ma jwv' k:.'r{*75£:. met als raad om de wij n pas zes ofmeerjaar na het oogstjaar te gaan keuren. In het kel- derboek kan men dan zijn bevindingen noteren en eventueel bepalen hoelang de overige wijnen dan nog verder op fles zul len moeten ouderen. Voor sommige rode wijnen is het wenselijk de fles enige tijd vooraf te openen. Ook dat kan men als advies op etiketten aantreffen: 'decantazione consigliata' decanteren (óverschenken op karaf) aanbevolen. De serveertemperatuur geeft men aan met bijvoorbeeld: 'servire fresco', koel serve ren of 'si serve a 18°C', serveren op 18°C. 'Frizzante' is een aanwijzing dat de wijn een lichte koolzuurprikkeling vertoont. Dikwijls het geval om witte wijnen zo fris mogelijk te presenteren. 'Spumante' betekent mousserend. Dit gaat op voor alle mousserende wijnen en het woord heeft dus niet alleen betrekking op de bekende Asti-Spumante. We zullen in de volgende 'Parlants' nog veel informatie geven over de veelzijdige wijnen van Italië. Er valt moeilijk een land te noemen met een zo uitzonderlijk groot assortiment en variëteit in kwaliteit van wij nen als Oenotrië. Incisa Val d'Arno (Florence), kasteel en wijngaarden Orvieto, de stad en wijngaarden 21

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1984 | | pagina 21