Prijswinnende longdrink met B3 appelsap BARTENDER R. GEURTZ (HOTEL DE L'EUROPE) DERDE BIJ WK IN HAMBURG De laatsten zullen de eersten zijn" zo werd de heer R. Geurtz ingefluisterd toen hij bij de finale in Hamburg voor de I.C.C. (International Cocktail Competition) als laatste van de 90 deelne mers (afkomstig uit 28 landen) het podium op moest. En dat bleek te werken. De 35-jarige bartender van Le Bar in Hotel de l'Europe te Amsterdam bereidde z'n longdrink 'Route one-O-one' vervolgens met zoveel verve, dat de jury hem genoeg punten gaf voor de tweede plaats in het eindklassement. Een plaats die de heer Geurtz moest delen met een deel nemer uit Portugal. Bij de prijsuitreiking kreeg de man uit Portugal de versierselen behorende bij de tweede plaats terwijl R. Geurtz na loting door de jury de fraaie, van een inscriptie voorziene cocktail-shaker die behoorde bij de derde plaats in ontvangst mocht nemen. De vreugde bij hem was groot, temeer daar hij voor de eerste maal deelnam aan een dergelijk internationaal gebeuren. Hij redde daarmee tevens de eer voor Nederland, want de twee andere Nederlandse afgevaardigden eindigden in hun klasse - pre-dinner-cocktail en cocktail - respectievelijk op een twintigste en eenen twintigste plaats. TACTIEK Dat de zegwijze 'de laatsten zullen de eer sten zijn' van toepassing is bij cocktailwed- strijden ondervond de heer Geurtz ook al bij de Nederlandse kampioenschappen tij dens de Horecava in 1984. Hij werd toen eerste - en kwalificeerde zich daarmee voor de wereldkampioenschappen in Hamburg - ook al weer door als laatste aan de slag te gaan. "We stonden met enkele deelnemers op het podium, en sommigen van hen waren al bijna klaar toen ik nog moest beginnen. Achteraf gezien is dat toch een goede tactiek. Je creatie heeft dan niet de tijd om in te 'storten' want je maakt het en zet het dan meteen voor de jury. Die beoor deelt de gehele presentatie ondermeer op techniek, kleur, geur en smaak. Ook daar bij kan het gunstig werken als je 'laat' inle vert. De juryleden proeven jouw drankje als laatste, en als dat dan een goede indruk maakt ligt dat vers in het geheugen." KUSTWEG Sinds mei '84 is de heer Geurtz te vinden achter de bar in Hotel de l'Europe. Daar voor deed hij zijn ervaringen in de horeca - al met al zo'n tien jaar, eerder was hij verte genwoordiger - ondermeer in een eigen zaak op. Cocktails maken is altijd al een geliefde hobby van hem geweest. Begon nen met de aanschaf van een boekwerkje met daarin kant-en-klare recepten - "Dat kan ik iedereen aanbevelen, zo'n boekje te kopen en jezelf of gasten iets lekkers voor zetten" - maar allengs zelf aan het experi menteren geslagen. Dat overigens pas wel nadat hij eerst enige kennis had opgedaan over het mixen van bepaalde drankjes. Wie zomaar enkele soorten drank bij elkaar gooithet geheel mengt ener wat blokj es ij s aan toe voegt zal al snel bedrogen uitko men. Het idee voor de winnende longdrink 'Route one-O-one' - vernoemd naar 'Route 101' die zich van Canada, langs de kust van de Verenigde Staten, slingert naar Mexico - deed de heer Geurtz op tijdens een reis door Amerika. Daarbij volgde hij ook die weg en tijdens een van de pauzes in een win keltje ontdekte hij - inmiddels de buik vol van sodawater - appelsap en Amaretto, een zoete Italiaanse likeur op basis van abriko zen-pitten. EXPERIMENTEREN Die twee samen smaakten voortreffelijk, en eenmaal weer thuis ging hij op basis daarvan verder experimenteren. Uiteinde lijk kwam hij uit op de volgende samenstel ling van zijn 'Route one-O-one': 35 cc Tequila en 5 cc Cointreau met elkaar men gen. In een longdrinkglas een lange spiraal van een dunne citroenschil aanbrengen - symbolisch voor die eerder genoemde, slin gerende kustweg - alsmede enkele ijsblok jes. Het mengsel daar in overgieten. Vervol gens verder aanvullen met B3 appelsap en 'op top' nog eens 20 cc Amaretto di Saronne schenken. Vooral die laatste han deling is een fraai gezichtals de likeur bij na plechtig in het glas daalt en zich langzaam vermengt met de andere ingrediënten. GEZELLIG "Je moet er plezier in hebben om cocktails te maken" zegt de heer Geurtz: "En dan is het een gezellige bezigheid. Ook voor je gasten. Als ik thuis een party geef heb ik soms niet eens bier in huis. Sommige gasten kijken dan weieens wat zorgelijk, maar als ik ze dan eenmaal wat heb voorgezet zie je de gezichten al snel opklaren. Waarbij ik het zelf het leukste vind om de gasten te laten proeven, als ik weer wat nieuws heb bedacht. Aan hun reacties merk ik dan of het een succes wordt of niet." Dat er voor de heer Geurtz geen succes was weggelegd bij de laatste Nederlandse kampioenschap pen op de Horecava zat 'm in het feit dat de bartender weigerde mee te doen. Omdat hij zich ernstig tekort gedaan voelde door een artikel in het blad Cocktail, een uitgave van de Nederlandse Bartendersclub, waar van hij lid is. "Een onverteerbare geschie denis" noemt Geurtz dat artikel, waarin naar zijn mening teveel wordt gejammerd over de lage klasseringen van de twee andere Nederlandse deelnemers, en waarin zijn prestatie niet de waardering krijgt waarop hij recht meent te hebben. En dus weigerde hij hardnekkig om, zolang die kwestie niet naar tevredenheid was opge lost, op de Horecava in het strijdperk te stappen. Maar in 1986 hoopt de heer Geurtz er weer bij te zijn. Als het mogelijk is het liefst als laatste deelnemer... Achter de bar in Hotel de l'Europe heeft R. Geurtz de longdrink waarmee hij in Hamburg de fraaie shaker veroverde al menigmaal gecomponeerd en met succes voorgezet aan de gasten. 16

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1985 | | pagina 16