Eervolle onderscheiding voor Jan Zellenrath. liefst 25 miljoen liter jaarlijks over de Bren ner geëxporteerd. De wijn behoort koel geserveerd te worden Een beter produkt, maar nog altijd geen grote wijn, is de 'Sankt Magdalener' - 'Santa Maddalena' in het Italiaans- uit het produktiegebied ten noorden van Bolzano. Zuidelijk van Bolzano heeft een naam onze aandacht getrokken 'Gewürztraminer' - 'Traminer Aromatico'Inderdaaddit is het geboorteland van de veel genoemde naam gever aan een wijn uit de Elzas. Dit druive- ras komt hier, uit de omgeving van Terme- no, vroeger 'Tramin' geheten, oorspronke lijk vandaan. Voor het eerst genoemd in de 16e eeuw. Andere namen zijn 'Traminer rosa'en 'savagnin'onder die naam bekend in de Jura. Hij geeft erg kleine, compacte druivetrosjes. Is goed bestand tegen ziek ten en is hier regelmatiger in opbrengst dan in de Elzas, waar nogal eens misoogsten voorkomen als gevolg van klimatologische grillen (1984). Er zijn in Alto Adige drie districtsnamen met DOC, die nader benoemd worden naar het druiveras waaruit ze voortkwa men: 'Alto Adige' (in het Duits'Siidtiroler'), 'Ter- lano' ('Terlaner') en 'Valle Isarco' - dal van de rivier Isarco, noordelijk van Bolzano, in het Duits 'Eisarcktal(er)' genaamd. Vervolgens is er nog de 'Colli di Bolzano' ('Bozner Leiten') met een eigen DOC, gewonnen uit minimaal 90% Schiave-drui- ven al of niet aangevuld met Pinot Nero en Lagrein Ik merk dat ik al schrijvende een aantal details over wijnen geef, die anders gereser veerd blijven voor lessen aan cursisten, die beroepshalve bij de wijn betrokken zijn. Misschien doe ik dat met als onderliggende gedachte aan de lezers die tijdens hun win tersportvakantie met deze wijnen in aanra king komen. Daarbij hoop ik. dat ze dan wat meer vertrouwd zullen zijn met deze nogal wat ingewikkelde naamgeving. De bedoelde druivenamen kunnen zijn: Gol- denmuskateller (Moscato giallo), Rulan- der (Pinot Grigio), Welschriesling (Riesling Italico), Rheinriesling (Riesling Renano), Lagrein Kretzer (Lagrein rosato), Blaubur- gunder (Pinot Nero) e.a. In samenstelling ontstaan dan de namen 'Siidtiroler Weiss- burgunder' - Eisarcktaler Gewürztrami ner'. Steile berghellingen zijn er de oorzaak van dat slechts 15% van de oppervlakte in cul tuur kon worden gebracht. De dalen zijn groen. In lang vervlogen tijden werden brokstukken van rotsen door smeltende sneeuw verspreid. Zij dienden als wal waar tegen leem ophoopte; de morenen, vrucht baar akkerland. De ondergrond bestaat uit porfier, een grauwe granietsoort waarin grote kristallen. De produkten van deze bodem zijn van goede kwaliteit en geven een gevoel van tevredenheid, zelfs over daad. Sinds oktober vorig jaar heeft naast de vele andere diploma's en eervolle getuigschriften een nieuwe oorkonde een plaatsje aan de wand gevonden in de kamer van de heer Zellenrath. Jan Zellenrathvoor wijnliefhebbers geen onbekende door zijn serie 'Parlant du vin' en zijn boek 'Praten over wijn', heeft vorig jaar namelijk de SVH Taste- vin d'Honneur ontvangen. Dit is een onderscheiding die het SVH Onder wijscentrum voor de bedrijfstak Horeca sinds 1978jaarlijks uitreikt. De Tastevin d'Honneur wordt toegekend aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het onderwijs of voorlichting in Nederland op het gebied van Wijn. De verdiensten van Zellenrath behelzen zijn boek, zijn lidtnaatschap van de exa mencommissie SVH Wijncertificaat en van de Vinologenopleiding en zijn acti viteiten als mede-oprichter en docent van de Vinologenopleiding. De Franse ambassadeur in ons land was helaas verhinderd de onderscheiding persoon lijk uit te reiken tijdens de jaarlijkse wijnmanifestatie van het SVH. Daar door ontving de heer Zellenrath de oor konde en Tastevin uit handen van de landbouwattaché van de Franse ambas sade, de heer Riquois. Uiteraard was de heer Zellenrath zeer ingenomen met deze erkenning. TRENTINO Wat de Brenner niet vermocht, overkomt u hier. De huizenbouw, het familieleven, de taal, het eten, het verandert allemaal. Langzaam weliswaar. Zienderogen in dit overgangsgebied naar het Italië zoals men zich dat voorstelt. Wat minder degelijk. Ook de wijnen worden anders. Een 'Mar- zemino del Trentino' is subtieler van geur en licht van kleur. We naderen het Garda- meer. De wijnbouw blijft geconcentreerd langs de Adige. 'Teroldego rotaliano' - zo genoemd naar de druivesoort in het pro duktiegebied dat vroeger Campo Rota liano heette - kunt u aantreffen als rosé en als rode wijn. Geurig, fruitig met een klein bittertje, de wijn komt van het vlakke land waar de Noce bij Mezzolombardo in de Adige vloeit. De wijn is zo lieflijk als zijn geboorteland. Samen met het landschap, het leven, het gevoel van vrij zijn, stemt hij je vrolijk. Winterse pracht in Noord-Italië. 19

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1985 | | pagina 19