DE WIJNEN VAN TOSCANE Carrara Lucca Arezzo toren is naamgever aan de Colline Pisane in het westen, Arezzo met de Colli Aretini vormt de oostelijke begrenzing van het Chiantigebied. Met de oogst van 1984 is de DOCGvoor Chianti van kracht geworden. Dat heeft abrupt grote veranderingen veroorzaakt, waarvan producenten en consumenten nog niet geheel bekomen zijn. Veel producen ten zagen van het ene jaar op het andere hun goed verkopende naam Chianti verlo ren gaan. Hun rode wijnen die niet aan de nieuwe voorwaarden voor D.O.C.G vol doen, mogen niet langer als Chianti in de handel komen maar uitsluitend als vino da tavola, tafelwijn. DRUIVERASSEN De samenstelling van druiven onderging een verandering. Bij de huidige kennis van zaken slaagt men erin, ook zonder toevoe ging van witte druiven, rode wijnen jong en fris ter consumptie aan te bieden. Vandaar ook, dat de toepassing van Governo snel afneemt. Vanaf 1984 is de hoeveelheid drui ven per soort als volgt gelimiteerd: Chianti: 75-90% Sangiovese, 5-10% Canaiolo plus5 tot 10% witte druiven Trebbiano en/of Mal- vasia. De bepalingen laten voor Chianti "Classico" maar 2 tot 5% witte druiven toe. Hieraan mogen tot maximaal 10% blauwe druiven worden toegevoegd van een ander ras maar geproduceerd binnen het afgeba- Een "Casa colonica" in de Chianti, temidden van volgeplante wijngaarden. Een "Casa colonica" is een klassiek geworden boerenwo ning. De bouwstijl verschilt per regio. De kleinste daarvan heet Rufina- klein maar fijn, 'poco ma buono', is de leus. Montalbano ligt westelijk daarvan. Colli Fiorentine omvat de heuvels rond Floren ce, een groen glooiend landschap. Rijk agrarisch gebied. In de omgeving van Siena liggen de heuvels waarnaar de Chianti Colli Senesi is genoemd. Siena is een stad uit de middeleeuwen die, lijkt het wel, nooit veranderd is. Nauwe straatjes omringen de Piazza del Campo met het imponerende Palazzo Pubblico. De stad is op drie heuvels gebouwd in de vorm van een y grec, zodat men altijd weer via het centrum moet gaan om in de andere stadsdelen te komen. Pisa met zijn scheve Castello di Brolio. Hier werkte de Barone Bet- tino Ricasoli, in de vorige eeuwna een actieve loopbaan als politicus, aan de juiste samenstel ling van druiverassen vooreen goede Chianti, die snel op dronk moest zijn. Voor de consumenten zal het even wennen zijn, maar ze zullen al gauw merken dat blindproeverijen met Chianti tot de moge lijkheden gaan behoren. Dat was tot de oogst van 1984 niet zo. Rijp en rauw ston den door en naast elkaar. Een Chianti governo, fris jong en fruitig naast een te jonge Chianti riserva, die best nog een paar jaartjes had mogen wachten. De buikfles- sen, voor de toeristen bedoeld, naast de goedgemaakte klassieke Chianti's, bedoeld voor kenners. De nieuwe bepalingen houden in, dat elke oogst ter keuring moet worden aangebo den. Een proefcommissie, samengesteld uit voorstanders van herstel van de reputa tie van Chianti, moeten vaststellen dat de betreffende wijn de naam Chianti waardig is. Pas dan wordt het garantiezegel ver strekt. Om de wijn fris en jong drinkbaar te maken werden witte druiven bij de rode gevoegd om meer zuren te geven. In de moderne wijnbereiding heeft men andere methoden ontwikkeld. Voortaan zal op het etiket voor Chianti moeten worden aange geven wanneer de wijn Governo is gemaakt d.w.z. wanneer een deel van de onrijp geplukte druiven, in een later stadium, aan de inmiddels uitgegiste wijn werden toege voegd. Wanneer "Governato" op het etiket staat, weet de consument dat hij een frisse wijn heeft, die binnen twee jaar moet wor den gedronken. Meestal zal een dergelijke wijn in een "fiasco", de buikronde fles in raffiaomhulsel, worden aangeboden. kende gebied voor ChiantiDeze ontwikke ling is erg interessant en tekenend voor de ontwikkeling die wijnbouw en wijnberei ding doormaakte. Tekenend ook voor de ontwikkeling van de wijnmarkt. De consu ment en in het bijzonder de consument in niet wijnproducerende gebieden, vraagt naar rode wijnen met veel kleur. De samen stelling van druiven, waarmee Ricasoli in de vorige eeuw de grondslag legde voor een gigantische omzettoename in Chianti wij nen, was licht van kleur. In onze dagen zegt Antinori, een vooraan staand en veel geciteerde producent, dat de witte druiven kleur- en tanninegehalte nadelig beïnvloeden. Beter is het de blauwe druiven eerder te oogsten. Ze bevatten dan minder suiker en, al naar gelang de oogst, weer net als vroeger een hoeveelheid stelen te laten meegisten. Er is verschil, zo zegt hijin looizuur uit pitten èn schillen en looizuur uit de stelen. Daarom moet met overleg worden gehandeld om de wijn niet wrang te laten worden. De gisting mag de 25°C niet overschrijden. Op deze wijze verkrijgen we Chianti wijn van hoge kwaliteit die jong gedronken kan worden, een wens van de hedendaagse genieters. Chianti's onder toevoeging van Cabernet druiven daarentegen, hetzij Franc- of Sau- vignon, gegist bij een gecontroleerde tem peratuur rond 25° en gelagerd op nieuwe fusten, zullen de Chianti met D.O.C.G. zodanig in kwaliteit omhoog stuwen, dat ze tot de beste wijnen an Italië zullen worden gerekend. Wordt vervolgd. Kuiperij. Hier worden de grote legfusten gemaakt, waarin de Chianti zal rijpen. Oogsttijd in Chianti. 19

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1985 | | pagina 19