Ieuefi in de boimiEni In de horeca-wereld spelen de kosten voor de verwerving van het gebruik van het onroerend goed, een belangrijke rol. Zowel voor het kopen van een pand, het geven van hypothecaire rechten als het inhuren van onroerend goed, moeten fikse bedragen worden opgebracht. Een belangrijke rol is hierin weggelegd voor de taxateur. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat niet alles wat met taxaties te maken heeft voor iedereen even duidelijk is, willen wij in deze afleve ring iets dieper op dit onderwerp ingaan. ACTIVITEITEN VAN HET HEINEKEN BOUWBUREAU Ihxaties een zaak van ervaring c Heineken Bouwbureau heeft op het gebied van taxaties de nodige know how in huis. In elk rayon is er een gespecia liseerde medewerker die zich daarmee bezighoudtMeestal komt de klant met zij n verzoek om taxatie bij een agentschap, dat op zijn beurt de desbetreffende vertegen woordiger van Heineken inschakelt. Zo komt men tenslotte bij de 'specialist in taxa tie-zaken' terecht. In het geval van een horeca-ondernemer wordt het onroerend goed meestal als bedrijfspand gebruikt. Daarom moeten de kosten bestreden worden uit de opbreng sten van de betreffende exploitatie. Het zal daarom een duidelijke zaak zijn, dat er een relatie bestaat, respectievelijk moet bestaan tussen de stichtingskosten van het onroerend goed en de financiële middelen en het rendement die het bedrijf heeft. Het taxeren van onroerend goed behoort daarom een nauwkeurige bezigheid te zijn, waarop de gegadigden moeten kunnen ver trouwen en waarop men langjarige verbin tenissen succesvol moet kunnen baseren. Het behoeft geen betoog, dat bij dit soort adviezen een gedegen vakmanschap hand in hand zal moeten gaan met een grote ervaring. VERSCHILLENDE WAARDEN Er zijn diverse soorten waarden van onroe rende goederen. De meest gehanteerde in de horeca-branche zijn: vrije verkoopwaarde beleggingswaarde executiewaarde herbouwwaarde huurwaarde zich moet getroosten om het in stand te houden. Bij de hierboven genoemde vrije verkoop waarde spreekt men wel eens over: 'Wat een gek er voor geeft'. Maar bij de beleg gingswaarde moet de verkapitaliseerde huuropbrengst, verminderd met onder houdskosten, belastingen en assurantie premie, in evenwicht zijn met het door de belegger gewenste rendement van zijn ingestoken kapitaal. Worden bijvoorbeeld de kosten aan onderhoud onderschat, dan geniet de belegger-eigenaar te weinig ren dement en had hij zijn kapitaal beter op een andere manier kunnen beleggen. Is daar entegen de huur, naar gemiddelde maatsta vente hoogdan h ad de huurder beter een ander, soortgelijk pand kunnen huren. Het is de taak van de taxateur om bij het bepalen van de beleggingswaarde de gul den middenweg te vinden tussen de tegen strijdige belangen. Taxeert hij de verkoop waarde te hoog, dan komen er problemen met het verhuren. Taxeert hij de huur te laag, dan wil de verhuurder niet meewer ken aan een huurcontract of geniet te wei nig rendement en zal mogelijk compensatie zoeken door het noodzakelijke onderhoud niet te doen of uit te stellen. In sommige gevallen verkoopt de exploi tant die zijn zaak van de hand doet ook het onroerend goed. In andere gevallen tracht hij het pand te verhuren. Verkoopt hij het pand en blijft daarin het horeca-bedrijf draaiende, dan noemt men de dan gehan teerde waarde: de beleggingswaarde. Vrije verkoopwaarde is in dit verband niet aan de orde immers: de bestemming blijft in stand. Bij elke andere willekeurige bestemming zijn de typische horeca-uitmonstering van het pand alsook de inventaris minder waard dan wanneer de horeca-bestemming gehandhaafd blijft. Om fiscale redenen is het vaak voordeliger het cafépand niet te verkopen maar te ver huren De staat van onderhoud speelt daar bij een belangrijke rol. Verhuurt men het pand, dan is het wenselijk de inventaris wel te verkopen. Bij verhuur van het kale pand spreekt men van een 'huurcontract'. Bij verhuur van het pand mét inventaris, spreekt men van een 'pachtcontract'. Vaak leidt het instandhouden van die inventaris (door onderhoud dan wel vernieuwing) tot problemen. EXECUTIEWAARDE De eerste hypotheekhouder (bijvoorbeeld de bank) heeft het recht van parate execu tie als de schuldenaar niet aan zijn verplich tingen voldoet. Parate executie wil zeggen dat de schuldeiser het recht heeft om het pand in veiling te verkopen zonder tussen komst van de rechter. Die bank zal dus vooraf trachten te bepalen, wat het pand Drankenhandel P. IJ land te Oldenzaal. Bij de taxatie van dit object werd meteen de geschikt heid van het geheel getoetst en de onderhoudstoestand van het gebouw beoordeeld. Op basis van de taxatie door het Heineken Bouwbureau werd toen tot de aankoop besloten. VRIJE VERKOOPWAARDE Onder 'vrij' wordt in dit verband verstaan 'vrij van huur' en 'zonder bestemmingsver plichting'. De koper kan het pand terstond vrij aanvaarden en kan daar elk willekeurig soort bedrijf in uitoefenen. BELEGGINGSWAARDE Dit is de waarde welke het onroerend goed heeft voor een willekeurige belegger onder normale, gemiddelde omstandigheden waarbij gelet moet worden op de huurop brengsten en op de uitgaven die de belegger 18

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1984 | | pagina 18