De recente ingebruikname van een legkelder in de brouwerij te Amsterdam vormt
het sluitstuk van de gehele verbouwing van deze produktie-eenheid, waarmede in
1959 is aangevangen. De produktiecapaciteit van toentertijd ruim 400.000 hectoliter
is thans gebracht op 860.000 hectoliter.
Over een voorlopig ontwerp voor de vernieuwing van de brouwerij te Rotterdam
werd principiële overeenstemming bereikt met de Directeur Stadsontwikkeling.
De eerste werkzaamheden zijn nog in 1967 aangevangen.
De vergroting van de capaciteit van de brouwerij te 's-Hertogenbosch tot ruim
2.000.000 hectoliter zal in 1968 worden voltooid. Na een nieuwe grondaankoop
beschikken wij in Den Bosch over een industrieterrein met een totale opper
vlakte van ruim 14 ha, waarvan thans ongeveer 4 ha is bebouwd.
In de loop van het boekjaar werd door ons als primeur in Nederland een nieuw
type bierfust van 50 liter met ingebouwde tapstang in gebruik genomen. Bij de
ontwikkeling van dit systeem heeft centraal gestaan de wens het dienstbetoon aan de
horeca-afnemer op te voeren, daarnaast verzekerd te zijn van een constante tapkwa-
liteit bij het serveren van ons produkt in horecabedrijven en tevens de mogelijkheid
te benutten van een geheel geautomatiseerde produktiegang op de brouwerij. De in
voering van het nieuwe type, waarmede meerdere jaren zullen zijn gemoeid, heeft
bij onze afnemers een gunstig onthaal gevonden. De uitvoering van het project
past in het raam van de opvoering van de produktiviteit.
binnenlandse markt Op de binnenlandse markt nam de omzet toe met ongeveer 12% tot ruim 2.000.000
hectoliter. Het procentuele aandeel, dat ons produkt in het afgelopen boekjaar op
de Nederlandse markt innam, vertoonde wederom een duidelijke stijging.
De nieuwe Drank- en Horecawet is op 1 november 1967 in werking getreden.
Een belangrijk en heuglijk feit. De horecabranche krijgt met deze wet, althans
theoretisch, de gelegenheid zich beter te ontwikkelen. Aan de ene zijde worden
waarborgen geëist voor een vakkundige en maatschappelijk verantwoorde exploitatie,
terwijl aan de andere zijde het te enge keurslijf van het maximum aantal vergunningen
is afgeschaft. Helaas moet tegelijkertijd worden gesteld dat in de praktijk de door
ons in de laatste jaarverslagen gesignaleerde moeilijke economische omstandigheden
voor de hotel-, restaurant- en café-bedrijven zich handhaven. Het is ook voor deze
bedrijfstak zeer te hopen dat het streven van de regering, het toerisme uit het
buitenland te stimuleren, zal slagen.
De afnemers in de groothandelssector gaan voort met het vormen van grotere
eenheden en met rationalisatie. Wij juichen deze ontwikkeling zeer toe. Immers, een
verdere ontplooiing van onze bedrijfstak zal ten zeerste worden bevorderd, wanneer
daarin ook de distributiekanalen zo efficiënt mogelijk zijn georganiseerd.
produktie