Wie aan jenever denkt, denkt aan Schiedam want daar stond de wieg van de meeste vaderlandse
jenevers. Wie aan bessenjenever denkt, denkt aan Coebergh. Toch begint de geschiedenis van
Coebergh niet in Schiedam maar in Rotterdam. Het is in de Maasstad dat de heren A.J. Coe
bergh en L. de Bruyn in 1877 een distilleerderij oprichten. Al na twee jaar trekt de heer De
Bruyn zich terug en neemt de heer Coebergh de leiding van het bedrijf in handen, in 1900 opge
volgd door zoon Henri.
Het rijke verleden van Coebergh
Tot 1905 blijft Distilleerderij Coebergh en
De Bruyn gevestigd in de Weenastraat
op de plaats waar nu het Groothandelsge
bouw staat, om vandaar te verhuizen naar
de Ridderstraat. Als in 1940 de Tweede
Wereldoorlog uitbreekt, wordt Coebergh
niet gespaard en na het bombardement op
Rotterdam is er niets meer van de gebou
wen over. Er moet weer helemaal opnieuw
begonnen worden en met de energieke
werklust die Rotterdammers eigen is,
wordt het bedrijf door de zonen van Henri
Coebergh in Schiedam voortgezet.
COEBERGH GROEIT
Het is in Schiedam dat de distilleerderij tot
grote bloei komt. Gestart wordt in de West
Frankenlandse straat en in 1955 wordt in de
Van Cleeffstraat 8, speciaal voor de pro-
duktie van bessenjenever, een pand
betrokkenLangzamerhand wordt hier uit
gebreid tot vier jaar later alle afdelingen er
een plaats vinden. Coebergh heeft intussen
een uitgebreid assortiment dranken waar
onder de bekende vruchtenbrandewijn,
jenevers en likeuren. Maar in de loop der
tijd worden ook talrijke plaatselijke en lan
delijke distilleerderijen overgenomen
zodat niet alleen de naam Coebergh maar
ook 'vreemde' namen op de etiketten ver
schijnen. Om er eens enkele te noemen: de
welbekende Hulstkamp. Meder, Duiken
Weiland en Meijer Co. De firmanaam
werd inmiddels gewijzigd in Coebergh's
Verenigde Distilleerderijen N. V. en onder
deze naam neemt het bedrijf in 1955 samen
met Heineken de Distilleerderij en Likeur
stokerij P. Hoppe N.V. uit Amsterdam
over. Tenslotte wordt Coebergh zelf over
genomen. Sinds 1969 bezat Heineken al de
helft van de aandelen en in 1972 wordt daar
de rest aan toegevoegd zodat Coebergh
hiermee officieel bij het Heineken concern
hoort. Een flinke uitbreiding voor Heine
ken want Coebergh brengt mee: twee dis
tilleerderijen (waarvan een voor ongezoete
sterk-alcoholhoudende dranken in Rotter
dam en een voor gezoete sterk- en zwak
alcoholhoudende dranken in Schiedam);
een wijnhuis met namen alsTenido.Trova-
dor en Bouchard; 48 slijterijen behorend
tot dochter-onderneming Otto Jansen en
3 grossierderijen waaronder Meekma in
Drachten en Pompe en Gebr. Mann in 's-
Hertogenbosch. En niet te vergeten Hulst
kamp in Rotterdam dat, behalve dat het
een distilleerderij was, ook een museum
had met vele merkwaardige bijzonderhe
den over de Nederlandse gedistilleerd
industrie.
AALEBESSIE
Aan de bekendheid en het succes van het
merk hebben vooral twee kleinzoons van
A.J. Coebergh (de oprichter) veel bijge
dragen en natuurlijk de bessenjenever zelf.
Kleinzoon J.P. Coebergh, of James zoals
hij bij velen beter bekend was, kwam in
1922 als 16-jarige bij vader Henri in het
Een bekend beeld in de Rotterdamse haven
in de vijftiger jaren: een zending Coebergh
bessenjenever bestemd voor export.
bedrijf en hij is er tot z'n 66ste werkzaam
geweest. Het was James die zijn vader
ertoe overhaalde om bessenjenever te gaan
maken. Oorzaak hiervan was de Rotter
damse kermis, in de dertiger jaren een heel
bekend en druk bezocht evenement. Tij
dens deze kermis, die altijd in juli werd
gehouden, waren twee zaken een goed
gebruikje at er altijd een nieuwe haring en
als je trek kreeg in een drankje, dan dronk
je er bessenjenever of "een aalebessie"
zoals de Rotterdammers zeggen. James
had, zo jong als hij was, al snel in de gaten
dat er met bessenjenever goede zaken
gedaan konden worden. Dus drong hij er
bij z'n vader op aan om tot produktie ervan
over te gaan. Vader Coebergh heeft er
beslist nooit spijt van gehad. Het lukte
Coebergh om van een drank die bij andere
distilleerderijen slechts 'bij-produkt' was
een hoofdprodukt te maken. Jarenlang
sprak dan ook iedereen van 'Coebergh en
De Bruyn' als er bessenjenever werd
bedoeld en nog steeds geniet Coebergh's
bessenjenever grote bekendheid.
Ook de broer van James, Hans Coebergh
Het pyrexglas afstookapparaat in de Van
Cleeffstraat. In de ronde ballen werden de
kruiden met alcohol af gestookt', waarna
het distillaat in de glazen flessen (rechts)
werd opgevangen.