleen omdat deze afdeling een omvangrijke
personeelsbezetting heeft, maar ook omdat de
techniek en de organisatie er zo'n grote rol
spelen.
De belangrijkheid van de bottelarij en haar
neven-afdelingen is voortdurend gestegen ten
gevolge van twee factoren; nl. de verschuiving
van fustbier naar flesbier, (die in sommige lan
den verklaard kan worden door een toenemend
bierverbruik door particulieren) en het af
schaffen van de oude hand-bottelarijen met het
oog op een meer houdbaar product, dat beter
verzorgd en zuiverder is.
Als men de toestand in Nederland vergelijkt
met die in andere Europese landen wat de ver
houding flesbier t.o.v. fustbier betreft, staan wij
tussen Denemarken met 94 en België met
24 flesbier. Deze verschuiving naar flesbier
heeft zeer zeker haar hoogtepunt nog niet be
reikt en brengt met zich mede, dat er in iedere
Nederlandse brouwerij vraagstukken van
ruimte en nieuwe uitrustingen in de toekomst
moeten worden opgelost.
Laten wij nu eens de weg volgen, die een
vuile of nieuwe fles door een bottelarij-colonne
aflegt.
De eerste machine is de wasmachine, waar de
fles door verschillende loogafdelingen loopt, die
opklimmen in temperatuur en waaruit de fles
schoon en steriel te voorschijn komt en ver
volgens met koud water wordt nagespoeld om
alle sporen van loog te verwijderen en de tem
peratuur omlaag te brengen, daar een warme
fles last geeft onder de vulmachine.
Deze laatste machine is zo gebouwd, dat de
afstand tussen de eigenlijke vuiler en de kroon-
machine zo klein mogelijk is om de invloed
van de omgevende lucht zoveel mogelijk te
beperken.