Voor deze man is wijn iets alledaags, en dat moet het voor de Nederlanders ook worden, zo meent Jan Zellenrath. Met hetzelfde plezier waarmee hij over wijn praat, schrijft Jan Zellenrath daar ook over. Drie jaar terug verscheen van zijn hand 'Pra ten over wijn'. Voor z'n hobbies (o.a. tuinieren, Franse literatuur en geschiedenis) heeft Jan Zellenrath, ooknu hij gestopt is met zijn actieve werkkring, nog steeds weinig tijd. GEEN NONSENS In zijn verhandeling over wijnen heeft de heer Zellenrath altijd een 'geen-nonsens- politiek' gevolgd. Zijn pleidooien voor de Italiaanse wijnen zijn alom bekend, en heb ben daar dire kt mee te maken: 'De Franse wijnen genieten een bijzondere faam. En dat heeft mede z'n weerslag gevonden in de prijs die ervoor wordt betaald. Er zijn Ita liaanse wijnen die net zo goed zijn als hun Franse tegenpool, maar slechts eenderde moeten kosten van de prijs van die Franse fles. Echter, veel mensen vinden het niet 'sjiek' genoeg om een Italiaanse fles op tafel te hebben. Terwijl ik blindproeverijen heb meegemaakt waarbij Franse en Ita liaanse wijnen door elkaar stonden en zelfs de kenners geen verschil in kwaliteit kon den vaststellen.' 'Maar men vindt in het algemeen toch dat de goede wijn alleen uit Frankrijk kan komen, en dat de wijn uit Ita lië - nota bene de grootste wijnproducent van Europa - per definitie slecht van kwali teit is. Ik bestrijd dat, want zo zwart-wit ligt het natuurlijk niet. Natuurlijk komt er ook uit Italië wijn van mindere kwaliteit. En iemand die daarmee kennis maakt, bijvoor beeld in een 'pizzeria' waar men bij de inkoop van wijn soms alleen maar oog heeft voor de allerlaagste prijs, zal van een koude kermis thuiskomen. Veelal betreft het dan wijn uit het zonnige, zuidelijke deel van Ita lië. De wijnranken gedijen daar door de overvloedige zonneschijn uitstekend, maar die wijn bezit niet die finesse die de wijn uit Noord-I talië wél bezit. Dat zijn uitstekende bewaarwijnen, die niet onder doen voor de Franse wijnen.' ALLEDAAGS 'Dergelijke verhalen steek ik niet af om de Franse wijnen afbreuk te doen. Integen deel zelfs. Waar ik voor ijver is dat wijn 'ei gen' wordt aan de Nederlanders. Dat het drinken van wijn niet berust op faam of mis plaatst elitair gedoe. Het drinken van een lekker glas wijn is voor de meeste Nederlan ders nog teveel gebonden aan een bijzon dere gelegenheid. Terwijl ik van mening ben dat wijndrinken tot een normale alle daagse gelegenheid gerekend moet wor den. En gelet ook op de ontwikkelingen in het vak-onderwijs heb ik wat dat betreft veel vertrouwen in de toekomst. Het gaat de goede kant op. Het publiek gaat wijn meer en meer op smaak beoordelen dan op al dan niet gevestigde namen, en dat vind ik een prima ontwikkeling.' 17

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1985 | | pagina 17