Het afzetvolume van ons bier in Europa is gestegen ten
opzichte van vorig jaar. In belangrijke mate was dit het
gevolg van het fraaie zomerweer en van het herstel van de
verkopen in Nederland die in 1982 onder druk stonden
door voorraadvorming in 1981 als gevolg van een accijns
verhoging. Ook in voor ons belangrijke markten als Frank
rijk en Griekenland werden hogere afzetten gerealiseerd.
De export vanuit Nederland naar andere Europese landen
ontwikkelde zich voorspoedig.
Op het Westelijk Halfrond namen de verkopen opnieuw
toe, in het bijzonder door voortgaande groei van de export
naar de Verenigde Staten. Het Heineken merk blijft in deze
voor ons zo belangrijke markt toonaangevend in het
premium-importsegment.
Ondanks de economische problemen in het Caraïbisch
gebied vertoonde onze export nog enige stijging. De afzet
in Midden- en Zuid-Amerika ondervond echter nog immer
de negatieve invloed van de recessie.
De verkopen van het in Afrika geproduceerde bier zijn
gestegen, zij het dat de ontwikkeling in de onderscheiden
markten sterk uiteen liep.
De export vanuit Nederland werd belemmerd door import-
beperkende maatregelen, die in veel Afrikaanse landen
werden genomen als gevolg van deviezengebrek.
In het werkgebied Azië/Oceanië vertoonde de economi
sche situatie per land vrij grote verschillen. Onze activitei
ten speelden zich overwegend af in economisch sterke
markten. In de regio als geheel werd een nagenoeg gelijke
afzet bereikt.
De afzet van ons gedistilleerd in Nederland vertoonde een
licht herstel. De internationale gedistilleerd verkopen van
o.a. Bokma oude en jonge jenever en Glenmark whisky
vertoonden een bevredigende groei.
De wijnverkopen in Nederland namen enigszins toe.
De afzet van frisdranken en vruchtesappen in Nederland
bleef stabiel dankzij het fraaie zomerweer. De nog beschei
den export groeide verder. Voor zover deelnemingen
buiten Nederland zich bezighouden met de produktie van
frisdranken was in het algemeen sprake van een positieve
ontwikkeling.
De verkopen van de door derden in licentie geproduceer
de Green Sands shandy en de export van dit produkt uit
Nederland ontwikkelden zich positief.
Techniek en technologie
De uitbreiding van kennis in de wetenschappelijke wereld
omtrent biologische processen heeft ook een grote toena
me van het onderzoek bij onze onderneming ten gevol
ge.
Daar niet alle wetenschappelijke specialismen in onze
onderneming vertegenwoordigd kunnen zijn, hebben wij
onderzoek opgedragen aan universiteiten en instituten
zowel in Nederland als elders.
Het doel van deze onderzoekingen is enerzijds het berei
ken van een betere procescontrole, waardoor de constan
te kwaliteit van onze produkten nog beter gewaarborgd
wordt en anderzijds het ontwikkelen van nieuwe processen
en produkten. Gezien de aard van deze onderzoeken kan
thans niet verder op deze materie worden ingegaan.
De research op het gebied van aroma en smaak werd
geïntensiveerd. Het aroma van onze produkten bestaat uit
honderden verschillende componenten, vaak in een zeer
lage concentratie aanwezig, maar toch met een grot^
invloed op de smaak en reuk.
Wij zijn erin geslaagd enkele van deze componenten, die
reeds in hoeveelheden van één miljoenste gram per liter
een merkbare invloed hebben, te analyseren en hun
ontstaanswijze na te gaan.
Aan deze uitzonderlijk complexe, natuurlijke samenstelling
van het aroma liggen onder meer onze gisten ten grond
slag. Ook in 1983 werd voortgegaan met het verder
doorgronden van de structuur van de gisten, waarmede wij
bijna 100 jaar een goed produkt maken. De beschikbaar
gekomen genetische technieken zullen een onmisbare
hulp bij deze onderzoekingen zijn.
Aroma en smaak van onze produkten zijn echter niet alleen
afhankelijk van de gist, de brouw- en vergistingsproces
sen, maar ook van de gebruikte grondstoffen: gerst, mout
en hop. Het is dientengevolge zeer belangrijk dat ingangs
controle op de drie bovengenoemde grondstoffen overal
ter wereld nauwgezet plaatsvindt.
Het eigenlijke brouwproces wordt intensief bekeken om heL
produkt kwalitatief optimaal te vervaardigen en om eneiV
getisch tot nog verdere besparingen te komen gezien de
technische en technologische ontwikkelingen in de indus
trie in het algemeen en in het bijzonder in onze bedrijfs
tak.
Veel studie wordt verricht op het gebied van afvalwaterbe
handeling in gebieden waar hogere temperaturen heer
sen. Door de verschillende klimatologische omstandighe
den in tropische en niet-tropische gebieden zijn anders-
soortige typen van afvalwaterbehandelingsinstallaties
noodzakelijk.
Bij één van onze brouwerijen in Indonesië werd een
energie-vriendelijke afvalwaterbehandelingsinstallatie vol
gens het bioschijven systeem in gebruik genomen.
Door het installeren van nieuwe machines of het aanpas
sen van bestaande machines en materialen vindt een
voortdurende ontwikkeling plaats op het gebied van
verpakken.
Met behulp van simulatietechnieken hebben wij diepgaan-
16