SAW
«0Vk5E
ëpssV..»
TOMMASI
Recioto
BARDOLINO
TOMMASI S°,!E
WKIfll R0fl<XI
VILLA PAGNANA
Df.NOM INAZIONE PI ORIGINE CONTROt.LATA
CLASSICO SUPERIORE
PROOOTTO E IMBOTTICLIATO DA
TOMMASI PRODUTTORI
VERONA ITALIA //A
'""Hone 01 ooiai«€
»«u UM"'
rockxi
i/fontr.
DELIA VALPOLICELLA CLASSICO
-""OMINAZIONI Dl (MIGINI CONTIOUATA
ciassico sure mom
PEDEMONTE
(VERONA)
AZie«t>A VlflKOUl
OSIMO (Art)
SCRVIRC. FR€S<0
T€MKRdKIRfl S-I0®<.
■^ATTOgl^'
4L\'AS^-
rm
PESAR<
URBINO
lEUINO
FABRIANO,
'MACE RATA
UAIDO
\t~C L A S S I CO J/
AZIENOA VInTcOI A UMANI RüfÜCÏÏT S r, A
'chocm/a -fV it"aun
CHIANTI COLLI FIORENTINI
DENOMIN AZIONK Dl ORIGINE CONTROLLATA
Vino imbonigliiiio nclla zona di produzione dalla
FATTORIA PAGNANA.
PAGNANA-R1GNANO-PIRBNZP.
PRODOTTO IN ITALIA
CONT. NITTO LITII 1X720 imnww C.EADI ALCOOL |J
proeverijen vindt men dit huis zowel met
haar Barolo als met de klassieke Barbera
d'Alba hoog genoteerd. Al eerder heb ik u
geattendeerd op het belang van de naam
van de bottelaar. In streken waar wijnen
onder één en dezelfde naam in de handel
komen, kunnen ze op fles gebracht zijn
door gereputeerde en minder gereputeerde
leveranciers. Het verschil in kwaliteit kan
zo groot zijn, dat een wijn slechts in de verte
doet denken aan de andere, terwijl ze toch
dezelfde soortnaam dragen. De wijn op het
hiernaast getoonde etiket is dus imbot-
tigliato (gebotteld) door Kiola. Een andere
waardevolle informatie op dit etiket is de
druivesoort. Zoals gezegd, op etiketten
voor gewone tafelwijnen mag dit niet
genoemd worden. Barbera is een druive-
ras, dat we over geheel Italië aangeplant
vinden. In de Piemonte brengt deze druif
hier en daar wijnen van topkwaliteit, zoals
in de produktiegebieden rond Asti, Alba en
Monferrato. Aan de schil van deze druif
wordt een levendig rode kleur onttrokken.
Het is niet mogelijk een karakterisering te
geven van een wijn die van een zo groot pro-
duktiegebied als de Piemonte komt. De
verschillen in bodem en klimaat, ligging
van de wijngaard, geven telkens andere
resultaten. De Barbera del Piemonte uit de
kelders van Kiola komt grotendeels van
eigen produktiegebieden uit de heuvels van
Alba en Asti.
Barbera als wijn wil nog al eens stroef zijn
in de jeugd, dat geldt zeker voor de klas
sieke wijnen met DOC, die men dan ook
pas enkele jaren na de oogst moet drinken.
De onderhavige vino tipico blijft na de gis
ting enige tijd op fustwerk van cement met
tegels bekleed of roestvrij staal en komt
daarna nog korte tijd op hout. Een derge
lijke wijn kan betrekkelijk jong gedronken
worden en is dan vol en harmonisch.
De tweede Vino Tipico uit de prijscourant
van Reuchlin is de Per'e Palummo. Alweer
een wijn, al zou je het niet vermoeden, die
naar de druivesoort is vernoemd. De naam
is de Napolitaanse aanduiding voor wat in 't
Italiaans Piede di Palumbo heet, 'duive-
poot'. De naam is te danken aan het neer
hangen van de druivebladeren langs de
stam. Dat lijkt enigszins op de bevederde
poot van een sierduif.
Per'e Palummo komt van het door toeris
ten druk bezochte eiland Ischia (spreek uit:
Iskiea) in de Golf van Napels, provincie
Campania. In de oudheid golden deze wij
nen als voortreffelijk en in de literatuur
worden ze door de eeuwen heen bij ver
schillende gelegenheden vermeld.
De Per'e Palummo staat aangeplant tegen
de heuvels op Ischia op vulkanische grond.
Het kan er flink warm zijn in dit Middel
landse Zeeklimaat. Een goed gemaakte
Per'e Palummo Rosso heeft een paar jaar
flesrijping nodig om optimaal voor con
sumptie in aanmerking te komen. In het
begin is de wijn hard met een nogal hoge
zuurgraad. Op den duur wordt de wijn mil
der en resulteert in een goede begeleider
van pittige gerechten.
ONBEKEND
Er zijn in Italië veel van dergelijke goede,
goedkope wijnen in de categorie Vino Tipi
co, of voluit 'Vino da tavola con indicazione
geografica': van Sardinië de Ierzu, en de
Sangiovese Sardo; van Sicilië de Nerello en
de Regaleali bianco, een voortreffelijke
witte wijn. Een andere goede witte is de
Casteggio bianco uit Lombardije. Noemen
we nog de Nardö (rosso) uit Pulië.
Veel Italiaanse tafelwijnen moeten door
het grote publiek nog ontdekt worden. Er
kunnen vele redenen zijn waarom bepaalde
wijnen slechts lokaal bekend zijn gebleven:
geen geld voor propaganda, geen geloof in
de mogelijkheden: we zijn onbekend, dus
wat wil j eGeen behoefte aan omzetvergro-
ting, kost allemaal veel moeite. Behoefte
aan zelfstandigheid - geen bemoeizuchtige
ambtenaren over de vloer. Er zijn legio wij
nen te noemen die tot voor enkele jaren
nauwelijks buiten een dorpsgemeenschap
bekend waren en dan door toeloop van toe
risten of als gevolg van aankoop van de
wijngaarden door een kundige zakenman
plotseling in vraag komen. Na korte tijd is
de prijs dan verveelvoudigd. Wijnkopers
gaan dan op zoek naar de volgende goede
wijn die ergens incognito bestaat.
23