Onderzoek en onderzoek verricht.
Onderzoek en ontwikkeling zijn voor Heineken als producent
van hoogwaardige merkartikelen van levensbelang. Onze
inspanningen op dit gebied stellen ons in staat om
voortdurend een hoog kwaliteitsniveau te handhaven.
Het onderzoek - dat veelal plaatsvindt in samenwerking met
universiteiten en andere wetenschappelijke instituten - heeft
onder meer geleid tot een beter inzicht in de beheersbaarheid
van enige kwaliteitsaspecten van bier. De resultaten van deze
onderzoekingen worden, waar mogelijk, gebruikt om
verbeteringen in het brouwproces aan te brengen.
In het verslagjaar werd een alcoholvrije variant van Buckler
ontwikkeld, speciaal bestemd voor het Midden-Oosten.
Het reeds enkele jaren lopende onderzoeksproject inzake de
ontwikkeling van nieuwe gerstsoorten kreeg in 1990 een
bredere basis met de toetreding van een Franse brouwerij
groep. Behalve de drie grootste Europese brouwerijen zijn ook
drie gerstkwekers bij het project betrokken. Hoewel de eerste
resultaten bemoedigend zijn, zal het nog geruime tijd duren
alvorens de nieuwe variëteiten beschikbaar zullen zijn.
Omdat water van essentieel belang is bij de bereiding van bier,
besteden wij veel aandacht aan de beschikbaarheid van
voldoende water van goede kwaliteit. Met name in enkele
Zuideuropese landen dreigen tekorten te ontstaan in verband
met de aanhoudende droogte. In Griekenland, waar de
waterschaarste dit jaar zeer groot was, werd op dit gebied
In alle delen van de wereld maken wij bij ons onderzoek
ontwikkeling gebruik van computermodellen, waarmee de beschikbare
waterbronnen in kaart kunnen worden gebracht.
Bij de brouwerij te 's-Hertogenbosch, Nederland, werd in het
voorjaar een anaërobe zuiveringsinstallatie voor afvalwater in
gebruik genomen.
Voorts werd aandacht besteed aan energiebesparingsprojecten.
Er werd een plan voor warmtekracht-koppeling voor onze
brouwerijen uitgewerkt, waarmee dank zij terugwinning en
hergebruik een vermindering van het energieverbruik van 40%
kan worden bereikt. Tevens wordt de emissie van koolzuurgas
en stikstof drastisch gereduceerd.
Voor onze brouwerijen ontwikkelden wij een energie-
optimalisatieprogramma, dat thans wordt toegepast in het
centrale koelsysteem in Zoeterwoude, Nederland. Zonder
grote investeringen wordt hiermee een substantiële
rendementsverbetering bereikt, die leidt tot een reductie van
het elektriciteitsverbruik. Wij werden voor dit systeem
onderscheiden met de Elektriciteits Efficiency Prijs van de
Vereniging van Exploitanten van Elektriciteitsbedrijven in
Nederland.
Medio 1990 werd de Dr H.P. Heineken-prijs - de grootste
prijs in Nederland op wetenschappelijk gebied - uitgereikt aan
de Amerikaan Prof P. Leder voor zijn baanbrekend werk op
het gebied van de moleculaire biologie.
19