Darlant du pin DOOR J. ZELLENRATH "Due Corpi, due anime lungo, lantica strada": twee lichamen en twee zielen langs de weg uit de oudheid. Dat is de kop boven een hoofdartikel in een Italiaans weekblad, handelend over Emilia-Romagna. Oorspronkelijk twee afzonderlijke gebieden met zelfbestuur, later samenge voegd, als logische consequentie van de oude heirweg, die van Piacenza naar de Adriatische kust bij Rimini voerde. De 'Via Emilia' was in lang vervlo gen tijden een voetpad langs de 'Fiume Grande', de grote rivier, waarvan reeds vijfduizend jaar geleden melding werd gemaakt. Een twee honderd jaar voor het begin van onze jaar telling heeft een Romeins veldheer, Marco Emilio Lepido, uit strategische overwegin gen de weg voor zwaardere transporten geschikt gemaakt. Naar hem is de weg genoemd 'Emilia', die later de ruggegraat zou worden van het gehele, voortreffelijke, wegennet in Italië. De oude weg vormt nog steeds het lint. dat de steden vanuit het wes ten Piacenza via Parma, Reggio nell'Emi- lia. Modena, Bologna en Forlf met elkaar verbindt en leidt naar de stranden van Rimini en Cattolica. Daarnaast werd de snelle autostrada aangelegd. Eis van onze tijd. De Via Emilia vermocht niet de twee gebieden met elkaar te versmelten. Emilia bleef Emilia en Romagna bleef Romagna, verschillend in klimaat, cultuur, dialect, folklore en etnische kenmerken. CULTUUR De Emiliani beroemen zich erop, dat ze hoger staan in cultuur dan de overwegend agrarische bevolking in Romagna. Op zich zelf lijkt dat gerechtvaardigd door uitspra ken van landbouwers in Romagna. Zij beklagen zich erover, dat ze door het regio nale bestuur in de stad Bologna verwaar loosd worden. De stedelingen verdienen gemiddeld drie maal zoveel als de agrariërs. Politiek is dit district het meest rode deel van Italië. Het klimaat is in het oostelijke deel van Romagna onder invloed van de zee, mild en gelijkmatig. Het midden en het westelijke deel worden soms verstoord door termische storingen. Tropische hitte, afgewisseld met ijskoude regenval en felle winden. In de nazomer is het doorgaans droog, wat gunstig is in de oogsttijd. Emilia is een van de meest vlakke delen van Italië en dank zij de Po-vlakte zeer vruchtbaar. De rivier de Po vormt in het noorden de scheiding met Lombardije en Veneto. Romagna heeft in het zuiden de Etruski- sche Appenijnen als natuurlijke begrenzing tussen de Marken en Toskane westelijk daarvan. DE WIJNEN Zo verschillend als de twee beschreven gebiedsdelen zijn, zo verschillend zijn ook de wijnen van Emilia en Romagna. Beide samen produceren gemiddeld 11 miljoen hl 18 EMILIA-ROMAGNA wijn per jaar. Dat is 15% van alle wijn in Ita lië. Daarmee behoren ze, samen met Puglië, Veneto en Sicilië, tot de vier groot ste wijnproduktiegebieden van Italië. Gerekend naar hoeveelheid kwaliteitswij nen met D.O.C., staan ze op de derde plaats, na Veneto enTrentino-Alto-Adige. LAMBRUSCO De rode wijn, die bij het inschenken schui mend in het glas komt, is intussen ook tot ons land doorgedrongen. Het is een wijn waar we aanvankelijk wat vreemd tegen aan keken, maar waarvoor toch een onge kend grote markt blijkt te bestaan. Lam- brusco is zo genoemd naar het druiveras Labrusca. Een druiveras, dat nog herinnert De Sangiovese di Romagna van het huis Cesari maakt al jaren furore in het assortiment van Reuchlin. aan de ruwe, ongetemde staat van de wilde wingerd. Dergelijke druiverassen blijken het meeste geschikt voor speciale bewer kingen om daarmee een totaal andere wijn in omloop te brengen. Lambrusco is er met D.O.C. en merkwaardigerwijze onder deze benaming ook als tafelwij nEr is in de E.G.-regeling m.b.t. de etikettering van wijnen een speciale regeling tot stand geko men voor deze wijn met lange traditie. De beste Lambrusco's komen uit de omgeving van Modena en Reggio Emilia, die men wel eens de hoofdsteden van de Lambrusco pleegt te noemen. Ze komen in de handel onder de namen met D.O.C. bescherming: Lambrusco Reggiano - (reggiano is een bij- voegelijk naamwoord voor Reggio, de "Twee lichamen en twee zielen..."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1985 | | pagina 18