9 getroffen die in verband met de sluiting van de vestiging te Helmond gewenst wer den geacht. Zo werd aan ieder personeelslid de mogelijkheid geboden een gelijkwaardige functie elders in het concern te aanvaarden. De mogelijkheid om bij de nieuwe eigenaar op nagenoeg dezelfde voorwaarden in dienst te treden deed velen besluiten de vertrouwde woon-/werksfeer niet te verlaten. Op de datum van overdracht van de vestiging te Helmond bleek dat alle werknemers passend werk hadden gevonden. In overleg met het Sociaal Brouwerij Centrum werd met de vertegenwoordigers van de vakorganisaties overeengekomen om voor de werknemers in onze brouwe rijen met ingang van i januari 1970 een afzonderlijke CAO af te sluiten. Daarenboven werd overeengekomen dat, vooruitlopende op een geïntegreerd per soneelsbeleid, inhoudende een integratie van de arbeidsvoorwaarden voor het personeel op uurloon en bepaalde categorieën van het personeel op maandsalaris, als eerste fase in het begin van het boekjaar 1970/1971 zou worden overgegaan tot het omzetten van de uurlonen in maandsalarissen. divisie commercie Het landelijk verbruik van bier is ten opzichte van het vorige boekjaar met ruim Nederland n% toegenomen. De gemiddelde toename in de vier jaren voorafgaand aan het verslagjaar bedroeg circa 10%. De stijging van de concern-bieromzet was nagenoeg gelijk aan die van het landelijk verbruik. In het afgelopen boekjaar werd een aanzienlijk grotere belangstelling voor blik- bier geconstateerd, hoewel in absolute zin de omzet nog gering is. De resultaten in de horecabedrijven blijken zich nauwelijks te herstellen van de inzinking, die het jaar 1969 kenmerkte. Vanzelfsprekend juichen wij toe dat onlangs het tarief van de BTW voor de ver strekking van spijzen in de horecabranche is verlaagd tot 4%. Wij betreuren dat ten aanzien van de verstrekking van dranken niet dezelfde lijn is gevolgd. Daarop is het hoogste tarief van deze belasting van toepassing gebleven. Wij hebben de overtuiging, dat de steeds stijgende loonkosten, gecombineerd met een toenemend personeelsgebrek in deze arbeidsintensieve bedrijfstak, moet leiden naar nieuwe vormen, waardoor de rentabiliteit zal verbeteren zonder de dienstverlening aan de klant te schaden. Reeds enige jaren beijveren wij ons dan ook om door deel neming in horeca-ondernemingen 'nieuwe stijl' ons die ervaring te verschaffen, die nodig is om onze afnemers op deze nieuwe terreinen van waardevolle adviezen te kunnen dienen. Met waardering maken wij gewag van pogingen van horeca-ondernemers om zich - door het inslaan van nieuwe wegen - aan te passen aan de gewijzigde omstan digheden. De frisdrankenindustrie mocht zich in het jaar 1970 opnieuw verheugen over een

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Jaarverslagen | 1969 | | pagina 21