Radda. Eén van de drie dorpjes die aanvankelijk het Chianti-Classico- produktiegebied bepaal den. De beide andere zijn Gaiole en Castellina. laten vertrekken op een bepaalde dag bij het eerste hanegekraai. De een zou vertrek ken uit Florence en de ander uit Siena. De plaats waar ze elkaar zouden ontmoeten moest de demarkatie worden. Aldus beslo ten aldus gedaan met dien verstande, dat de slimme Florentijnen hun haan, een zwarte, de dag voorafgaande lieten hongeren. Het arme dier hoopte met het eerste oplichten van de volgende dageraad een paar graan korrels te zullen ontvangen en kraaide zoals het een haan betaamt. Zo vertrok de cave- lier uit Florence drie kwartier eerder dan zijn tegenstander uit Siena. Ze onmoetten elkaar op de 'Strada Chiantigiana' bij Fen- terutoli, vijftien kilometer noordelijk van Siena. Ruiter én Zwarte Haan hadden niet minder dan drie kwart van het betwiste gebied bijeen weten te rijden/kraaien. Zo'n haan mag je best in ere houden. Paard en ruiter trouwens ook, om eerlijk te zijn. In 1974 zijn de drie grootste producenten uit het consorzio gestapt. Antinori, Rica- soli en Ruffino hadden hun belangen tot andere delen van het Chianti-gebied uitge strekt en gaven er de voorkeur aan om voor taan zelfstandig te opereren. PUTTO Drie jaar na de Gallo Nero, in 1927, werd een ander genootschap opgericht onder de naam 'Consorzio Chianti Putto'. Vereni ging van wijnbouwers uit de provincies Flo rence, Arezzo en Siena, later aangevuld met leden uit andere provincies. Op het ogenblik zijn meer dan 2000 wijnbouwers aangesloten met een opbrengst van 700.000 hectoliter. Putto, staat voor Bacchus als kind afgebeeld, naakt omrankt met druive- bladeren. Consorzio Chianti Putto is de grootste in Italië. Voorzitter, markies Vitto- rio Frescobaldi, is zeer kwaliteitsbewust. Hij is van mening dat de hedendaagse kon- sument minder wijn drinkt maar zoekt naar betere. Voor Nederlanders moet ik hierbij aantekenen dat het wijngebruik in Frank rijk en Italië jaarlijks met een liter per hoofd van de bevolking terugloopt. Fresco baldi zegt in een vraaggesprek, dat de D.O.C.G.-aanduiding Chianti het zo gewenste betere type zal kenmerken, en ordening zal brengen in een verwarde situa tie waar men nu met inachtname van de D.O.C. bepalingen vrijelijk naar goeddun ken kan handelen. (In Italië kent men twee gradaties in de herkomstbenaming De D.O.C. én de D.O.C.G. De toegevoegde 'G' staat voor 'Garantita' en daarmee staat D.O.C.G. voor een gecontroleerde én gegarandeerde herkomstbenaming.) De met Putto halszegels gesierde wijnen zullen altijd onderling verschillen. Er zijn in het ruime spreidingsgebied klimaatverschillen en hoogteverschillen van 300 tot 600 meter. Daarboven natuurlijk altijd de onderne mer met zijn visie op de markt en de eisen die hij aan het door hem te leveren produkt stelt. Het persoonlijke karakter van elk Chianti huis zal bewaard blijven. Ja, zelfs nog meer dan voorheen tot uitdrukking komen. (wordt vervolgd) Tegenwoordig wordt de Chianti meer en meer op de Bordeaux-fles gebotteld. Temeer daar de 'fiasco' - de met stro of raffia omwikkelde fles - te arbeidsintentsief en dus kostbaar is gewor den. 19

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1985 | | pagina 19