J. ZELLENRATH NAM AFSCHEID VAN REUCHLIN:
Jan Zellenrath was 16 jaar oud, toen hem met het oog op z'n verdere toekomst werd geadviseerd
in het onderwijs te gaan. Het werd een geheel andere carrière, in de commerciële sfeer. Dertig
jaar heeft hij de belangen van de Wijnhandel Reuchlin (die in 1974 werd opgenomen binnen het
Heineken-concern) gediend. Eerst als vertegenwoordiger, later als directeur. Al die jaren heeft
de heer Zellenrath op diverse terreinen erg veel gedaan aan voorlichting over wijn. Dus toch dat
'onderwij zersbloccf
"Er bestaan nog steeds tal van misverstanden over wijn en wijncultuur.
In oktober vierde Jan Zellenrath z'n 64-
ste verjaardag. Enkele weken daarvoor
kon hij ook al vele gelukwensen in ont
vangst nemen. Dat was bij zijn vervroegde
afscheid van Wijnhandel Reuchlin.
Gebruikmakend van de VUT-regeling wil
hij in alle rust nog een aantal projekten
afronden. Op stapel staan ondermeer nog
de uitgaven van een zak-encyclopedie over
wijn, alsmede een handboek over wijnen.
Voorlopig is die rust nog zeer betrekkelijk.
Zijn betrokkenheid bij tal van opleidingen,
cursussen, lezingen en publicaties zorgt
voor een volle agenda. Enkele weken na
zijn afscheid stelt hij dan ook in z'n woning
in Oosterhout - waar de telefoon voortdu
rend rinkelt - met een meewarige glimlach
vast: 'Ik heb het nog steeds te druk!'
LIEFDE VOOR DE WIJN
In Frankrijk, aan het begin van de jaren '50,
werd de heer Zellenrath de liefde voor de
wijn bijgebracht, die hem tot vandaag de
dag niet heeft losgelaten. Hij werkte daar
als verkoper van peulvruchten. Bij de toen
in Rotterdam gevestigde Wijnhandel
Reuchlin was hij niet onbekend, en toen
deze wijnhandel startte met de verkoop van
Bokma jenever werd Zellenrath in 1955
ingelijfd als vertegenwoordiger: 'Het was,
vergeleken met nu, een heel andere tijd.
Met een ordertje van 6 tot 12 flessen was je
al gelukkig'. Maar de tijd veranderde snel.
De verkoop van Bokma nam een enorme
vlucht. Ook op een ander front rees de ster
van de wijnhandel in rap tempo. Namelijk
door de import van het produkt Jagermeis
ter. 'Daar hebben we wat feestjes door kun
nen vieren' kijkt Jan Zellenrath terug: 'De
eerste keer toen we de voor ons 'magische
grens' van 10.000 geïmporteerde flessen
passeerden. Maar ook bij de 100.000-ste én
bij de 1000000-ste fles hebben we het werk
even stil gelegd!'
KOERSWIJZIGING
Bokma en Jagermeister vormden twee
sterke troeven van de wijnhandel die in
1968 onder de leiding van de heer Zellen
rath kwam te staan. Het was ook in die
periode dat er een koerswijziging werd aan
gebracht in het beleid. Leverde men voor
heen voornamelijk aan particuliere afne
mers, toen richtte men zich meer en meer
op de detailhandel. Het was in een periode
waarin de Nederlandse consument zich
durfde te 'wagen' aan wijn, en het elitaire
karakter dat altijd een zwaar stempel op het
gebruik van wijn had gedrukt aan het afne
men was.
Voor Zellenrath, die al vanaf '55 lezingen
hieldbetekende het dat er steeds vaker een
beroep op hem werd gedaan: 'Er ontstond
een enorme nieuwsgierigheid onder de
mensen naar wijn en alles wat daar mee te
maken had. Wijnhandel Reuchlin was des
tijds gevestigd in een fraai pand aan de
Calandstraat in Rotterdam met een impo
nerende en sfeervolle zolder. Dat was onze
ontvangstruimte, de Bacchus-zolder, en
daar hebben we heel wat uiteenlopende
gezelschappen op bezoek gehad. En er ble
ken nogal wat misverstanden over wijnen
en wijncultuur te leven.'
EERSTE AFLEVERING 'PARLANT
Een voorbeeld daarvan is terug te vinden in
de eerste aflevering van de rubriek Parlant
du vin die in 1976 verscheen in Tap en
Schap. Wijnschrijver Zellenrath kondigt
daarin aan waf hij met z'n rubriek voor
ogen heeft: 'Ik hoop met mijn rubriekje te
kunnen bijdragen tot meer kennis over
wijn, maar vooral tot meer echt genieten
van dit edele produkt.' En viel met die eer
ste aflevering meteen met de deur in huis,
door melding te maken van de ridicule
wijze waarop wij Hollanders begin '60 met
veel egards wijn behandelden. Zoals dege
nen die hun geld in grote wijnen wensten te
beleggen en daarvoor de Beaujolais uitko
zen...
16
"Wijndrinken in Nederland
moet iets alledaags worden"