Heinehen in het buitenland m Us o A I tOSTENRI IK ZWITSERLAND 71 PEDAVENA U v MILAAN Tur1|n GENUA Bologna* Florence Uvorno^H ADRIATISCHE ZEE Rome SARDINIË MACOMER Cagllarl MASSAFRA Catanzaro MIDDELLANDSE ZEE n Sinds 1974 heeft het Heineken concern een financieel belang in Dreher S.p.A., dat in 1980 een volle dochteronderneming werd. Dreher heeft vijf brouwerijen in Italië. Twee daarvan liggen in het noorden (Genua en Pedavena), een in Midden-ltalië (Popoli), een in de 'hak van de laars' (Massafra) en tenslotte een op Sardinië (Macomer). Het hoofdkantoor van Dreher is gevestigd in Milaan. De merken bier die gebrou wen worden zijn: Heineken bier, Heine ken bokbier, Dreher bier (zowel 'normal' als 'forte' dat een hoger alcoholpercen tage heeft) en Mc Farland, een rood, oorspronkelijk in Ierland ontwikkeld bier. Sinds het eind van de zeventigerjaren, toen men overging van het importeren van Heineken bier naar het lokaal produceren ervan, is er een toene mende vraag naar bier in Italië. Dit vereiste uitbreiding van de brouwerijen en tegelijkertijd moesten bestaande installaties worden aangepast aan de hoge eisen die Heineken stelt. Ook werden in de loop der jaren voorzienin gen getroffen om een verbetering van de werkomstandigheden te bewerkstel ligen. Het hoofdkantoor in Milaan bepaalde welke uitbreidingen en renovaties verricht moesten worden en het ontwerp en de realisatie ervan lag in handen van Heineken Technisch Beheer in Zoeterwoude. Van de vijf genoemde brouwerijen hebben die in Popoli en Pedavena het laatste jaar de meeste veranderingen ondergaan. De in 1980 van de Moretti-groep aangekochte brouwerij in Popoli is na aanpassing aan de Heineken normen, flink uitgebreid. De capaciteit groeide van 220.000 naar 500.000 hl per jaar. De eerste uitbreidingsfase startte medio 1983 en werd vorige maand afgerond. Zij bestond uit: uitbreiding van de tankcapaciteit en energiedienst, een nieuw serviceblok voor de proces diensten, de bouw van een afvalwater zuiveringsinstallatie en de aanleg van een nieuwe toegangsweg tot de brouwerij. Fase 2 is nog in volle gang en betreft een nieuwe bottellijn voor circa 45.000 (mono)flessen per uur. De verwachting is dat de bottellijn begin 1985 gereed zal zijn. Ook Pedavena onderging een fikse renovatie en capaciteitsvergroting. Zo werd er in het brouwhuis van handbe sturing overgeschakeld op volledig geautomatiseerde besturing. De capaciteit van de vier koperen brouwke tels is met 20% vergroot. Heineken Technisch Beheer kreeg hierbij de opdracht om aan het uiterlijk van het brouwhuis waarin deze ketels staan, niets te veranderen. Ernaast ligt name lijk een park met dierentuin en een sportcomplex. Wandelende bezoekers hebben van hieruit een prachtig uitzicht op de koperen ketels en de betegelde wanden van het brouwhuis. Van de overige vernieuwingen noemen wij nog de zogenaamde 'combi-kelder' waarin lagertanks en helderbiertanks worden geplaatst en een koelsysteem voor wort- en kelderkoeling. In de toekomst zal ook in Pedavena de bottellijn worden gerenoveerd. Aardig hierbij is dat er een flessenvuller zal worden geïnstalleerd die afkomstig is uit de Amstel Brouwerij in Amsterdam. Capaciteit van de vuiler is 60.000 flessen per uur. Voorlopig zullen de uitbreidingen en vernieuwingen in de Italiaanse brouwe rijen door blijven gaan. Om ervoor te zorgen dat zij met alle nieuwe machines en installaties goed weten om te gaan, worden er zowel in Italië als bij Heineken Technisch Beheer, cursussen voor het Italiaanse bedienings- en onderhouds personeel georganiseerd m .s ^In december vorig jaar startte de Amstel Brewery Canada Ltd. met het brouwen van Grizzly bier dat specaal voor de Noord-Amerikaanse markt ontwikkeld werd. Intussen is gebleken dat dit nieuwe bier aansloeg bij de Ameri kaanse consumenten en de verwach tingen zijn, dat er dit jaar ruim één miljoen dozen Grizzly bier in Amerika verkocht zullen worden. Dit vooruitzicht maakte het nodig om de magazijn ruimte bij de brouwerij in Hamilton uitte breiden. Speciaal voor Grizzly werd er dus een nieuw magazijn gebouwd dat enkele weken geleden officieel werd geopend door de heer R. van de Vijver, lid van de Raad van Bestuur van Heineken N.V. Op de foto onthult hij een speciale plaquette en ziet u links van hem de heer M.H. Rijkens, de general manager van de brouwerij.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1984 | | pagina 8