zal opbrengen als de schuldenaar in een toestand van 'ophouden te betalen' zal komen te verkeren. Die opbrengst wordt executiewaarde genoemd. Het is begrijpe lijk dat de taxateur bij het bepalen van deze waarde, niet de meest florissante gemid delde omstandigheden zal hanteren. Immers, hij moet zich voorstellen welke slechte economische situatie oorzaak is van het niet meer kunnen opbrengen van de verplichtingen. Het is fout om met betrekking tot de voor noemde taxatiewaarden, bepaalde verhou dingsgetallen of percentages te gebruiken. Bijvoorbeeld: vrije verkoopwaarde in ver houding tot executiewaarde of vrije ver koopwaarde in verhouding tot de beleg gingswaarde. Elke taxatie staat op zichzelf en kan moeilijk met een ander geval verge leken worden. Alleen al het feit of een cafépand in de binnenstad of in een nieuw bouwwijk staat, is al een heel verschil. Al zien zij er precies eender uit, hun omzet zal waarschijnlijk héél verschillend zijn! HERBOUWWAARDE Deze waarde, zijnde het bedrag dat nodig is om een pand bij totaalschade weer op te bouwen, doet in dit betoog eigenlijk niet ter zake maar wordt volledigheidshalve toch genoemd. Bij 'waarde' denkt men al gauw aan wat onroerend goed kan opbren gen. Bij het verzekeren van een pand tegen herbouwwaarde blijft echter, om maar eens één factor te noemen, de grond geheel buiten beschouwing. Grond kan immers niet verbranden en ook niet door storm ver loren gaan. HUURWAARDE Voor de huiseigenaar is de huurwaarde van veel belang omdat hij daaruit het rende ment van zijn in het onroerend goed gesto ken kapitaal geniet. Voor veel oud-horeca ondernemers, die tevens huiseigenaar zijn, is de opbrengst van hun pand hun pensioen en kan in de ware zin des woords van beleg ging worden gesproken. De huurwaarde is voor de huurder van evenzo grote importantie: moet hij een naar verhouding te hoge huur betalen, dan komt de exploiteerbaarheid van zijn bedrijf in de knel. Met de huidige, zeer hoge ener giekosten is het zaak de huurbedragen nauwkeurig te maximaliseren. Te hoge huur kan betekenendat de eigenaar te veel huur wil hebben (of contractueel al heeft bedongen) maar óók dat de huurder gewoon de huur niet kan opbrengen omdat hij bijvoorbeeld niet juist exploiteert óf veel te hoge privé-uitgaven heeft. HETTAXEREN Het taxeren van de in de horeca meest voorkomende taxatiewaarden, de beleg gingswaarde en de daarmee relaterende huurwaarde, is een expertise die stoelt op een jarenlange ervaring èn op veel inzicht in de gang van zaken in de horeca-branche. Nogmaals het leggen van een vaste relatie tussen genoemde waarden is onjuist. Een verhoudingsgetal dat vaak opgaat, behoeft nog lang niet in alle voorkomende gevallen juist te zijn. Het geven van normen en maatstaven, de zogenaamde 'vuistregel tjes', waarmee leken zouden kunnen werken, kan leiden tot grote fouten en dus teleurstellingen. Zij zouden de genoemde getallen verkeerd kunnen interpreteren met alle kwalijke gevolgen van dien. en vakmanschap Wegrestaurant/Chauffeurs-café 'De Mol' in Zwolle. Het pand staat onder Monumentenzorg. Dit én de rietbedekking van het dak stelt aan taxatie speciale eisen. De hoge assurantiepremie van dergelijke daken kan leiden tot een kritische waardering van de beleggingswaarde. 19

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1984 | | pagina 19