Piep Piep,hoera! De Heineken brouwerij in Den Bosch draagt het predikaat van Hofbrouwerij van Oeteldonk. In november bracht Prins Amadeiro XXIII met z'n gevolg een werkbezoek aan de brouwerij om het brouwsel te controleren. Dat carnavalsbier 'ander' bier zou zijn is een fabeltje. schillende cafés vormen nogal eens een pro bleem in die periode vlak voor en ook tij dens het carnaval. Niet iedere horeca ondernemer beschikt immers over genoeg ruimte om z'n complete carnavalsvoorraad op een fatsoenlijke en verantwoorde wijze op te slaan. En om fusten bier hartje winter zomaar op een binnenplaatsje neer te zet ten is ook niet ideaal. Met name vorst kan tot vervelende gevolgen leiden. DWEILERS Kort voor Prins Carnaval z'n opwachting maakt is het bij de drankenhandels een komen en gaan van vrachtwagens met bier, bier en nogeens bier. En tussen de fusten moet dan ook nog een plaatsje gevonden worden voor het vele extra glaswerk dat in die periode door de kasteleins wordt gevraagd. Los van het feit dat er nogal eens een glaasje aan scherven valt, zijn die extra gla zen nodig omdat de echte 'dweilers' -die van kroegje naar kroegje gaan - vaak bij het verlaten van het café hun nog gedeeltelijk gevulde glas meenemen, en dat in het aan palende etablissement weer parkeren. Trouwens, meer dan vroeger worden de glazen nu ook echt leeggedronken, en dat hangt nauw samen met de economische omstandigheden. Enkele jaren terug werd met kwistige hand rondje na rondje gege ven en zelfs de meest geharde jongen moest in die tijd nog weieens een bodempje bier in de spoelbak laten deponeren alvorens aan de versgetapte pint te beginnen. Van daag de dag gaat men, ook tijdens het car naval in het café, toch wat bewuster om met geldEn dus wordt er minder dan voorheen kostelijk bier weggespoeld. Wel wordt er nog steeds, net als vroeger, geld gespaard om het driedaagse festijn te kunnen bekos tigen. Sommige cafés hebben daartoe spe ciale (afgesloten) kasten opgehangen - de zogenaamde spaarkassen - waarin vakjes Staaltje van 'sluikreclame' zoals veelvuldig gesignaleerd in het zuiden van het land. met gleuven zijn aangebracht. Iedere vaste bezoeker heeft z'n eigen vakje waarin wekelijks een bepaald bedrag gegooid moet worden. Net zolang tot men het afgesproken bedrag bijeen heeft gebracht dat recht geeft op een kaart op vertoon waarvan men dan tijdens het carnaval in het café 'gratis' mag drin ken. Verder worden er naar verluidt bij de banken in het zuiden heel wat spaarreke ningen opgenomen zo tegen de tijd van het carnaval, en ook het aantal persoonlijke leningen schijnt in die periode flink toe te nemen. GLADDE STOEPEN Ook gedurende de eigenlijke carnavalsda gen draaien de drankenhandels, zij het in een wat aangepaste vorm, door om aan de vraag naar bier te kunnen voldoen, 's Mor gens wordt extra vroeg begonnen omdat de expeditiewagens in praktisch alle gemeen tes vroeg in de middag het centrum weer verlaten moeten hebben, om de feestende menigte en eventuele optochten een auto- vrijparcours te kunnen bieden. In alle vroegte wordt daarom de band met de 's nachts ingesproken bestellingen afge draaid. Die bestellingen worden vervol gens ingeladen en daarna gaat men snel op pad. Elk jaar weer hoopt men dan ook vurig dat de carnavalsdagen vorstvrij zullen zijn, want sneeuw en ijs zijn lastige en tijdro vende spelbrekers. Dan zit het verkeer al snel muurvast, het is gevaarlijk op de weg, palletwagens en rolcontainers zijn amper te gebruiken op gladde stoepen. En tot slot - maar daarom niet minder belangrijk- het personeel op de wagens heeft 't met natte kleren en koude handen en voeten ook niet zo erg naar de zin. In de loop van de middag klaren de gezichten meestal weer snel op, want dan is het moment aangebroken om zich aan het carnavalsfeest over te leveren. Het personeel van de drankenhandels -en zij niet alleen!- maken als het ware dubbele dagen. En denk niet dat er een rustig moment aanbreekt als het carnavalsgeweld eenmaal is geluwd. Zodra het doek voor de feestvierders is gevallen pakken de café houders de telefoon want die willen dan zo snel mogelijk verlost worden van extra tap installaties en alle lege fusten en flessen. MASSALE BIERSTROOM Dat probleem speelt maar ten dele bij dege nen die kelderbier tappen, maar daar heeft men weer met andere specifieke zaken te maken. Zo wordt de planning van de kel derbierwagens die rechtstreeks vanaf de brouwerij in Den Bosch aanleveren per uur vastgelegd. Dat is nodig ook, want er zijn adressen bij waar vooral in de avonduren het bier zo massaal uit de vele tappunten stroomt dat voorraadtank nummer 1 alweer leeg is op het moment waarop de tanks 2, 3 en 4 net zijn afgevuld! Trouwens, om er voor te zorgen dat alle tapinstallaties tijdig zijn aangesloten hebben ook de men sen van de technische dienst het extra druk vlak vóór en tijdens het carnaval. In dat opzicht is het maar gelukkig dat het feest van de leut zich elk jaar beperkt tot slechts enkele dagen, gelet ook op de woor den van een medewerker van drankenhan del Maas Jeker in Nuth: "Wat de mensen hier in een periode van zo'n drie weken rond carnaval aan werk verzetten en preste ren, grenst aan het ongelooflijke. Zou je ze twee maanden in dat tempo laten door gaan, dan hield je niemand meer over!"

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1985 | | pagina 6