Wie aan jenever denkt, denkt aan Schiedam want daar stond de wieg van de meeste vaderlandse jenevers. Wie aan bessenjenever denkt, denkt aan Coebergh. Toch begint de geschiedenis van Coebergh niet in Schiedam maar in Rotterdam. Het is in de Maasstad dat de heren A.J. Coe bergh en L. de Bruyn in 1877 een distilleerderij oprichten. Al na twee jaar trekt de heer De Bruyn zich terug en neemt de heer Coebergh de leiding van het bedrijf in handen, in 1900 opge volgd door zoon Henri. Het rijke verleden van Coebergh Tot 1905 blijft Distilleerderij Coebergh en De Bruyn gevestigd in de Weenastraat op de plaats waar nu het Groothandelsge bouw staat, om vandaar te verhuizen naar de Ridderstraat. Als in 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wordt Coebergh niet gespaard en na het bombardement op Rotterdam is er niets meer van de gebou wen over. Er moet weer helemaal opnieuw begonnen worden en met de energieke werklust die Rotterdammers eigen is, wordt het bedrijf door de zonen van Henri Coebergh in Schiedam voortgezet. COEBERGH GROEIT Het is in Schiedam dat de distilleerderij tot grote bloei komt. Gestart wordt in de West Frankenlandse straat en in 1955 wordt in de Van Cleeffstraat 8, speciaal voor de pro- duktie van bessenjenever, een pand betrokkenLangzamerhand wordt hier uit gebreid tot vier jaar later alle afdelingen er een plaats vinden. Coebergh heeft intussen een uitgebreid assortiment dranken waar onder de bekende vruchtenbrandewijn, jenevers en likeuren. Maar in de loop der tijd worden ook talrijke plaatselijke en lan delijke distilleerderijen overgenomen zodat niet alleen de naam Coebergh maar ook 'vreemde' namen op de etiketten ver schijnen. Om er eens enkele te noemen: de welbekende Hulstkamp. Meder, Duiken Weiland en Meijer Co. De firmanaam werd inmiddels gewijzigd in Coebergh's Verenigde Distilleerderijen N. V. en onder deze naam neemt het bedrijf in 1955 samen met Heineken de Distilleerderij en Likeur stokerij P. Hoppe N.V. uit Amsterdam over. Tenslotte wordt Coebergh zelf over genomen. Sinds 1969 bezat Heineken al de helft van de aandelen en in 1972 wordt daar de rest aan toegevoegd zodat Coebergh hiermee officieel bij het Heineken concern hoort. Een flinke uitbreiding voor Heine ken want Coebergh brengt mee: twee dis tilleerderijen (waarvan een voor ongezoete sterk-alcoholhoudende dranken in Rotter dam en een voor gezoete sterk- en zwak alcoholhoudende dranken in Schiedam); een wijnhuis met namen alsTenido.Trova- dor en Bouchard; 48 slijterijen behorend tot dochter-onderneming Otto Jansen en 3 grossierderijen waaronder Meekma in Drachten en Pompe en Gebr. Mann in 's- Hertogenbosch. En niet te vergeten Hulst kamp in Rotterdam dat, behalve dat het een distilleerderij was, ook een museum had met vele merkwaardige bijzonderhe den over de Nederlandse gedistilleerd industrie. AALEBESSIE Aan de bekendheid en het succes van het merk hebben vooral twee kleinzoons van A.J. Coebergh (de oprichter) veel bijge dragen en natuurlijk de bessenjenever zelf. Kleinzoon J.P. Coebergh, of James zoals hij bij velen beter bekend was, kwam in 1922 als 16-jarige bij vader Henri in het Een bekend beeld in de Rotterdamse haven in de vijftiger jaren: een zending Coebergh bessenjenever bestemd voor export. bedrijf en hij is er tot z'n 66ste werkzaam geweest. Het was James die zijn vader ertoe overhaalde om bessenjenever te gaan maken. Oorzaak hiervan was de Rotter damse kermis, in de dertiger jaren een heel bekend en druk bezocht evenement. Tij dens deze kermis, die altijd in juli werd gehouden, waren twee zaken een goed gebruikje at er altijd een nieuwe haring en als je trek kreeg in een drankje, dan dronk je er bessenjenever of "een aalebessie" zoals de Rotterdammers zeggen. James had, zo jong als hij was, al snel in de gaten dat er met bessenjenever goede zaken gedaan konden worden. Dus drong hij er bij z'n vader op aan om tot produktie ervan over te gaan. Vader Coebergh heeft er beslist nooit spijt van gehad. Het lukte Coebergh om van een drank die bij andere distilleerderijen slechts 'bij-produkt' was een hoofdprodukt te maken. Jarenlang sprak dan ook iedereen van 'Coebergh en De Bruyn' als er bessenjenever werd bedoeld en nog steeds geniet Coebergh's bessenjenever grote bekendheid. Ook de broer van James, Hans Coebergh Het pyrexglas afstookapparaat in de Van Cleeffstraat. In de ronde ballen werden de kruiden met alcohol af gestookt', waarna het distillaat in de glazen flessen (rechts) werd opgevangen.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1984 | | pagina 15