IJf Blokker bindt de strijd aan
met bierstorters en bijtappers.
VIDEOFILM OVER JUISTE BIERVERZORGING
Ooit gehoord van de 'bierstorter', de 'tuitenknijper' of de Tijtapper'? Dat zijn zo enkele aandui
dingen voor degenen die op niet vakbekwame wijze een glas bier tappen.
De bierstorter bijvoorbeeld 'kwakt'
het bier zomaar in het glas, waar
door het koolzuur losslaat en het
bier zijn tinteling en daarmee zijn
smaak verliest. De 'tuitenknijper' laat het
bier spuiten door de opening van de tap
kraan half dicht te drukken tegen het glas
en dat is ook niet zoals het hoort. En de 'bij
tapper' die meent een matig getapt pilsje te
kunnen redden door bij te tappen, is ook
verkeerd bezig. Voor het oog lukt het
meestal wel, maar smaak gaat er bijna altijd
mee verloren.
Ondermeer de praktijken van het drietal
slechte tappers zoals hiervoor beschreven,
worden aan de kaak gesteld in een twintig
minuten durende videofilm met als titel;
(S)tappen met IJf Blokker. "De juiste ver
zorging van tapbier". Acteur IJf Blokker
speelt de hoofdrol in deze in opdracht van
Heineken Nederland B.V. vervaardigde
film, en deze liefhebber van een goed glas
bier gaat daarin op zoek naar het perfect
getapte glas pils. Onderweg wordt stilge
staan bij de fouten die gemaakt kunnen
worden in het horecabedrijf (verkeerd afge
stelde koolzuurdruk, slechtwerkende koe
ling, onjuiste taptechniek e.d.) en die een
perfect getapt pilsje onmogelijk makenDe
film is speciaal voor nieuw horecapersoneel
en nieuwe exploitanten gemaakt, en wijst
hen erop hoe groot het belang (lees het
financieel belang voor de ondernemer) is
van Heineken en Amstel tapbier in de
exploitatie van het horecabedrijf. Aan het
einde van de film tapt IJf het perfecte glas
bier en merkt daarbij op: "Het perfecte pils
je, ja daar houd je je klanten mee van de
straat. Een monument van goed gastheer
schap!"
VELE ASPECTEN
Alle aspecten van de gehele bierverzorging
komen in een kort tijdsbestek aan bod. Van
het opslaan van de fusten in een ruimte
waar de temperatuur vrij constant moet
zijn tot aan bierschone glazen. Op een aller
minst saaie en toch zeer informatieve wijze
geeft IJf Blokker daarbij commentaar. Op
zijn speurtocht komt hij ondermeer in een
disco, een buurtcafé en een chique bar en
op elk adres geeft hij op aanschouwelijke
wijze aan hoe het moet. Doorgezaagde fus
ten en tap-installaties die op de meest
Kijkje in de studio tijdens de opname.
IJf Blokker: "Goed gastheerschap"
onverwachte plaatsen in de film opduiken
komen bij die uitleg goed van pas.
BOODSCHAP
In de voorbereiding voor de film werd veel
tijd gestoken. De scriptschrijver moest zich
in die periode verdiepen in alle aspecten die
te maken hebben met de bierverzorging, en
daar een kort, krachtig, informatief maar
onder geen beding saai script van samen
stellen. In de film wordt uitvoerig stilge
staan bij de vijf meest voorkomende fouten
die gemaakt kunnen worden. Dat zijn: een
verkeerde afstelling van de koolzuurdruk,
een niet goed werkende koeling, het niet
regelmatig onderhouden van de installatie,
het gebruik van vette glazen en een ver
keerde taptechniek.
IJf Blokker laat daarbij aan de hand van
duidelijke voorbeelden en instructies zien
op welke wijze die vijf fouten te voorkomen
zijn. En maakt duidelijk dat het in feite
maar weinig moeite en extra aandacht kost
om de gasten in het horecabedrijf een glas
bier voor te zetten waar men zó in wil hap
pen.
INFOMAP
De originele videoband is inmiddels een
aantal malen gekopiëerd en die kopiëen
vinden na de zomer hun weg naar de negen
over het land verspreide verkoopkantoren
van Heineken Nederland B.V. Via die kan
toren zal de vertoning aan de klanten wor
den verzorgd. De wijze lessen van IJf Blok
ker staan niet alleen op videofilmmaar zijn
ook nog kort samengevat in een informatie
map die elke 'kijker' na afloop van de
instructie meekrijgt. En dat is toch goed
nieuws voor 'bierstorters' en 'tuitenknij-
pers'.