Piep Piep,hoera!
De Heineken brouwerij in Den Bosch draagt het predikaat van Hofbrouwerij van Oeteldonk.
In november bracht Prins Amadeiro XXIII met z'n gevolg een werkbezoek aan de brouwerij
om het brouwsel te controleren. Dat carnavalsbier 'ander' bier zou zijn is een fabeltje.
schillende cafés vormen nogal eens een pro
bleem in die periode vlak voor en ook tij
dens het carnaval. Niet iedere horeca
ondernemer beschikt immers over genoeg
ruimte om z'n complete carnavalsvoorraad
op een fatsoenlijke en verantwoorde wijze
op te slaan. En om fusten bier hartje winter
zomaar op een binnenplaatsje neer te zet
ten is ook niet ideaal. Met name vorst kan
tot vervelende gevolgen leiden.
DWEILERS
Kort voor Prins Carnaval z'n opwachting
maakt is het bij de drankenhandels een
komen en gaan van vrachtwagens met bier,
bier en nogeens bier. En tussen de fusten
moet dan ook nog een plaatsje gevonden
worden voor het vele extra glaswerk dat in
die periode door de kasteleins wordt
gevraagd.
Los van het feit dat er nogal eens een
glaasje aan scherven valt, zijn die extra gla
zen nodig omdat de echte 'dweilers' -die
van kroegje naar kroegje gaan - vaak bij het
verlaten van het café hun nog gedeeltelijk
gevulde glas meenemen, en dat in het aan
palende etablissement weer parkeren.
Trouwens, meer dan vroeger worden de
glazen nu ook echt leeggedronken, en dat
hangt nauw samen met de economische
omstandigheden. Enkele jaren terug werd
met kwistige hand rondje na rondje gege
ven en zelfs de meest geharde jongen moest
in die tijd nog weieens een bodempje bier
in de spoelbak laten deponeren alvorens
aan de versgetapte pint te beginnen. Van
daag de dag gaat men, ook tijdens het car
naval in het café, toch wat bewuster om met
geldEn dus wordt er minder dan voorheen
kostelijk bier weggespoeld. Wel wordt er
nog steeds, net als vroeger, geld gespaard
om het driedaagse festijn te kunnen bekos
tigen. Sommige cafés hebben daartoe spe
ciale (afgesloten) kasten opgehangen - de
zogenaamde spaarkassen - waarin vakjes
Staaltje van 'sluikreclame' zoals veelvuldig
gesignaleerd in het zuiden van het land.
met gleuven zijn aangebracht. Iedere vaste
bezoeker heeft z'n eigen vakje waarin
wekelijks een bepaald bedrag gegooid
moet worden.
Net zolang tot men het afgesproken bedrag
bijeen heeft gebracht dat recht geeft op een
kaart op vertoon waarvan men dan tijdens
het carnaval in het café 'gratis' mag drin
ken. Verder worden er naar verluidt bij de
banken in het zuiden heel wat spaarreke
ningen opgenomen zo tegen de tijd van het
carnaval, en ook het aantal persoonlijke
leningen schijnt in die periode flink toe te
nemen.
GLADDE STOEPEN
Ook gedurende de eigenlijke carnavalsda
gen draaien de drankenhandels, zij het in
een wat aangepaste vorm, door om aan de
vraag naar bier te kunnen voldoen, 's Mor
gens wordt extra vroeg begonnen omdat de
expeditiewagens in praktisch alle gemeen
tes vroeg in de middag het centrum weer
verlaten moeten hebben, om de feestende
menigte en eventuele optochten een auto-
vrijparcours te kunnen bieden. In alle
vroegte wordt daarom de band met de 's
nachts ingesproken bestellingen afge
draaid. Die bestellingen worden vervol
gens ingeladen en daarna gaat men snel op
pad.
Elk jaar weer hoopt men dan ook vurig dat
de carnavalsdagen vorstvrij zullen zijn,
want sneeuw en ijs zijn lastige en tijdro
vende spelbrekers. Dan zit het verkeer al
snel muurvast, het is gevaarlijk op de weg,
palletwagens en rolcontainers zijn amper te
gebruiken op gladde stoepen. En tot slot -
maar daarom niet minder belangrijk- het
personeel op de wagens heeft 't met natte
kleren en koude handen en voeten ook niet
zo erg naar de zin. In de loop van de middag
klaren de gezichten meestal weer snel op,
want dan is het moment aangebroken om
zich aan het carnavalsfeest over te leveren.
Het personeel van de drankenhandels -en
zij niet alleen!- maken als het ware dubbele
dagen. En denk niet dat er een rustig
moment aanbreekt als het carnavalsgeweld
eenmaal is geluwd. Zodra het doek voor de
feestvierders is gevallen pakken de café
houders de telefoon want die willen dan zo
snel mogelijk verlost worden van extra tap
installaties en alle lege fusten en flessen.
MASSALE BIERSTROOM
Dat probleem speelt maar ten dele bij dege
nen die kelderbier tappen, maar daar heeft
men weer met andere specifieke zaken te
maken. Zo wordt de planning van de kel
derbierwagens die rechtstreeks vanaf de
brouwerij in Den Bosch aanleveren per uur
vastgelegd. Dat is nodig ook, want er zijn
adressen bij waar vooral in de avonduren
het bier zo massaal uit de vele tappunten
stroomt dat voorraadtank nummer 1
alweer leeg is op het moment waarop de
tanks 2, 3 en 4 net zijn afgevuld! Trouwens,
om er voor te zorgen dat alle tapinstallaties
tijdig zijn aangesloten hebben ook de men
sen van de technische dienst het extra druk
vlak vóór en tijdens het carnaval.
In dat opzicht is het maar gelukkig dat het
feest van de leut zich elk jaar beperkt tot
slechts enkele dagen, gelet ook op de woor
den van een medewerker van drankenhan
del Maas Jeker in Nuth: "Wat de mensen
hier in een periode van zo'n drie weken
rond carnaval aan werk verzetten en preste
ren, grenst aan het ongelooflijke. Zou je ze
twee maanden in dat tempo laten door
gaan, dan hield je niemand meer over!"