stad). Lambrusco Grasparossa di Castelve-
tro (prov. Modena), zo genoemd naar de
variëteit Grassparossa, waaruit de wijn van
minstens 85% moet zijn gewonnen. Lam
brusco Salamino di Santa Croce (prov.
Modena). De naam Salamino dankt deze
Lambrusco-variëteit aan de merkwaardige
langgerekte vorm van de tros. Salame is het
Italiaanse woord voor worst, denk aan sala
mi.
GEEN KURK
Met de tenaamstelling van Lambrusco met
of zonder D.O.C. is een moeilijk probleem
aan de orde. Sommige producenten willen
geen D.O.C.omdat ze zich dan moeten
schikken naar een aantal regels, die geld
gaan kosten. Een daarvan is, dat flessen
Lambrusco moeten worden afgesloten met
een kurk. Schroefdoppen en kroonkurken
zijn veel goedkoper. Een belangrijke over
weging is ook de koolzuurdruk. Zowel in
de Verenigde Staten als bij ons, is de fiskale
belasting op koolzuurgashoudende wijnen
met een druk van minder dan 1V2 ato, lager
dan op de overige.
Lambrusco komt droog 'secco' en nogal
zoet 'amabile' in de handel. In Nederland is
de droge versie niet erg gewild. De amabile
drinkt men als limonade. Dat is geheel ver
schillend van de gebruiken in Iatlië. Er
wordt jaarlijks 130 miljoen liter Lambrusco
geproduceerd, we spreken dus over een
artikel, dat economisch van groot belang is.
De helft daarvan blijft in Italië en de reste
rende helft komt voor export in aanmer
king. In Italië drinkt men de droge (secco)
niet zog te Lambrusco aan tafel, enigszins
gekoeld. Met name in Emilia zelf is het ver
bruik aanzienlijk. Men eet er stevige kost,
nogal vet. Denk aan de beroemde Zampo-
ne, gevulde varkenspootjes, werkelijk een
heel bijzondere lekkernij. De Italianen zijn
van mening, dat Lambrusco de spijsverte
ring bevordert. Wij, Nederlanders, kunnen
maar moeilij k wennen aan zo'n koude rode
wijn. Als aperitief en doordrinker gaat dat
uitstekend, maar een maaltijd lang, doet
toch verlangen naar een volle rode wijn op
wat hogere temperatuur. Wat de Lam
brusco Amabile betreft, ligt het helemaal
anders. Lekker fris, laag in alcohol, 7 tot
9% effectief, is het een plezierig gezellig
heidsslokje, 'n tikkeltje feestelijk zelfs. En
daarbij goedkoop. De Amerikanen noe
men het een 'magic bubble liquid' en dat
vind ik een juiste betiteling, die ik niet zo
gemakkelijk door een Nederlandse kan ver
vangen.
ROMAGNA
Bologna, we weten het allemaal, geldt als
het culinaire centrum van ItaliëFij ne deeg
gerechten, pasta, die aan de straatzijde
voor het raam van een restaurant worden
bereid. Uitstekende vleesgerechten, bege
leid door goed-ogende groentehapjes.
Fijne visgerechten, zowel van zoetwatervis
sen, karper, als van vis uit de Adriatische
Zee. Een rijke keuze uit kaassoorten, waar-
Een van de talrijke wijnhellingen. De gebieden Emilia en Romagna produceren
gemiddeld 11 miljoen hl wijn per jaar.
aan gewis ook Emilia een belangrijke bij
drage levert. Zacht en hard fruit van goede
kwaliteit en kleur. Het is er in de restaurants
of wanneer u dat voorrecht ten deel valt,
thuis en familie, bij de Romagnoli.
Om bij de vis te beginnen, zou het een
goede keuze kunnen zijn om daarbij een
Albana di Romagna als voortreffelijke
witte wijn te kiezen. Deze witte wijn staat
op de nominatie om als eerste witte wijn de
'g' van garantita aan de D.O.C. toe te voe
gen. De wijn wordt gewonnen uit Albana-
druiven, aangeplant in de provincies Bolog
na, Forli en Ravenna en wordt zowel secco
als amabile in de handel gebracht. In beide
hoedanigheden ook 'spumante', mousse
rend dus. Dat laatste is de hindernis die
genomen moet worden voor de garantita.
Het is namelijk om verschillende redenen
bijna niet mogelijk om het type van een
mousserende wijn vast te leggen in kleur,
geur en smaak en de producenten ervan te
dwingen van het gebruikelijke produkt af te
wijken. Wanneer ooit Albana di Romagna
zich met een D.O.C.G. zal mogen onder
scheiden, zal voor de schuimende versie
een aparte regeling tot stand moeten
komen en dat is bepaald niet eenvoudig.
VERFIJNING
Een rode wijn, die in het assortiment van
Reuchlin al jaren lang furore maakt, is de
Sangiovese di Romagna van het huis Cesa-
ri. Erg belangrijk om de naam van de pro
ducent er in dit geval bij te vermelden. San
giovese di Romagna wordt namelijk in
grote hoeveelheden geproduceerd en vindt
zijn weg naar de Italiaanse restaurants en
thuisverbruik. Men noemt Romagna wel
eens het wijnvat van Italië. Het overgrote
deel van de verhandelde Sangiovese-wij
nen is dan ook een vlotte rode wijn van uit
stekende kwaliteit. Als algemene regel
geldt dan ook, dat Sangiovese di Romagna
binnen 4 a 6 jaar opgedronken moet zijn.
Cesari echter, geeft de wijn wat fustrijping,
daarom zal zijn produkt in het begin wat
hard zijn met hoog zuurgehalte. Met vier
jaren op fles is zo'n Sangiovese op zijn best
en gaat dan nog lang mee. Dat is in nog
hogere mate het geval met Liano - de naam
die Cesari gegeven heeft aan zijn Sangio
vese Riserva. Volgens D.O.C. bepalingen
moet deze wijn minstens 2 jaar op fust zijn
gerijpt. Liano is een wijn, die 10 tot 15 jaar
volop levend is, mooi kleur behoudt en tot
de edele wijnen gerekend mag worden.
Dikwijls een verrassing voor hen die nogal
kritisch over wijnen uit Italië praten. Er is
in New York een proeverij gehouden waar
twintig Italiaanse wijnen werden gepresen
teerd. Van alle wijnen werd een oogstjaar
geschonken van minder dan vijf jaar gele
den en ter vergelijking een wijn uit de oogst
van meer dan twintig jaar gelden. De
meeste van deze grote wijnen uit Italië ble
ken er in verfijning en evenwicht op vooruit
te zijn gegaan. Nog afgezien van het feit,
dat de oude wijnen in deze proeverij een
uitstekende beoordeling kregen. Het loont
de moeite om eens uit te kijken naar derge
lijke wijnen, die voorde consument minder
dan f 20,- kosten en daarvoor zulke presta
ties leveren.
19
PIACENZA
Ftbtqpzuola d'Arda
FERRARA
Arquato
PARMA
MODE1
'Ifranco E.
S. MARII
Nel colore tratteggiato 'appresentata la zona
di produzione sovrapposu a quel la del colore