DE WIJNEN VAN TOSCANE
Carrara
Lucca
Arezzo
toren is naamgever aan de Colline Pisane in
het westen, Arezzo met de Colli Aretini
vormt de oostelijke begrenzing van het
Chiantigebied.
Met de oogst van 1984 is de DOCGvoor
Chianti van kracht geworden. Dat heeft
abrupt grote veranderingen veroorzaakt,
waarvan producenten en consumenten nog
niet geheel bekomen zijn. Veel producen
ten zagen van het ene jaar op het andere
hun goed verkopende naam Chianti verlo
ren gaan. Hun rode wijnen die niet aan de
nieuwe voorwaarden voor D.O.C.G vol
doen, mogen niet langer als Chianti in de
handel komen maar uitsluitend als vino da
tavola, tafelwijn.
DRUIVERASSEN
De samenstelling van druiven onderging
een verandering. Bij de huidige kennis van
zaken slaagt men erin, ook zonder toevoe
ging van witte druiven, rode wijnen jong en
fris ter consumptie aan te bieden. Vandaar
ook, dat de toepassing van Governo snel
afneemt. Vanaf 1984 is de hoeveelheid drui
ven per soort als volgt gelimiteerd: Chianti:
75-90% Sangiovese, 5-10% Canaiolo plus5
tot 10% witte druiven Trebbiano en/of Mal-
vasia. De bepalingen laten voor Chianti
"Classico" maar 2 tot 5% witte druiven toe.
Hieraan mogen tot maximaal 10% blauwe
druiven worden toegevoegd van een ander
ras maar geproduceerd binnen het afgeba-
Een "Casa colonica" in de Chianti, temidden
van volgeplante wijngaarden. Een "Casa
colonica" is een klassiek geworden boerenwo
ning. De bouwstijl verschilt per regio.
De kleinste daarvan heet Rufina- klein
maar fijn, 'poco ma buono', is de leus.
Montalbano ligt westelijk daarvan. Colli
Fiorentine omvat de heuvels rond Floren
ce, een groen glooiend landschap. Rijk
agrarisch gebied. In de omgeving van Siena
liggen de heuvels waarnaar de Chianti Colli
Senesi is genoemd.
Siena is een stad uit de middeleeuwen die,
lijkt het wel, nooit veranderd is. Nauwe
straatjes omringen de Piazza del Campo
met het imponerende Palazzo Pubblico.
De stad is op drie heuvels gebouwd in de
vorm van een y grec, zodat men altijd weer
via het centrum moet gaan om in de andere
stadsdelen te komen. Pisa met zijn scheve
Castello di Brolio. Hier werkte de Barone Bet-
tino Ricasoli, in de vorige eeuwna een actieve
loopbaan als politicus, aan de juiste samenstel
ling van druiverassen vooreen goede Chianti,
die snel op dronk moest zijn.
Voor de consumenten zal het even wennen
zijn, maar ze zullen al gauw merken dat
blindproeverijen met Chianti tot de moge
lijkheden gaan behoren. Dat was tot de
oogst van 1984 niet zo. Rijp en rauw ston
den door en naast elkaar. Een Chianti
governo, fris jong en fruitig naast een te
jonge Chianti riserva, die best nog een paar
jaartjes had mogen wachten. De buikfles-
sen, voor de toeristen bedoeld, naast de
goedgemaakte klassieke Chianti's, bedoeld
voor kenners.
De nieuwe bepalingen houden in, dat elke
oogst ter keuring moet worden aangebo
den. Een proefcommissie, samengesteld
uit voorstanders van herstel van de reputa
tie van Chianti, moeten vaststellen dat de
betreffende wijn de naam Chianti waardig
is. Pas dan wordt het garantiezegel ver
strekt. Om de wijn fris en jong drinkbaar te
maken werden witte druiven bij de rode
gevoegd om meer zuren te geven. In de
moderne wijnbereiding heeft men andere
methoden ontwikkeld. Voortaan zal op het
etiket voor Chianti moeten worden aange
geven wanneer de wijn Governo is gemaakt
d.w.z. wanneer een deel van de onrijp
geplukte druiven, in een later stadium, aan
de inmiddels uitgegiste wijn werden toege
voegd. Wanneer "Governato" op het etiket
staat, weet de consument dat hij een frisse
wijn heeft, die binnen twee jaar moet wor
den gedronken. Meestal zal een dergelijke
wijn in een "fiasco", de buikronde fles in
raffiaomhulsel, worden aangeboden.
kende gebied voor ChiantiDeze ontwikke
ling is erg interessant en tekenend voor de
ontwikkeling die wijnbouw en wijnberei
ding doormaakte. Tekenend ook voor de
ontwikkeling van de wijnmarkt. De consu
ment en in het bijzonder de consument in
niet wijnproducerende gebieden, vraagt
naar rode wijnen met veel kleur. De samen
stelling van druiven, waarmee Ricasoli in
de vorige eeuw de grondslag legde voor een
gigantische omzettoename in Chianti wij
nen, was licht van kleur.
In onze dagen zegt Antinori, een vooraan
staand en veel geciteerde producent, dat de
witte druiven kleur- en tanninegehalte
nadelig beïnvloeden. Beter is het de
blauwe druiven eerder te oogsten. Ze
bevatten dan minder suiker en, al naar
gelang de oogst, weer net als vroeger een
hoeveelheid stelen te laten meegisten. Er is
verschil, zo zegt hijin looizuur uit pitten èn
schillen en looizuur uit de stelen. Daarom
moet met overleg worden gehandeld om de
wijn niet wrang te laten worden. De gisting
mag de 25°C niet overschrijden. Op deze
wijze verkrijgen we Chianti wijn van hoge
kwaliteit die jong gedronken kan worden,
een wens van de hedendaagse genieters.
Chianti's onder toevoeging van Cabernet
druiven daarentegen, hetzij Franc- of Sau-
vignon, gegist bij een gecontroleerde tem
peratuur rond 25° en gelagerd op nieuwe
fusten, zullen de Chianti met D.O.C.G.
zodanig in kwaliteit omhoog stuwen, dat ze
tot de beste wijnen an Italië zullen worden
gerekend. Wordt vervolgd.
Kuiperij. Hier worden de grote legfusten
gemaakt, waarin de Chianti zal rijpen.
Oogsttijd in Chianti.
19