Groot en klein zijn vertegenwoordigd in de optocht. Ook boven de rivieren wordt het Vastenavondfeest gevierd, zij het wat minder uitbundig dan in het zuiden. Dit is een beeld van de optocht in Amsterdam. intocht met z'n Raad van Elf, de Hofkapel, de Elfde van de Elfde, de Dansmariekes. het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele zaken die nog steeds heel nauw ver bonden zijn met het carnaval. Waarbij het wel zo is dat elke gemeente een eigen invul ling geeft aan het carnavalsgebeuren. Vaak met typisch plaatsgebonden activiteiten die veelal in de week voor carnaval al fiks ople ven. BOERENCARNAVAL Alleen al de manier waarop mensen zich ten tijde van het carnaval uitdossen is ver schillend. In Noord-Brabant wordt in een aantal plaatsen het zogenaamde 'bóeren- carnaval' gevierd. In Den Bosch (Oetel- donk) en Bergen op Zoom (Krabbegat) bij voorbeeld waarbij eenieder, ongeacht rang of stand, gehuld gaat in de bekende boeren kiel. Allerlei vermommingen komt men tegen in die regionen waar het Rijnlandse carnaval wordt gevierd, niet zelden omlijst met veel pracht en praal. Zoals in Venlo, waar echter steevast een dag in het teken staat van een boerenbrui loft. Waarbij de plaatselijke bevolking zich zoveel mogelijk in authentieke hoeren dracht - niet in de eenvoudige boerenkiel dus - in het feestgedruis stort. De zondag middag-optocht in Maastricht doet op haar beurt haast weer 'Braziliaans' aan. Niet alleen door het mooie weer dat men daar in het diepe zuiden vaak aantreft tijdens het carnavalmaar meer nog door de bijzonder fraaie en kleurige hoofdtooien - soms wel een meter hoog - die door de feestvierders worden gedragen. Het moge duidelijk zijn dat 'het' carnaval zich onmogelijk onder één noemer laat brengen. Waar nog bijkomt dat het sowieso moeilijk is om op papier over te brengen wat carnaval precies inhoudt. Zelfs in het zuiden kunnen ze dat gevoel niet onder woorden brengen, en dat is misschien maar beter ook. INZETVAN DRANKENHANDELS Zo verschillend als de carnavalsuitingen dus her en der zijn, zo universeel is de aan pak bij degenen die er voor moeten zorgen dat al die carnavalsvierders de schorgezon gen kelen kunnen smeren en de niet afla tende dorst kunnen lessen. Dat betekent voor de drankengroothandels in het zuiden van het land extra hard werken om alle adressen tijdig en in voldoende mate van bier -dat is de carnavalsdrank bij uitstek- te voorzien. Gemiddeld wordt er een week- omzet extra afgeleverd voor de carnavals dagen. Al maanden vantevoren wordt met het voorbereidende werk begonnen. Tijdig moet vastgelegd worden welke horeca ondernemers tijdens het carnaval extra tap mogelijkheden willen hebben, en daarbij gaat het om vele honderden tapinstallaties en snelkoelers die ten tijde van het carnaval uitgezet worden. Daarnaast gaat men al in een vroeg stadium orders verwerven. Zodat vooraf al wijn en frisdranken aange leverd kunnen worden, en er op het laatste moment voornamelijk met het felbegeerde bier langs de klanten kan worden gereden. Bij het verzamelen van de orders wordt driftig gebruik gemaakt van de speciale car navalskaartenbak die van elk café een kaart bevat waarop staat vermeld welke hoeveel heid daar het voorgaande jaar met carnaval werd omgezet. Die service wordt door de meeste kaste leins op hoge prijs gesteld, want zij hebben het tijdens het carnaval zo razend druk dat ze zelf het overzicht nog weieens kwijtra ken. (Ook al omdat ze diep in de nacht via een bandapparaat nog telefonisch bestellin- Het carnavalsfeest is een massaal volksfeest dat zich voor een groot deel op straat afspeelt. Mét muziek uiteraard. gen opgeven bij de drankenhandels, waar dan een bandopname apparaat klaarstaat). WEINIG RUIMTE Als alle bestellingen eenmaal genoteerd zijn, kan zo'n zes weken voordat het carna- valsgewoel losbarst worden begonnen met het uitzetten van de goederen. Dat betreft dan voornamelijk wijn, gedistilleerd en fris dranken, dus die produkten die niets aan kwaliteit verliezen als ze nog een tijdje bij de klant worden opgeslagen. Met name de beperkte opslagmogelijkheden bij de ver-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1985 | | pagina 5