op eigen eRf De Bottelarij 2 Het vullen der bierflessen Als de ziederij de „salon" van een brouwerij genoemd mag worden, dan kunnen wij de bot telarij misschien in deze na-oorlogse periode de „werkplaats" van een brouwerij noemen. Niet alleen omdat deze afdeling een omvangrijke personeelsbezetting heeft, maar ook omdat de techniek en de organisatie er zo'n grote rol spelen. De belangrijkheid van de bottelarij en haar neven-afdelingen is voortdurend gestegen ten gevolge van twee factoren; nl. de verschuiving van fustbier naar flesbier, (die in sommige lan den verklaard kan worden door een toenemend bierverbruik door particulieren) en het af schaffen van de oude hand-bottelarijen met het oog op een meer houdbaar product, dat beter verzorgd en zuiverder is. Als men de toestand in Nederland vergelijkt met die in andere Europese landen wat de ver houding flesbier t.o.v. fustbier betreft, staan wij tussen Denemarken met 94 en België met 24 flesbier. Deze verschuiving naar flesbier heeft zeer zeker haar hoogtepunt nog niet be reikt en brengt met zich mede, dat er in iedere Nederlandse brouwerij vraagstukken van ruimte en nieuwe uitrustingen in de toekomst moeten worden opgelost. Laten wij nu eens de weg volgen, die een vuile of nieuwe fles door een bottelarij-colonne aflegt. De eerste machine is de wasmachine, waar de fles door verschillende loogafdelingen loopt, die opklimmen in temperatuur en waaruit de fles schoon en steriel te voorschijn komt en ver volgens met koud water wordt nagespoeld om alle sporen van loog te verwijderen en de tem peratuur omlaag te brengen, daar een warme fles last geeft onder de vulmachine. Deze laatste machine is zo gebouwd, dat de afstand tussen de eigenlijke vuiler en de kroon- machine zo klein mogelijk is om de invloed van de omgevende lucht zoveel mogelijk te beperken.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1950 | | pagina 2