Radda. Eén van de drie
dorpjes die aanvankelijk
het Chianti-Classico-
produktiegebied bepaal
den. De beide andere zijn
Gaiole en Castellina.
laten vertrekken op een bepaalde dag bij
het eerste hanegekraai. De een zou vertrek
ken uit Florence en de ander uit Siena. De
plaats waar ze elkaar zouden ontmoeten
moest de demarkatie worden. Aldus beslo
ten aldus gedaan met dien verstande, dat de
slimme Florentijnen hun haan, een zwarte,
de dag voorafgaande lieten hongeren. Het
arme dier hoopte met het eerste oplichten
van de volgende dageraad een paar graan
korrels te zullen ontvangen en kraaide zoals
het een haan betaamt. Zo vertrok de cave-
lier uit Florence drie kwartier eerder dan
zijn tegenstander uit Siena. Ze onmoetten
elkaar op de 'Strada Chiantigiana' bij Fen-
terutoli, vijftien kilometer noordelijk van
Siena. Ruiter én Zwarte Haan hadden niet
minder dan drie kwart van het betwiste
gebied bijeen weten te rijden/kraaien. Zo'n
haan mag je best in ere houden. Paard en
ruiter trouwens ook, om eerlijk te zijn.
In 1974 zijn de drie grootste producenten
uit het consorzio gestapt. Antinori, Rica-
soli en Ruffino hadden hun belangen tot
andere delen van het Chianti-gebied uitge
strekt en gaven er de voorkeur aan om voor
taan zelfstandig te opereren.
PUTTO
Drie jaar na de Gallo Nero, in 1927, werd
een ander genootschap opgericht onder de
naam 'Consorzio Chianti Putto'. Vereni
ging van wijnbouwers uit de provincies Flo
rence, Arezzo en Siena, later aangevuld
met leden uit andere provincies. Op het
ogenblik zijn meer dan 2000 wijnbouwers
aangesloten met een opbrengst van 700.000
hectoliter. Putto, staat voor Bacchus als
kind afgebeeld, naakt omrankt met druive-
bladeren. Consorzio Chianti Putto is de
grootste in Italië. Voorzitter, markies Vitto-
rio Frescobaldi, is zeer kwaliteitsbewust.
Hij is van mening dat de hedendaagse kon-
sument minder wijn drinkt maar zoekt naar
betere. Voor Nederlanders moet ik hierbij
aantekenen dat het wijngebruik in Frank
rijk en Italië jaarlijks met een liter per
hoofd van de bevolking terugloopt. Fresco
baldi zegt in een vraaggesprek, dat de
D.O.C.G.-aanduiding Chianti het zo
gewenste betere type zal kenmerken, en
ordening zal brengen in een verwarde situa
tie waar men nu met inachtname van de
D.O.C. bepalingen vrijelijk naar goeddun
ken kan handelen. (In Italië kent men twee
gradaties in de herkomstbenaming De
D.O.C. én de D.O.C.G. De toegevoegde
'G' staat voor 'Garantita' en daarmee staat
D.O.C.G. voor een gecontroleerde én
gegarandeerde herkomstbenaming.) De
met Putto halszegels gesierde wijnen zullen
altijd onderling verschillen. Er zijn in het
ruime spreidingsgebied klimaatverschillen
en hoogteverschillen van 300 tot 600 meter.
Daarboven natuurlijk altijd de onderne
mer met zijn visie op de markt en de eisen
die hij aan het door hem te leveren produkt
stelt. Het persoonlijke karakter van elk
Chianti huis zal bewaard blijven. Ja, zelfs
nog meer dan voorheen tot uitdrukking
komen. (wordt vervolgd)
Tegenwoordig wordt de Chianti meer en meer
op de Bordeaux-fles gebotteld. Temeer daar de
'fiasco' - de met stro of raffia omwikkelde fles
- te arbeidsintentsief en dus kostbaar is gewor
den.
19