Darlant du pin DOOR J. ZELLENRATH Men zegt wel eens: "De Engelsen hebben de Port uitgevonden". Mogelijk heeft dit betrekking op een transport zoete rode wijn naar Engeland waaraan men een hoeveel heid gedistilleerde wijn had toegevoegd om door opvoeren van het alcoholgehalte het gisten te stoppen. Do Porto had onmiddellijk een groot succes, wat nog toenam toen later bleek, dat aldus bewerkte wijn veel langer houdbaar was. De Engelsen werden belangrijke afne mers van deze versterkte wijn en geduren de bijna drie eeuwen zijn ze de grootste afnemers gebleven. Op het ogenblik heeft Frankrijk verreweg het grootste aandeel in het geëxporteerde volume aan Portwij nen. OOGSTJAAR In cijfers: in 1980 werd 614.502 hectoli ter Port geëxporteerd: 90% daarvan - 563.000 hl. - ging naar de E.G. Daarin neemt Frankrijk met ruim 254.741 hl., 41% voor zijn rekening. Groot-Brittannië komt met 14%% op de tweede plaats en Nederland met 7%% op de vierde. België en Luxemburg volgen Engeland op de voet met 12%%. Het eerste deel over Portugal in Tap Schap nr. 5 1982 eindigde met de jaartal aanduiding op het etiket van flessen Port. In het algemeen zijn portwijnen mengsels - blends - van verschillende jaargangen, maar soms wordt een jaartal Colheita genoemd. Deze aanduiding wordt veel gebruikt voor Portugese wijnen, maar zal voor Port gaan verdwijnen en komt nu al niet veel meer voor. Wanneer we over Portwijn voorzien van oogstjaar spreken, dan denken we onmid dellijk aan "Vintage Port". Evenals veel type-aanduidingen voor Port is deze En gelse benaming voor oogstjaar een begrip geworden. Het Portugese woord voor oogstjaar is Colheita. Niet alle oogsten mogen als Vintage gede clareerd worden. Tot "Vintage" voorbe stemde wijnen moeten bij het Instituto do Vinho do Porto in het tweede jaar na de oogst tussen 1 januari en 30 september worden aangemeld en moeten dan vóór 30 juni van het jaar n.d.o. op fles gebracht zijn. DECANTEREN VINHO VER DE VINHO DOURO BUCELAS Ccivcavelos 0oneA Een Vintage Port drinkt men gewoonlijk niet eerder dan wanneer hij twaalf jaar oud is. Vroeger was het voor elke wijn kenner vanzelfsprekend, dat een zo oude wijn droesem - of bezinksel - zou moeten bevatten. Nu, in onze dagen, is dat niet zo vanzelfsprekend meer. Depót in oude flessen komt nauwelijks meer voor. Veel vaste stof wordt bij het op fles brengen via filters verwijderd. Naarmate deze jong gebottelde wijn langer op fles verbleven heeft, zal meer droesem (neerslag) zijn gevormd. Een Vintage "moet" dus altijd worden gedecanteerd, d.w.z. voorzichtig op een karaf worden overgeschonken, waarbij het depót in de fles achterblijft. Een oude "Vintage", veertig tot vijftig jaar oud, kan wel voor de helft uit droesem bestaan en dat moet u dan weggooien. Wat over blijft verdubbelt de reeds hoge prijs nog eens een keer. Maar een enkele keer mag/ moet u zich deze weelde veroorloven. Minder gecompliceerd bij het schenken is een Late-bottled Port of meer gebruikelijk "Late bottled Vintage". Dat is Port van een bepaalde Vintage oogst, die pas na lange rijping op fust (6-8 jaar) werd gebotteld. De afzetting van be zinksel heeft al plaats gevonden voordat de wijn op fles kwam. Een Late bottled Vintage behoeft niet te worden gedecan teerd en kan meestal direkt bij het in de handel komen gedronken worden. WITTE PORT Dan zijn er de Portwijnen met op het eti ket aanduiding van oogstjaar en boven dien de tijdsduur dat de wijn op fust rijpte. Dit is de z.g. Vintage Port matured on wood. Dat laatste moeten we vooral niet verwarren met "Wood-Port". Hier wordt het vintage-jaar niet op het etiket ver- 18 PORTUGAL VI ANA DO CASTELO BRAGA BRAGANQA BAIRRADA 4 TORRES/VEDRAS CASTELO BRANCO PORTALEGRE 2 ALENTEJO

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Tap en Schap | 1983 | | pagina 18