IJf Blokker bindt de strijd aan met bierstorters en bijtappers. VIDEOFILM OVER JUISTE BIERVERZORGING Ooit gehoord van de 'bierstorter', de 'tuitenknijper' of de Tijtapper'? Dat zijn zo enkele aandui dingen voor degenen die op niet vakbekwame wijze een glas bier tappen. De bierstorter bijvoorbeeld 'kwakt' het bier zomaar in het glas, waar door het koolzuur losslaat en het bier zijn tinteling en daarmee zijn smaak verliest. De 'tuitenknijper' laat het bier spuiten door de opening van de tap kraan half dicht te drukken tegen het glas en dat is ook niet zoals het hoort. En de 'bij tapper' die meent een matig getapt pilsje te kunnen redden door bij te tappen, is ook verkeerd bezig. Voor het oog lukt het meestal wel, maar smaak gaat er bijna altijd mee verloren. Ondermeer de praktijken van het drietal slechte tappers zoals hiervoor beschreven, worden aan de kaak gesteld in een twintig minuten durende videofilm met als titel; (S)tappen met IJf Blokker. "De juiste ver zorging van tapbier". Acteur IJf Blokker speelt de hoofdrol in deze in opdracht van Heineken Nederland B.V. vervaardigde film, en deze liefhebber van een goed glas bier gaat daarin op zoek naar het perfect getapte glas pils. Onderweg wordt stilge staan bij de fouten die gemaakt kunnen worden in het horecabedrijf (verkeerd afge stelde koolzuurdruk, slechtwerkende koe ling, onjuiste taptechniek e.d.) en die een perfect getapt pilsje onmogelijk makenDe film is speciaal voor nieuw horecapersoneel en nieuwe exploitanten gemaakt, en wijst hen erop hoe groot het belang (lees het financieel belang voor de ondernemer) is van Heineken en Amstel tapbier in de exploitatie van het horecabedrijf. Aan het einde van de film tapt IJf het perfecte glas bier en merkt daarbij op: "Het perfecte pils je, ja daar houd je je klanten mee van de straat. Een monument van goed gastheer schap!" VELE ASPECTEN Alle aspecten van de gehele bierverzorging komen in een kort tijdsbestek aan bod. Van het opslaan van de fusten in een ruimte waar de temperatuur vrij constant moet zijn tot aan bierschone glazen. Op een aller minst saaie en toch zeer informatieve wijze geeft IJf Blokker daarbij commentaar. Op zijn speurtocht komt hij ondermeer in een disco, een buurtcafé en een chique bar en op elk adres geeft hij op aanschouwelijke wijze aan hoe het moet. Doorgezaagde fus ten en tap-installaties die op de meest Kijkje in de studio tijdens de opname. IJf Blokker: "Goed gastheerschap" onverwachte plaatsen in de film opduiken komen bij die uitleg goed van pas. BOODSCHAP In de voorbereiding voor de film werd veel tijd gestoken. De scriptschrijver moest zich in die periode verdiepen in alle aspecten die te maken hebben met de bierverzorging, en daar een kort, krachtig, informatief maar onder geen beding saai script van samen stellen. In de film wordt uitvoerig stilge staan bij de vijf meest voorkomende fouten die gemaakt kunnen worden. Dat zijn: een verkeerde afstelling van de koolzuurdruk, een niet goed werkende koeling, het niet regelmatig onderhouden van de installatie, het gebruik van vette glazen en een ver keerde taptechniek. IJf Blokker laat daarbij aan de hand van duidelijke voorbeelden en instructies zien op welke wijze die vijf fouten te voorkomen zijn. En maakt duidelijk dat het in feite maar weinig moeite en extra aandacht kost om de gasten in het horecabedrijf een glas bier voor te zetten waar men zó in wil hap pen. INFOMAP De originele videoband is inmiddels een aantal malen gekopiëerd en die kopiëen vinden na de zomer hun weg naar de negen over het land verspreide verkoopkantoren van Heineken Nederland B.V. Via die kan toren zal de vertoning aan de klanten wor den verzorgd. De wijze lessen van IJf Blok ker staan niet alleen op videofilmmaar zijn ook nog kort samengevat in een informatie map die elke 'kijker' na afloop van de instructie meekrijgt. En dat is toch goed nieuws voor 'bierstorters' en 'tuitenknij- pers'.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1985 | | pagina 7