op eiqen eRf
Het Brouwhuis
2
Het brouwhuis of de ziederij is sinds lange tijd
de „salon" van iedere brouwerij. Deze afdeling ligt
meestal aan de straat en heeft dan grote vensters,
die de voorbijgangers uitnodigen een blik te slaan op
de grote koperen ketels, voorbeeldig gepoetst, op
smetteloze tegels en glimmende kranen.
Versierd met luxe uitgevoerde balustraden, lam
pen en stemmig glas in* lood, geeft het brouwhuis
de welstand aan van de brouwerij. De brouwer bestu
deert met trots de gezichten van de binnenkomende
bezoekers en is niet verbaasd als deze naar hun hoed
of pet grijpen, als traden zij een kerk binnen.
Het brouwhuis is traditioneel, zowel in zijn tech
nische installatie als in zijn methode van werken.
Geen revolutionnaire ideeën hebben de klassieke
opzet omver kunnen werpen. Hier spreken ervaren
brouwers nog een oude brouwerstaai, niet gestoord
door gierende centrifuges, ratelende bottelcollonnes
of gedreun van zware wagens met kisten vol flessen-
bier. Slechts het vuur onder de ketel is vervangen
door een dubbele stoomwand, waarmede men snel
2. Ziederij, onderste silo's
Ziederij Rotterdam
(foto van Lennep)
kan opwarmen onder controle van zelfregistrerende
thermometers.
Want de temperatuur is belangrijk. De omzettings
processen in de gerstkorrel zijn bij het mouten inge
luid; zetmeel en eiwitten gingen in oplossing, maar
de voltooiing van dit gebeuren wordt volgens een
strak plan voltrokken in het brouwhuis.
Het mout, dat onder uit grote moutsilo's in automa
tische bascules valt (foto 2) wordt door een schroef-