Darlant du m Er zullen achtereenvolgens verschillende 'Parlants' aan wijnen uit Italië worden gewijd. Deze wijnen hebben inmiddels een vaste plaats in het wijnconsumptie-patroon ingenomen en staan volop in de belangstelling. DOOR J. ZELLENRATM Wijnen uit Italië Een moeilijkheidsfactor bij het onder scheiden van Italiaanse wijnen is de benaming en begeleidende terminologie. Daarom zal ik daaraan in deze tweede afle vering van de reeks, aandacht besteden. Dat zal de toegankelijkheid en leesbaar heid vereenvoudigen. FACTOREN Bij wijnbouw hebben we te maken met twee vaste gegevens die de kwaliteit zullen bepalen, dat zijn klimaat en bodemstruc tuur. Beide kunnen door de mens enigszins worden beïnvloed maar niet gewijzigd. Dank zij onze kennis van meteorologie zijn we in staat om schadelijke hagelbuien in het voorjaar af te drijven en anderzijds gewenste regenval in een bepaald geval in de zomer te bevorderen. De derde belangrijke factor voor bepaalde gewenste resultaten, de druivevariëteit, wordt door de wijnbouwer bepaald. Hij kan, al naar gelang van klimaat en bodem, druivesoorten aanplanten die groot volume brengen en weinig verzorging vragen of ras sen met beperkte opbrengst, gericht op kwaliteitsbouw, die zeer arbeidsintensief zijn. In de loop der eeuwen is de mens erin geslaagd steeds nieuwe rassen te kweken, aangepast aan de omstandigheden. TOPOGRAFIE Als namen van wijnen zullen we meestal, evenals in Frankrijk het geval is, de topo grafische aanduiding aantreffen waarvan klimaat en bodemgesteldheid voor de inge wijde bekend zijn en een herkenbare infor matie zijnAnderzijds zullen wijnen uit Ita lië dikwijls worden genoemd naar de drui vevariëteit waaruit ze werden gewonnen. Voorwaarde is dan dat de topografische aanduiding daarbij wordt gegeven. Het maakt immers een belangrijk verschil of de druiven uit een zonnige streek of uit een koelere zone kwamen. Wijnen uit zonnige streken zullen een hoog alcoholgehalte hebben maar minder zuren, die voor hoog waardige wijnen onontbeerlijk zijn. De geïnteresseerde in wijnen uit Italië zal dus enige kennis moeten hebben van lokale druiverassen en produktgebieden. Hierop zullen we bij het bespreken van de wijnen nog herhaaldelijk terugkomen. Men pleegt de combinatie van factoren voor de wijnbouw: klimaat, bodem en geschikte druiverassen, aan te duiden met 'oenografie'. Ter illustratie geef ik hier voor het ogenblik enkele voorbeelden: druiveras produktiegebied Barbera (barbeera) Verdicchio Dolcetto Montepulciano Sangiovese del Piemonte dei Castelli di Jesi (Marche) d'Asti (Piemonte) d'Abruzzo di Romagna Het kan ook andersom: produktiegebied druiveras Isonzo (Fruili Ven.Guil) Alto Adige (Zuid-Tirol) Een groot aantal rassen zoals: Merlot, Riesling, Pinot enz. Moscato, Lagrein, Malvasia enz. We zien dus dat zowel Italiaanse namen van druiverassen worden gebruikt als soor ten die aanvankelijk duidelijk van Franse of Duitse origine zijn: Italië Frankrijk Duitsland Sangiovese Montepulciano Dolcetto Verdicchio Lagrein Cabernet Merlot Sylvaner Riesling Als geografische aanduiding worden gebruikt: Lago (di Garda) meer Colli of Colline heuvels/heuvelrug En verder namen van provincies, streken en plaatsen. AANDUIDINGEN De etiketten op flessen wijn uit Italië geven veel informatie voor het omgaan met de betreffende wijn en of de wijn al of niet zoet is. Secco betekent droog en geeft aan dat vrij wel alle in de druif aanwezige suiker werd verbruikt. Geen zoete wijn dus maar meestal rins en geschikt om bij een bepaald gerecht te worden gedronken. Abboccato betekent mild-rond-enig zoet maar nauwelijks merkbaar, maakt de wijn aangenaam vriendelijk. 2 Amahile betekent dat deze wijn het zoetge- halte heeft van wijnen die we in het Frans aanduiden met 'demi-sec' of in het Duits met 'halb-trocken'. Het zijn wijnen die we bij voorkeur zullen drinken op momenten dat we gezelligheid zoeken buiten de maal tijden, 's-middags of's-avonds. Dolce is een aanduiding voor vrij veel zoet. Dit type wijn wordt in zuidelijke, wijnpro- ducerende landen op elk uur van de dag gedronken. Meestal 's-middags op een moment dat men in noordelijke streken thee drinkt. Men bestemt ze dikwijls ter afsluiting van een maaltijd bij zoete nage rechten of fruit, als zogenaamde dessert wijnen ook wel liquoroso (likeurwijn) genoemd. HET SERVEREN Het is in onze dagen voor de niet getrainde consument niet eenvoudig om aan de weet te komen wanneer een wijn 'rijp' is om gedronken te wordenDit temeer omdat de theorie nog steeds gebaseerd is op wijn die op traditionele wijze werd bereid maar bij gebrek aan oudere wijnen, jong en onrijp ter consumptie wordt aangeboden. Dit heeft betrekking op rode krachtige wijnen die in hun jeugd veel looizuur bevatten. In de produktiegebieden gaat men er om eco nomische redenen steeds meer toe over om rode wijnen vlugger drinkbaar te maken. Hoe minder looizuur, hoe vlugger een wijn op dronk zal zijn dus minder opslagkosten, minder kapitaalbeslag en minder rente. Gevolg is dat traditioneel bereide wijnen in de handel komen onder bekende namen naast wijnen die op moderne wijze worden gevinifieerd (tot wijn bereid). Op Italiaanse wijnetiketten tracht men de consument te adviseren bij het optimaal profiteren van drinkrijpe wijnen. Daarom is het nuttig wanneer men de daarop gerichte aanwijzingen weet te vertalen: 'Da pronta beva', wijn die onmiddellijk voor consumptie beschikbaar is. In het algemeen zullen dit witte wijnen zijn. Men kan er vanuit gaan dat vrijwel alle droge witte wijnen uit Italië jong, dat wil zeggen binnen twee jaar gedronken dienen te wor den. Ze zijn dan fruitig, de geur en smaak van de druiven is volop aanwezig terwijl het subtiele zuur tintelend verfrissend werkt. Een vergelijkbare aanwijzing is 'all'annata' als advies om de wijn uiterlijk in het jaar volgend op het oogstjaar te drinken. Daartegenover staat 'da invecciamento' 20

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1984 | | pagina 20