stad). Lambrusco Grasparossa di Castelve- tro (prov. Modena), zo genoemd naar de variëteit Grassparossa, waaruit de wijn van minstens 85% moet zijn gewonnen. Lam brusco Salamino di Santa Croce (prov. Modena). De naam Salamino dankt deze Lambrusco-variëteit aan de merkwaardige langgerekte vorm van de tros. Salame is het Italiaanse woord voor worst, denk aan sala mi. GEEN KURK Met de tenaamstelling van Lambrusco met of zonder D.O.C. is een moeilijk probleem aan de orde. Sommige producenten willen geen D.O.C.omdat ze zich dan moeten schikken naar een aantal regels, die geld gaan kosten. Een daarvan is, dat flessen Lambrusco moeten worden afgesloten met een kurk. Schroefdoppen en kroonkurken zijn veel goedkoper. Een belangrijke over weging is ook de koolzuurdruk. Zowel in de Verenigde Staten als bij ons, is de fiskale belasting op koolzuurgashoudende wijnen met een druk van minder dan 1V2 ato, lager dan op de overige. Lambrusco komt droog 'secco' en nogal zoet 'amabile' in de handel. In Nederland is de droge versie niet erg gewild. De amabile drinkt men als limonade. Dat is geheel ver schillend van de gebruiken in Iatlië. Er wordt jaarlijks 130 miljoen liter Lambrusco geproduceerd, we spreken dus over een artikel, dat economisch van groot belang is. De helft daarvan blijft in Italië en de reste rende helft komt voor export in aanmer king. In Italië drinkt men de droge (secco) niet zog te Lambrusco aan tafel, enigszins gekoeld. Met name in Emilia zelf is het ver bruik aanzienlijk. Men eet er stevige kost, nogal vet. Denk aan de beroemde Zampo- ne, gevulde varkenspootjes, werkelijk een heel bijzondere lekkernij. De Italianen zijn van mening, dat Lambrusco de spijsverte ring bevordert. Wij, Nederlanders, kunnen maar moeilij k wennen aan zo'n koude rode wijn. Als aperitief en doordrinker gaat dat uitstekend, maar een maaltijd lang, doet toch verlangen naar een volle rode wijn op wat hogere temperatuur. Wat de Lam brusco Amabile betreft, ligt het helemaal anders. Lekker fris, laag in alcohol, 7 tot 9% effectief, is het een plezierig gezellig heidsslokje, 'n tikkeltje feestelijk zelfs. En daarbij goedkoop. De Amerikanen noe men het een 'magic bubble liquid' en dat vind ik een juiste betiteling, die ik niet zo gemakkelijk door een Nederlandse kan ver vangen. ROMAGNA Bologna, we weten het allemaal, geldt als het culinaire centrum van ItaliëFij ne deeg gerechten, pasta, die aan de straatzijde voor het raam van een restaurant worden bereid. Uitstekende vleesgerechten, bege leid door goed-ogende groentehapjes. Fijne visgerechten, zowel van zoetwatervis sen, karper, als van vis uit de Adriatische Zee. Een rijke keuze uit kaassoorten, waar- Een van de talrijke wijnhellingen. De gebieden Emilia en Romagna produceren gemiddeld 11 miljoen hl wijn per jaar. aan gewis ook Emilia een belangrijke bij drage levert. Zacht en hard fruit van goede kwaliteit en kleur. Het is er in de restaurants of wanneer u dat voorrecht ten deel valt, thuis en familie, bij de Romagnoli. Om bij de vis te beginnen, zou het een goede keuze kunnen zijn om daarbij een Albana di Romagna als voortreffelijke witte wijn te kiezen. Deze witte wijn staat op de nominatie om als eerste witte wijn de 'g' van garantita aan de D.O.C. toe te voe gen. De wijn wordt gewonnen uit Albana- druiven, aangeplant in de provincies Bolog na, Forli en Ravenna en wordt zowel secco als amabile in de handel gebracht. In beide hoedanigheden ook 'spumante', mousse rend dus. Dat laatste is de hindernis die genomen moet worden voor de garantita. Het is namelijk om verschillende redenen bijna niet mogelijk om het type van een mousserende wijn vast te leggen in kleur, geur en smaak en de producenten ervan te dwingen van het gebruikelijke produkt af te wijken. Wanneer ooit Albana di Romagna zich met een D.O.C.G. zal mogen onder scheiden, zal voor de schuimende versie een aparte regeling tot stand moeten komen en dat is bepaald niet eenvoudig. VERFIJNING Een rode wijn, die in het assortiment van Reuchlin al jaren lang furore maakt, is de Sangiovese di Romagna van het huis Cesa- ri. Erg belangrijk om de naam van de pro ducent er in dit geval bij te vermelden. San giovese di Romagna wordt namelijk in grote hoeveelheden geproduceerd en vindt zijn weg naar de Italiaanse restaurants en thuisverbruik. Men noemt Romagna wel eens het wijnvat van Italië. Het overgrote deel van de verhandelde Sangiovese-wij nen is dan ook een vlotte rode wijn van uit stekende kwaliteit. Als algemene regel geldt dan ook, dat Sangiovese di Romagna binnen 4 a 6 jaar opgedronken moet zijn. Cesari echter, geeft de wijn wat fustrijping, daarom zal zijn produkt in het begin wat hard zijn met hoog zuurgehalte. Met vier jaren op fles is zo'n Sangiovese op zijn best en gaat dan nog lang mee. Dat is in nog hogere mate het geval met Liano - de naam die Cesari gegeven heeft aan zijn Sangio vese Riserva. Volgens D.O.C. bepalingen moet deze wijn minstens 2 jaar op fust zijn gerijpt. Liano is een wijn, die 10 tot 15 jaar volop levend is, mooi kleur behoudt en tot de edele wijnen gerekend mag worden. Dikwijls een verrassing voor hen die nogal kritisch over wijnen uit Italië praten. Er is in New York een proeverij gehouden waar twintig Italiaanse wijnen werden gepresen teerd. Van alle wijnen werd een oogstjaar geschonken van minder dan vijf jaar gele den en ter vergelijking een wijn uit de oogst van meer dan twintig jaar gelden. De meeste van deze grote wijnen uit Italië ble ken er in verfijning en evenwicht op vooruit te zijn gegaan. Nog afgezien van het feit, dat de oude wijnen in deze proeverij een uitstekende beoordeling kregen. Het loont de moeite om eens uit te kijken naar derge lijke wijnen, die voorde consument minder dan f 20,- kosten en daarvoor zulke presta ties leveren. 19 PIACENZA Ftbtqpzuola d'Arda FERRARA Arquato PARMA MODE1 'Ifranco E. S. MARII Nel colore tratteggiato 'appresentata la zona di produzione sovrapposu a quel la del colore

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1985 | | pagina 19