9
getroffen die in verband met de sluiting van de vestiging te Helmond gewenst wer
den geacht.
Zo werd aan ieder personeelslid de mogelijkheid geboden een gelijkwaardige functie
elders in het concern te aanvaarden. De mogelijkheid om bij de nieuwe eigenaar
op nagenoeg dezelfde voorwaarden in dienst te treden deed velen besluiten de
vertrouwde woon-/werksfeer niet te verlaten. Op de datum van overdracht van
de vestiging te Helmond bleek dat alle werknemers passend werk hadden gevonden.
In overleg met het Sociaal Brouwerij Centrum werd met de vertegenwoordigers
van de vakorganisaties overeengekomen om voor de werknemers in onze brouwe
rijen met ingang van i januari 1970 een afzonderlijke CAO af te sluiten.
Daarenboven werd overeengekomen dat, vooruitlopende op een geïntegreerd per
soneelsbeleid, inhoudende een integratie van de arbeidsvoorwaarden voor het
personeel op uurloon en bepaalde categorieën van het personeel op maandsalaris, als
eerste fase in het begin van het boekjaar 1970/1971 zou worden overgegaan tot het
omzetten van de uurlonen in maandsalarissen.
divisie commercie Het landelijk verbruik van bier is ten opzichte van het vorige boekjaar met ruim
Nederland n% toegenomen. De gemiddelde toename in de vier jaren voorafgaand aan het
verslagjaar bedroeg circa 10%. De stijging van de concern-bieromzet was nagenoeg
gelijk aan die van het landelijk verbruik.
In het afgelopen boekjaar werd een aanzienlijk grotere belangstelling voor blik-
bier geconstateerd, hoewel in absolute zin de omzet nog gering is.
De resultaten in de horecabedrijven blijken zich nauwelijks te herstellen van de
inzinking, die het jaar 1969 kenmerkte.
Vanzelfsprekend juichen wij toe dat onlangs het tarief van de BTW voor de ver
strekking van spijzen in de horecabranche is verlaagd tot 4%. Wij betreuren dat ten
aanzien van de verstrekking van dranken niet dezelfde lijn is gevolgd. Daarop is
het hoogste tarief van deze belasting van toepassing gebleven.
Wij hebben de overtuiging, dat de steeds stijgende loonkosten, gecombineerd met een
toenemend personeelsgebrek in deze arbeidsintensieve bedrijfstak, moet leiden naar
nieuwe vormen, waardoor de rentabiliteit zal verbeteren zonder de dienstverlening
aan de klant te schaden. Reeds enige jaren beijveren wij ons dan ook om door deel
neming in horeca-ondernemingen 'nieuwe stijl' ons die ervaring te verschaffen,
die nodig is om onze afnemers op deze nieuwe terreinen van waardevolle adviezen
te kunnen dienen.
Met waardering maken wij gewag van pogingen van horeca-ondernemers om zich
- door het inslaan van nieuwe wegen - aan te passen aan de gewijzigde omstan
digheden.
De frisdrankenindustrie mocht zich in het jaar 1970 opnieuw verheugen over een