flieuius allerlei
AFE 'DE PUIN
HOOP' IS WEER
OPGERUIMD (2)
de verbouwing
in volle gang was, zagen Toon
en Corrie Gerritsen in Hilvaren-
beek toch kans een deel van
hun café De Tourist open te
houden. Met moeite konden
daarin net vijftien gasten een
plaatsje vinden en die spraken
dan ook schertsend over café
'de Puinhoop'. Inmiddels is er
veel veranderd. De burgemees
ter van Hilvarenbeek hero
pende half februari café De Tou
rist annex het zalencentrum De
Posthoorn, waar het echtpaar
Gerritsen in de HeinekenT-
ford en onder politie-begelei-
ding naar toe werd gebracht.
Een verbouwing van een half
jaar en nogeens een half jaar
tekeningen en plannen maken
gingen aan dat moment vooraf.
Het gevolg van dat alles is wel
dat het pand nagenoeg verdub
beld is. Het café-gedeelte is nu
zo'n 100 meter in het vierkant
en in het zalencomplex - door
schuifwanden in kleinere
gedeeltes te verdelen - kunnen
zo'n 300 personen terecht. Met
het zalencomplex De Post
hoorn (foto 2) mikt het echt
paar Gerritsen behalve op fees
ten, partijen en bruiloften
vooral op busgezelschappen uit
binnen- en buitenland die veel
vuldig Hilvarenbeek aandoen.
"En dat zijn gezellige mensen
om voor te werken, allemaal
mensen die lekker een dagje uit
zijn of op weg van of naar hun
Nederlandse
UITGAVE VAN STAN
DAARDWERK
LICHINE(l)
Als ik van tevoren geweten had
hoeveel werk er in zou gaan zit
ten, was ik er nooit aan begon
nen!". aldus Jan Zellenrath (via
z'n rubriek 'Parlant du Vin'
vaste medewerker van Tap
Schap), die samen met Gert
Crum de redactie verzorgde
van de Nederlandse editie van
Alexis Lichine's Wijn Dran
ken Encyclopedie. Een 'pil' van
ruim duizend bladzijden met
een schat aan informatie over
vooral wijn, maar ook over
gedistilleerd, likeur en bier. De
heer Lichine begon in 1956 met
het te boek stellen van alle
wetenswaardigheden die hij op
dit terrein had verzameld. Op
dat moment nog niet wetende
dat het elf jaar zou duren alvo
rens het boek afgerond kon wor
den en in druk zou verschij nen
Dat was in 1967 en Lichine -
eigenaar van Chateau Prieuré-
Lichine in Margaux-Médoc in
Frankrijk - oogstte veel succes
met die uitgave, zoals dat trou
wens ook gebeurde met andere
wijnboeken van zijn hand. Een
uitgave in het Nederlands van
deze Encyclopedie lag dus voor
de hand. Behalve vertalen
moest het omvangrijke werk op
een aantal punten ook nog geac
tualiseerd worden. En de heer
Zellenrath bewerkte eigenhan
dig ook nog flinke stukken tekst
die handelen over de Italiaanse
wijnen. "Achteraf ben ik toch
wel trots er aan meegewerkt te
hebben, maar er zijn toch ook
momenten geweest dat ik spijt
had er aan te zijn begonnen.
Ook omdat het allemaal zo snel
moest. De eerste kontakten
werden begin '83 gelegd en eind
'84 moest het boek bewerkt en
vertaald in de winkel liggen."
aldus Jan Zellenrath die zelf
ook nogeens een encyclope
disch werk over alcoholische
dranken denkt te schrijven.
"Maar dat doe ik dan pas wel na
m'n pensionering, als ik er de
tijd voor kan nemen!". (Alexis
Lichine's Wijn Dranken
Encyclopedie, Uitgeverij Lui-
tingh Utrecht, f 39,50)
vakantiebestemming" zegt de
heer Gerritsen die tezamen met
z'n vrouw en de hulp van part
time krachten het bedrijf runt.
Thans wordt druk gewerkt aan
de aanleg van de theetuin - met
plaats voor circa 150 personen -
en de parkeerplaats bij DeTou-
rist/De Posthoorn. Vóór het
zomerseizoen aanbreekt moet
ook dat karwei nog geklaard
worden. De gehele renovatie
van 'de Puinhoop' heeft dan een
investering van ruim één mil
joen gulden gevergd.
F RANS JANSEN 50
JAAR IN HORECA (3)
Met een originele
Brabanse koffietafel,
compleet met balkenbrei, zult
en kaantjes vierde de 64-jarige
Frans Jansen met z'n echtge
note Rinie en een honderdtal
gasten in februari zijn vijftig
jarig jubileum in de horeca.
Koken is nog steeds een hobby
van de heer Jansen die sinds
1951 eigenaar is van het café
restaurant Metropole in Den
Bosch, en daar dagelijks achter
het fornuis is aan te treffen. Zijn
vrouw heeft ook haar vaste
plek, namelijk achter het buf
fet. Als 14-jarige jongen begon
de heer Jansen als leerling-kok
bij 't Kupke aan de Bossche
Schapenmarkt. Om de kook
kunst meester te worden moest
hij het eerste jaar wekelijks
twee kwartjes betalen. Het jaar
daarop ging hij zijn leergeld
terugverdienen en ontving hij
r
22