Straatje in het centrum van Oporto.
Herfstgetinte wijngaarden in de Douro-
vallei.
meld. Dat zou ook niet kunnen, want een
wood-port is een blend, een mengsel, van
verschillende fusten uit verschillende
jaargangen. De rijpingstijd op fust wordt
uitsluitend vermeld in tientallen - tien,
twintig, dertig, of maximaal veertig jaar.
Na zolange tijd op fust heeft Port veel aan
kleur verloren. Men noemt hem dan
"Tawny", dat is taankleurig, bruin-geel.
Soms wordt ook het jaar van bottelen aan
gegeven.
Witte Port is een hoofdstuk apart. Wan
neer jong gedronken, zijn ze voor de he
dendaagse smaak te zoet. Bij het ouder
worden verliezen ze aan zoet, verkleuren
naar oranje/geel en lijken soms zelfs op
Tawny-port.
Er komt ook witte Port in de handel met
op het etiket als typeaanduiding "Dry",
of "Cocktail-Port". Inderdaad zijn eron
der met veel finesse, die te vergelijken
zijn met edele droge sherries. Echter in
prijs zijn ze doorgaans belangrijk hoger
en daarom is er geen aanleiding ze in het
bijzonder aan te bevelen.
(wordt vervolgd)
19
V
I