Het fameuze restaurant 'La Diligence' in Beek, Limburg, was het waardige decor voor de intro ductie van een pur-sang Limburgs produkt dat het bitter Els la Vera een nieuwe jeugd moet geven: Limburgse Koffie. Nieuwe jeugd voor Els la Vera met Limburgse koffie In aanwezigheid van de Nederlandse culinaire pers waaronder Wina Bom en wijnschrijver Pieter Taselaar, werd als klapstuk van een uitgelezen diner door de burgemeester van Beek, mr. A.G.J. van Goethem de Limburgse Koffie geïntrodu ceerd. De genodigden, representanten van het Limburgse bedrijfsleven en overheids instanties, maakten kennis met een opmer kelijke variant van de zo bekende Irish Cof fee. Directeur van de distilleerderij Jac. Hennekens B.V., de heer P.A.M. Janssen: 'Het is veel lekkerder dan Irish Coffee. Els is een volstrekt uniek produkt dat door zijn rijke kruidenmelange in de koffie erg goed tot zijn recht komt. Het geeft een volle, ronde en zeer aromatische smaak die vooral ook door de dames wordt gewaar deerd. Irish Coffee wordt scherper en 'alco- holischer' gevonden. Wij denken hiermee een uitstekend produkt in handen te heb ben dat het in de Limburgse horecamarkt goed zal doen. En naar wij hopen zal het daarna ook buiten de Limburgse grenzen worden gewaardeerd. Ons eerste doel is echter het bewerken van Limburg", aldus de enthousiaste heer Janssen. MEER DAN 160 JAAR De distilleerderij Jac. Hennekens in Beek werd in 1980 door Heineken overgenomen. Sinds die tijd is het kleine bedrijf een zelf standige operatie in het Heineken geheel toebedeeld. Els la Vera is het belangrijkste produkt van het bedrijf dat inmiddels 164 jaar oud is. Het is momenteel de enige Lim burgse distilleerderij en het is ook het enige bedrijf dat het unieke Els la Vera produ ceert. Het geheim van Els ligt op de krui denzolder van het bedrijf waar niemand komen mag. Ook voor de verzamelde (Hol- De lagertanks en de trap naar de (geheime) kruidenzolder landsejpers wilde de heer Janssen het geheim van Els niet prijsgeven. Ruiken en proeven moet leiden naar het ontdekken van de kruiden die in Els worden verwerkt. Een lyrische geschiedschrijver beschrijft Els als: "Een kind van Oud-Limburgs geslacht, dat reeds vier generaties, na zijn geboorte in 1821, heeft overleefd en zich tel kens weer aandient als een blijde, levens lustige verschijning, op zeer veel plaatsen en bij zeer veel gelegenheden. Zij heeft anderhalve eeuw de storm der tijden getrot seerd, onderhevig aan de wisselende mode grillen, die in de loop der jaren de smaakve- randeringen en drinkgewoonten hebben gekenmerkt." Burgemeester Van Goethem noemde bij de introductie de Limburgse Koffie 'een bloedzuiver' Limburgs produkt en hij riep zijn gehoor op tot het uitdragen en promo ten van deze specialiteit met Els la Vera. Gastvrouw Els demonstreert het bereiden van de Limburgse Koffie aan de burgemeester van Beek, Mr. A.G.J. van Goethem Zo maakt u Limburgse koffie 1 Theelepel witte basterdsuiker 1 Deel Els (1/a deel van het glas) 2 Delen hete koffie Voorzichtig opvullen met lichtgeslagen room via de bolle kant van een lepel. Gameren met een toefje koffiepoeder of cacao. Niet roeren. 6

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1985 | | pagina 6