Aan de hand van de door
Onderwijscontacten
gemaakte diaserie en de bege
leidende tekst wordt het
brouwproces duidelijk uitge
legd. Hieronder enkele details
uit de serie.
Mouten (aktlveren van enzymen)
Brouwen (zetmeel »- moutsuikers)
Vergisten (moutsuikers - alkohol en koolzuur)
Legeren (naglstlng)
De belangrijkste fasen van het brouw
proces.
Ontkiemende gerst.
De klaringskuip.
Gisttanks.
laatste hand gelegd aan een uitgebreid
informatiepakket. "Alle scholen uit onze
doelgroep en de onderwijscentra van de
S.H.V. ontvangen van ons twee koffers
met inhoud. Eén koffer bevat een aantal
flesjes met grondstoffen en halffabrikaten
en een uitgebreide beschrijving van het
brouwproces. Aan de hand hiervan, én een
door ons gemaakte dia-serie, is de docent in
staat op duidelijke wijze uitleg te geven
over het brouwproces.
De tweede koffer bevat een boekje getiteld
'Bier, de behandeling in het horecabedrijf
en een aantal losse onderdelen van een
standaard-tapinstallatie. Deze attributen
dienen om het belangrijke onderwerp
'bierbehandeling' aanschouwelijk te kun
nen voorstellen. Dit is voor ons een zeer
belangrijk onderdeel, want het is voor Hei-
neken als brouwer een noodzaak dat het
door vakmensen gebrouwen bier nadat het
de brouwerij heeft verlatenook door vak
mensen wordt behandeld!"
Nog in ontwikkeling is een aantal wand
platen die op duidelijke wijze het mout- en
brouwproces laten zien. Het is al gebleken
dat het door Heineken beschikbaar
gestelde materiaal goede diensten bewijst.
De S.H.V. gebruikte namelijk de uitge
breide beschrijving van het brouwproces
en de informatie over bierbehandeling als
basis voor de nieuwe, op de praktijk
gerichte cursus "Horeca vakman/vrouw".
Voor fris, gedistilleerd en wijn zijn soortge
lijke hulpmiddelen als voor bier in ontwik
keling.
PRAKTIJK
Jan Grevink is er blij mee dat er bij de
opleidingen veel belangstelling bestaat
voor de bierbehandeling. "Daarom maken
wij het voor kleine groepen mogelijk, de op
school geleerde theorie bij ons in praktijk
te brengen. Er is een tappaneel ontworpen
waarop alle onderdelen van een tapinstalla
tie 'doormidden gesneden' zijn gemon
teerd. Daarbij wordt ook uitgelegd hoe
kleine storingen verholpen kunnnen wor
den. Het is zelfs mogelijk dat enkele leer
lingen die les krijgen in de bedieningsvak
ken, door middel van een mobiele tapin
stallatie, in staat worden gesteld zélf bier te
tappen."
Dit gebeurt allemaal tijdens een bezoek
aan een van'de Heineken brouwerijen,
Vrumona of de Gedistilleerd en Wijngroep
Nederland. Tijdens dit bezoek waartoe
behalve de genoemde lessen ook een
excursie door de produktie-afdelingen
behoort, wordt niet altijd uitsluitend over
het produkt gesproken. Vaak verzoekt een
school de afdeling Onderwijscontacten om
ook iets te vertellen over onderwerpen als
produkt-ontwikkeling, automatisering of
marketing. Er wordt dan zo mogelijk uit
het bedrijf een specialist op dit gebied uit
genodigd om een lezing over het gevraagde
onderwerp te houden.
"Om te weten waar wij aan toe zijn, en
tevens zoveel mogelijk aan de verlangens
van de horecascholen te voldoen waar het
excursies betreft, hebben wij ernaar
gestreefd nu reeds te komen tot een jaar
overzicht van ontvangsten. Op dit moment
is van de meeste scholen antwoord binnen,
en weten wij bijvoorbeeld al welke groepen
we in juni 1984 zullen ontvangen. Dit
maakt het ook gemakkelijker de medewer
king van specialisten te verkrijgen omdat
zij vroegtijdig door ons worden benaderd.
Naast de activiteiten die van ons uit richting
horeca-onderwijs worden ondernomen,
wordt ook zoveel mogelijk voldaan aan
wensen van andere scholen die ons benade
ren, zoals M.T.S.'en, M.E.A.O.'s,
H.E.A.O.'s etc. Deze gaat het meestal
meer om de behandeling van een bepaald
onderwerp door een Heineken-specialist,
dan om de excursie zelf. Wij moeten wél
zorgdragen voor een goede afstemming
tussen docenten en sprekers zodat het
gevraagde onderwerp op het juiste niveau
kan worden behandeld."
TOEKOMST
In de nabije toekomst wil Onderwijscon
tacten structuur brengen in alle contacten
die er momenteel buiten hen om nog met
het onderwijs zijn. De aanzet hiertoe heb
ben zij al gegeven door het maken van een
rubricering van alle aanvragen en bezoe
ken. Hierop kan in een later stadium het
beleid worden gebaseerd. "De gewenste
onderwerpen lopen sterk uiteen; van zui
ver technische zaken als meet- en regel
techniek tot kantoorautomatisering. Uit
het grote aantal verzoeken blijkt, dat het
onderwijs behoefte heeft aan contact met
het bedrijfsleven. Van óns verwachten zij
de bereidheid tot kennis-overdracht. Door
goede samenwerking en wederzijdse
betrokkenheid zal een betere aansluiting
van het onderwijs op het bedrijfsleven
mogelijk worden, Heineken werkt hieraan
graag mee" aldus Jan Grevink.
17